Vzdát jsem nemohl, z respektu k fanouškům i k týmu, řekl Štěpánek v bolestech

13. 9. 2014, 20:18
Aktuality 8
S bolestivou grimasou a smutkem v duši opouštěl Radek Štěpánek centrkurt Roland Garros. Od druhého setu dnešní čtyřhry ho začala bolet bedra, skoro se nemohl na dvorci hýbat, ale zápas nevzdal. S Tomášem Berdychem nakonec duel ztratili, což znamená, že Češi prohrají v semifinále Davisova poháru s Francií a skončila jejich vítězná série.
Profily hráčů
Radek Štěpánek (© Česká sportovní)

"Neměl jsem srdce z kurtu odejít. Kdyby to bylo na turnaji, tak zmiznu, ale tady z respektu k fanouškům, k týmu, jsem to chtěl nějak dohrát, ale bohužel se mi těžko hledají slova. Není to příjemný," řekl zklamaný Štěpánek, který si na tiskové konferenci ani nemohl kvůli bolesti sednout a odpovídal zlomený v předklonu.

Poprvé pětatřicetiletý matador pocítil bolest ve druhém setu čtyřhry, kterou museli Češi vyhrát, aby měli šanci na obrat. "Dole na pravý straně zad jsem při servisu ucítil bolest. Nevěnoval jsme tomu pozornost, ale čím déle jsem byl na kurtu, tím to bylo horší," řekl Štěpánek, autor vítězných bodů loni i předloni ve finále.

Radek Štěpánek se nechává ošetřit fyzioterapeutem Michalem Novotným Na konci druhé sady odešel na ošetření do šatny a fanoušci pískali, protože to považovali za taktickou variantu. "To už jsem věděl, že je to špatně. Lidi na mě bučeli, ale nevěděli, čím si procházím. Musel jsem zažádat o pomoc, ale bohužel časem to bylo horší a horší, až jsem se skoro nemohl pohnout," řekl.

Štěpánek s Berdychem přesto dokázali i ve třetím setu málem uspět, ale nakonec s Jo-Wilfriedem Tsongou a Richardem Gasquetem zápas prohráli ve čtyřech setech 7-6 4-6 6-7 1-6. "Kdybychom vyhráli koncovku třetího setu, tak si nejsem jistej, jestli by to změnilo výsledek. Doopravdy jsem se nemohl pohnout," řekl Štěpánek. "Nechtěli jsme tady prohrát, to člověk nechce nikdy. Chtěli jsme to zdramatizovat, urvat bod a rvát se i v neděli. Musíme gratulovat soupeřům, kteří hráli výborně."

Problémy se zády měl Štěpánek v minulosti už několikrát. Poprvé po Wimbledonu v roce 2006 a loni dokonce v lednu podstoupil operaci krční páteře. "Ale tohle je něco jinýho. To, že se nemůžu hnout, jsem ještě neměl. Podívá se na mě profesor (Pavel) Kolář a budeme hledat příčinu," prohlásil tenista.

Prohrou ve Francii skončila po 11 zápasech a titulech z let 2012 a 2013 neporazitelnost českých tenistů. "Můžeme být hrdí my i fanoušci a celá země. Dneska skončila jízda, která neměla obdoby, a dlouho se asi taková konat nebude. Zklamání tady je, ale můžeme být hrdí," řekl Štěpánek.

Karvinský rodák se vrátil do daviscupové reprezentace na baráž proti Švýcarsku v roce 2007. Nyní je otázka, jak bude vypadat jeho budoucnost, což ale nechtěl zraněný a zklamaný hráč po prohře ve Francii rozebírat. "Nemůžu udělat dva kroky," řekl jen.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

8
Přidat komentář
steve79
Stepec toho udelal pro tym hrozne moc! Uz je cas odejit. Cas nejde zastavit, bohuzel. Ted nas ceka trosku chudsi obdobi, ale za tri roky az doroste vesely a obcas vypomuze berdych, tak zase muze hhrat o misu.
Reagovat
smazaný uživatel
Oslavovat to, že Štěpánek hrál s velkými bolestnmi zad, je nemístné. Hrdinství při kterém se ohrožuje zdraví sportovce je nežádoucí v zájmu samotného Štěpánka. Nevím k čemu tam byl profesor Kolář, každý sportovní lékař by Štěpánka vůbec na kurt nepřipustil vzhledem k předchozí operaci páteře. A pokud už hrál, tak při udávaných velkých bolestech měl být stažen z kurtu. Nějakými oceněními, že hrál s velkými bolestmi prokazujete Štěpánkovi medvědí službu. V honbě za dalším vítězstvím měl realizační tým postupovat jednoznačně v zájmu zdraví sportovce.
Reagovat
smazaný uživatel
ale tohle prece neni bojova fronta, do ktere by byl nekdo nasazovan a posleze stazen.. :-) Sportovec je nominovan a jsou mu pak operativne davana pripadna doporuceni. Jinak je svepravny. Radek byl pred zapasem urcite fit a s nominaci souhlasil. Svihlo ho v bedrech v druhem setu... bylo to jeho rozhodnuti, okolnosti vyjimecne, ale je to velmi, ale velmi zkuseny hrac.
Reagovat
klarat
Už mě taky napadlo, kdo má konečné rozhodnutí, jestli je možné nemocného/zraněného sportovce už nepustit zpátky, nebo se rozhoduje sám...
Reagovat
smazaný uživatel
Připojuji se k Romanu Lysakovi, a moc moc děkuji za to obrovské penzum super práce. Kolik družstev vyhrálo davis cup 2 x po sobě ??????? A za zdraví nikdo nemůže. Nejvíce mě štve to, že tady budou zase na vás plivat kdejaký kreténi, protože si to nezasloužíte. Radku ať se dáš dohromady brzo a všem hodně štěstí a úspěchů ve zbytku sezóny.
Reagovat
smazaný uživatel
Děkujem ti Radku co jsi z Tomem a ostatním týme dokázal pro Davis Cup vím že to asi možná poslední zápas který jste spolu odehrály , ale to co jste zvládli zvítězit a ještě obhájit pohár bylo něco neskutečného a jenom to že si se dnes nevzdal a dohrál jsi to si ukázal jaký je český národ vyjímečný. přeji ti uzdravení a at ještě pár let vydržíš na kurtu .
Reagovat
smazaný uživatel
s narodem opatrneji, ze ty nectes TP.. :-)) Ale jiste, kazdy narod ma vyjimecne jedince.. ;-) Jinak to byla opravdu paradni serie a klukum patri nas obdiv pravem. Za sebe musim priznat, ze jsem velmi emotivne prozivala jen prve znovunabyti misy - dojaly vzpominky na prvni vitezstvi. A pohled na dedky.. :-)
Reagovat
Jan
A na babky :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist