Wawrinka dohrávku zvládl, Švýcaři se vrací mezi elitu

19. 9. 2011, 07:57
Aktuality 10
Roger Federer může v příští sezoně zaútočit na vítězství, které mu ve sbírce ještě chybí. Tenisté Švýcarska se totiž po roce vrací do Světové skupiny Davisova poháru, když v barážovém duelu zdolali 3-2 na zápasy Austrálii.
Profily hráčů
Švýcarský hrdina Stanislas Wawrinka

Pouhé dvě minuty stačily Stanislasi Wawrinkovi, aby zpečetil postup švýcarských tenistů do Světové skupiny Davisova poháru. Jeho zápas s Australanem Lleytonem Hewittem v neděli v Sydney těsně před koncem přerušila tma, přičemž Wawrinka vedl v rozhodujícím pátém setu 5-3. Dnes rychle získal potřebný poslední game a zajistil výhru Švýcarů v čele s třetím hráčem světa Rogerem Federerem 3-2.

Hewitt však Wawrinkovi dohrávku výrazně usnadnil. Vedl sice 30:0, jenže pak zahrál dvě dvojchyby a následně přidal další dva chybné údery z forhendu. 

Federer v baráži na trávě v Austrálii vyhrál obě své dvouhry, ale v sobotním deblu s Wawrinkou zaváhali. Rozhodnutí tak muselo padnout až v posledním duelu, který se protáhl na téměř čtyři hodiny. Tma pak vyhnala oba aktéry z kurtu a po neplánované noci v Sydney podával Hewitt na udržení v zápase. Jenže Wawrinka mu hned sebral servis a zvítězil 4-6 6-4 6-7 6-4 6-3.

Po skončení baráže přiznal, že je těžké žít ve Federerově stínu. "Je úžasné být ve stejném týmu, ale zároveň to není vůbec jednoduché. Nezáleží, jak hraju nebo kolikátý jsem na žebříčku, protože pro lidi ve Švýcarsku to pořád nebude dost. Oni se dívají jen na Rogera. Ale to je v pořádku," svěřil se Wawrinka.

Už v neděli se rozvířily diskuze, že sudí měl klíčový duel přerušit mnohem dřív. Stejného názoru byli Federer i nový kapitán australských tenistů Patrick Rafter. "Je to neustálý boj s rozhodčími," prohlásil Rafter.

"To je těžké rozhodnutí. V minulosti jsem kvůli tmě přišel o pár velkých zápasů a vždycky měl pocit, že rozhodčí to přerušil pozdě. Snaží se tam vmáčknout ještě pár gamů a najednou to má přerušit, když je to 2-2 v pátém setu?" ptal se Federer. I když už měl po neděli svou misi splněnou, s týmem zůstal a dnes Wawrinku podpořil.

Švýcarsko se tak po roce vrací do Světové skupiny Davisova poháru. Loni z ní vypadli poté, co bez Federera prohráli na horké antuce Španělů a poté i překvapivě v baráži proti Kazachstánu. Nejlepším výsledkem Švýcarů v Davisově poháru je finále z roku 1992.

Příslušnost k elitě si o víkendu zajistili také čeští tenisté, týmy Itálie, Japonska, Rakouska, Chorvatska, Kanady a Ruska. Los příštího ročníku Světové skupiny se uskuteční ve středu v Bangkoku, první kolo se bude hrát v únoru. 

Austrálie, která je s 28 tituly druhým nejúspěšnějším týmem v historii Davis Cupu po USA, zůstane mimo Světovou skupinu pátým rokem.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

10
Přidat komentář
taffer
Poslední game a umírněné oslavy Švýcarů zde:
http://www.youtube.com/watch?v=3o6Rlt7fXBs

Krásná práce, Roger i Wawroš!
Reagovat
smazaný uživatel
gratulace do Svycarska a tobe dik za odkaz, rada jsem se podivala :-)
A jak jsem si tu uz povzdechla nad "studenou" svycarskou radosti, tak prijemna zmena, uz to bylo "hrejivejsi" (= normalni) :-), Fedex ale zjevne zadne "otlapkavani", ten odstup je z jeho strany ....
Reagovat
taffer
Troufám si tvrdit jako znalec Rogera, že jeho emoce byly v mezích tak jak ho známe (většinou - výjimka jako první GS apod. je samostatná kapitola). Je to holt introvert. Mě osobně jsou takové skromné oslavy mnohem sympatičtější než humbuk, který předvádějí nejmenovaní tenisté téměř po každém fiftýnu.
Vtipné byly odpovědi Rogera na tiskovce před posledním zápasem Stana jak ho bude motivovat. Smáli se i novináři (k vidění též na Youtube).
Reagovat
smazaný uživatel
Trocha te spontanelity do sportu patri, ale samozrejme, taky tezce nesu smiracke divadlo a uprednostnuju umirnenost, eleganci, vkus ..... a vtip predevsim :-))
Reagovat
a.magerova
To chápu, že návrat do Světové skupiny není na jakékoli přehnané oslavování a teatrální výjevy, počkejme si jak budou oslavovat vítězství ve finále DC :-))
Reagovat
taffer
Jj, přál bych si finále SUI-CZE :-) A asi bych i fandil Rogerovi, ač vlastenec.
Reagovat
smazaný uživatel
ja bych rada vlastencila naplno a pak mela "smutnou radost"!
Reagovat
Pesek12
No nevím jestli se Federer "zbláznil na stará kolena" a chce konečně vyhrát Davis-Cup. Je s podivem, že takový hráč se s Wawrinkou nedokázal v posledních letech lépe prosadit. Často to bylo tím, že vynechával zápasy a nechával to v posledních letech na Wawrinkovi.
Reagovat
a.magerova
Moc bych přála postup i Lleytonovi, ale Roger je Roger :-))

Jo a dnes má narozeniny olympijská vítězka Dana Zátopková, gratuluji, 89 let - krásný věk.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Dana_Z%C3%A1topkov%C3%A1
Reagovat
smazaný uživatel
Stáňovi by to mohlo dodat trochu sebevědomí či chutě do tenisu, v poslední době ani jedno od něj nevidím.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist