Wawrinka zaskočil Federera a je poprvé v semifinále French Open

2. 6. 2015, 19:35
Aktuality 33
FRENCH OPEN - Stan Wawrinka poprvé na grandslamovém turnaji a teprve potřetí v kariéře porazil slavnějšího krajana Rogera Federera a poprvé postoupil do semifinále French Open. O své druhé grandslamové finále se utká s domácím Tsongou, který vyhrál pětisetovou bitvu s Nišikorim.
Stan Wawrinka a Roger Federer

Stan Wawrinka v úvodu sezony vyhrál dva turnaje, ale od poloviny června se trápil. Na šesti turnajích nevyhrál víc jak jeden zápas, pouze v Římě překvapil skalpem Nadala a postupem do semifinále. V něm před necelými třemi týdny prohrál s Rogerem Federere, kterému dnes porážku oplatil ve čtvrtfinále French Open.

Wawrinka se na kurtu Suzanne Lenglenové lépe vyrovnal s větrem a soupeře předčil v bilanci vítězných míčů 43-28. Pomáhal si také výborným servisem, o který za celý zápas ani jednou nepřišel, když odvrátil všechny čtyři brejkboly.

"Odehrál jsem svůj nejlepší zápas na grandslamovém turnaji a nejlepší na antuce," pochvaloval si osmý nasazený Wawrinka.

"Stan hrál výborně. Zkusil jsem, co šlo, a nechtěl jsem Paříž opustit, aniž bych zkusil všechno. Ale Stan vždycky našel odpověď," uznal Federer, jenž s o tři roky mladším krajanem prohrál teprve potřetí v 19. vzájemném zápase a znovu na antuce. Na grandslamu Wawrinkovi podlehl vůbec poprvé. "Udělal jsem tak třicet a něco nevynucených chyb. Stan možná jednu," dodal s nadsázkou majitel 17 grandslamových titulů. 

Loňský vítěz Australian Open Wawrinka, jenž vloni v Paříži ztroskotal hned v 1. kole, postoupil na Roland Garros do semifinále poprvé v kariéře. Jeho dosavadním maximem byla čtvrtfinálová účast z roku 2013.

O své druhé grandslamové finále bude hrát s domácím vrstevníkem Jo-Wilfriedem Tsongou, s nímž má vyrovnanou bilanci 3-3. Na French Open se střetli už v letech 2011 a 2012 a vždy spolu svedli pětisetové bitvy. Jednou se radoval Švýcar, podruhé Francouz.

Tsonga který včera vyřadil Tomáše Berdycha, dnes udolal Keie Nišikoriho z Japonska 6-1 6-4 4-6 3-6 6-3. Zpočátku hladkou cestu do semifinále mu zkomplikovala pauza, kterou si vynutilo zřícení plechového krycího panelu mezi diváky.

Francouz do té doby pátého nasazeného Nišikoriho jasně přehrával a vedl 6-1 a 5-2, po čtyřicetiminutovém přerušení ale nedokázal druhý set hned dopodávat a získal ho až 6-4. Japonec naopak zlepšil hru a dokázal další dvě sady vyhrát, favorit domácích fanoušků ale nakonec po téměř čtyřech hodinách podruhé v kariéře na pařížském turnaji mezi čtyři nejlepší prošel.

Také třicetiletý Tsonga bude v Paříži usilovat o své druhé grandslamové finále. Na rozdíl od Wawrinky ale ještě žádný grandslam nevyhrál.

• FRENCH OPEN 2015 •
Francie / Paříž, antuka, 26.928.600 eur
úterní výsledky mužů (02. 06. 2015)
• Dvouhra - 1. kolo •
Wawrinka (8-Švýc.) - Federer (2-Švýc.) 6-4 6-3 7-6(4)
Tsonga (14-Fr.) - Nišikori (5-Jap.) 6-1 6-4 4-6 3-6 6-3
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

33
Přidat komentář
turista
V Římě semifinále dopadlo pro Rogera a v Paříži pro Stana. Federer hrál na RG včera pod svůj antukový standard a Wawrinka byl včera vynikající. Nechápu jak si mohl Stan nechat ujít titul v Ženevě a prohrát ve čvrtfinále s Delbonisem, který je někde na konci první stovky. Titul pak získal zaslouženě Belucci.
Reagovat
Jan
Byl to pěkný zápas, který jsem s potěšením sledoval. Není moc takových zápasů. Wawrinka jel jak dobře namazaný stroj, šlo mu to parádně, Federer hrál také pěkně, byla to lahůdka.
Reagovat
Roger_Federer
To by me zajimalo, jak se mohl Wawrinka od poloviny cervna trapit kdyz je dneska 2heho...?
Reagovat
gigin
Červen 2014 volku.
Reagovat
Roger_Federer
Vogo..si to precti ne.Nedava to smysl.
Reagovat
gigin
Však jo :-)
Reagovat
rod_laver
Pěkně, Stane, viděl jsem pouze highlights, ale dle všeho předvedl výkony, které mu na pomalém hardu a antuce přísluší. Škoda, že Stan má těch výkyvů během roku až moc. S Rogerem celkem spokojenost, na antuce je ČF celkem spokojenost, uvidíme, jak dopadne na trávě.
Reagovat
ipko
Roger podla mňa bol práveže bez energie a príliš neprejavoval svoje emócie.. pár krát zakrútil hlavou, ale to už bolo spôsobené frustráciou z výsledku.. aký je to rozdiel zo začiatku turnaja, kde v zápase s Fallom alebo Granollersom si vedel zakričať, vybúriť sa a vyhecovať sa k lepšiemu výkonu.. dešný zápas prešiel bez nejakého hlasitého pokriku.. vedel že dnes to nie je jeho zápas, ale Wawrinkova.. :/
Reagovat
ipko
*Wawrinkov
Reagovat
smazaný uživatel
Může být ve svých 33 letech velmi spokojený s antukovou sezónou. Na to, že je to jeho nejhorší povrch a French open (ruku na srdce) vyhrál šťastnou náhodou. (a to jsem jeho skalní fanoušek).

Titul v Istanbulu, finále v Římě, Čtvrtfinále na Roland Garros a vypadl až po skvělém výkonu Wawrinky. Vůbec se nezlobím a věřím, že Roger má šanci GS vyhrát. Jeho sezóna teprve přichází, rychlá tráva a rychlé betony a haly. Tam je Roger nejsilnější a klobouk dolů předtím, jak se snažil zlepšovat na antuce a nechal tam všechno.

Za mě palec nahoru. Wawrinkovi přeji jen to nejlepší a pokud ještě 2x zopakuje dnešní výkon, tak ho nikdo neporazí a titul má v kapse. Ale pořád je tam věta "Pokud zopakuje dnešní výkon". :)
Reagovat
panzer.dragon
beru to taky tak, v podstatě má podobnou sezónu na antuce jako rafa :-), jedno finále masters, jednu 250ku a čtvrfinále rg to jde

nějak to nesu v pohodě ten dnešek, stan je frajer a zaslouženě vyhrál, příště dostane zase naklepáno tak ať si to užije (ideálně bere titul), když mu to dneska sypalo, by mohlo pro stana bejt tohle docela dobrá vzpruha pro sebevědomí

dneska Fedex příliš čekal na chyby soupeře a spíš je dělal sám
Reagovat
turista
Nemyslím si, že Roger Federer vyhrál Roland Garros 2009 náhodou. Vyhrál na antuce 11 titulů. Viděl jsem záznamy jeho zápasů z antuky z Hamburku,Mnichova,Gstadu,Madridu,Oeiras, kde všude vyhrál a předváděl tehdy pořádný rachot ze základní čáry. Bylo to ovšem z let 2002-2009. Tehdy hrál větší procento prudkých plochých úderů z forhendu i bekhendu než dnes a o něco méně čopů a topspinů. Bohužel léta běží a už není tak rychlý jako dřív. Přesto letos předvědl na antuce pěkný tenis.Prohrát s Wawrinkou nebo s Djokovičem není ani pro něho ostuda.
Reagovat
Stan_Borowitz
Pořád nechápu, co s tím má na antuce co dělat rychlost...
Reagovat
Frantz
Me teda urcite ne a myslim, ze krome fanatickych eleganfans nikoho dalsiho. Starous je proste na velkych turnajich vyrizenej, odepsanej a absolutne bez sance, takova je realita.
Reagovat
SwissMaestro
Chtěl bych být vyřízenej ve ČF GS. Někdo takového úspěchu nedosáhne za celou kariéru :/
Reagovat
Frantz
A ten nekdo byva taky oznacovan jako nambrvanforevr?? :-DD
Reagovat
Fandina
Pokud dosáhl toho, co Roger, tak je tak nazýván, ano.
Reagovat
smazaný uživatel
Miluju tyhle trapné analýzy z gauče s pivem v ruce. Ideálně od lidí kteří by se svou nadváhou nevyběhli ani do hráčské lože natož hrát zápas ve čtvrfinále Roland Garros.
Reagovat
Roger_Federer
Copak, zablokovali ti nick?
Reagovat
letityfanousek
děláš mi radost kluku. Porazit toho robota pana Nudného je stále těžké. V semi to určitě nebude nuda.
Reagovat
smazaný uživatel
Fanúšikovia budú asi jeho prehru ospravedlňovať, barlička sa vždy nájde..Ale do pekla, Federer mal hrať v tomto pavúku a formou hrať úplne jasne finále a to, že neuhral proti Wawrinkovi ani set je pre fans neočakávaný neúspech a sklamanie..On sám chcel zápas veľmi vyhrať, bol nezvyčajne nervózny, nadával a vykazoval negatívne emócie..Evidentne sám nečakal, že sa zápas može uberať smerom, akým sa uberal..Určite mal pridať na aktivite od základnej čiary, zbytočne vyčkával na Wawrinkove chyby, ktoré neprišli..

Som zvedavý, čo na Wimbledone..Tam sa okruh súperov, ktorí ho možu zdolať zužuje, no zároveň tam bude hrať pod omnoho vačším tlakom, čo vo výsledku može priniesť záporný výsledok..Navyše dvakrát za sebou ideálny žreb nedostane..
Reagovat
Denis92
Ja si nemyslim, ze treba nieco ospravedlnovat. Podla mna dnesna prehra vzhladom na vsetky okolnosti neni ziadna hanba. Dovolim si tvrdit, ze dnes by Stan porazil aj Rafu. Ale to je len moj predpoklad..
Vyhrat snad ide kazdy do kazdeho zapasu. Roger mava taketo zapasy kedy mu to proste nejde a je velmi frustrovany a casto to dava najavo aj vonkajsim prejavom, co v minulosti nebolo zvykom. To je take male pozitivum, ze je vidiet stale ten zapal pre hru a vzdy chce vyhrat, ale nie vzdy to ide.
Roger chcel hrat to co v Rime a cakat kym sa Stan vyhadze, ale to dnes neprislo.

Ten zreb zas taky lahky nebol. Mozno na prvy pohlad sa zda, ale prakticky sa vyhol len Nadalovi.. Djokovica mohol dostat az do finale. Vo 4.kole mal prenho neprijemneho Monfilsa, ale nakoniec to zvladol.

Ono sa to niekedy moze zdat, ze to vyzera lahko, ale opak moze byt pravdou. Wawrinka bol zrejme najtazsi super do QF (mimo Nadala). Uvidime, co ukazu zajtrajsie zapasy..
Reagovat
smazaný uživatel
On s touto hrou Rafu v Ríme porazil..Keď následne prehral s Federerom a tvrdil som, že Stan hral zle, miestny uzivatel spaniel mi napísal, že Roger nie je Rafa a že je iné hrať proti Nadalovi, ktorý len čaká na základnej čiare, že čo sa stane a iné proti variabilite z Federerovej rakety..A bum, spaniela karma opat dobehla, on je v tomto vďačný objekt :)

Ale inak súhlasím, akurát s tým rozdielom, že v tretom sete uz bol Stan hratelný, Roger sa vsak nemohol opriet o svoj standard..Nepochybujem o tom, ze ak by tretí set vyhral, ďalej by to bol iný zápas..
Reagovat
spaniel
Na tom porad trvám. Rozdil je v tom, ze dnes hral Roger jako Rafa v Římě. V neustalé defenzívě. Coz bohuzel na dobre hrajícího Stana nestaci. Rozdil je v tom, ze u Rafy je to letos standard a u Rogera ne. Podle me mu letošní podmínky vubec nesedely, hodne antuky, mrtvé mice hraji do karet ranarum. Prijde mne to jako nachystané pro Francouze, Gael, Jo...pro ne jako dělané. Rafa ma taky radeji lehčí mice a vyssi odskok, coz letos neni.
Reagovat
smazaný uživatel
Ono, keď hrá Wawrinka tak ako v prvých dvoch setoch, každý súper je v neustálej defenzíve..Stan ho proste pretlačí..Agresívny bol aj na returne a útočil už od prvého druhého úderu..Navyše dnes mu písal servis a celkovo sa mi zdá, že Wawrinka hrá rozumnejšie ako kedysi, pozíciu si vie aj pripraviť, už to nehrá hop alebo trop..

Monfils nie je moc ranar, ale súhlasím, že Rafa má tiež radšej ľahšie lopty, toho roku je to iné..
Reagovat
Denis92
Tak Roger je variabilnejsi ako Rafa, o tom zase netreba polemizovat. Avsak Roger mava coraz viac takych zapasov, kedy mu to proste nejde a dopadne to tak ako dnes.
Ako vravis, v 3.sete sa uz dalo hrat, ale Roger sa dnes nemal o co opriet. Pre nho je uz velmi tazke sa pretlacat od zakladnej ciary. Na antuke si az tak nepomoze servisom a prechodom na siet ako na rychlejsich povrchoch.
Ale ten vietor bol dnes fakt brutalny, mozno sa to nezdalo, ale velmi tazko sa muselo hrat. Spominali to aj obaja na tlacovke. O to obdivuhodnejsi je Stanov vykon. Naopak Roger sa nedokazal prisposobit..hovoril, ze sa pokusal hrat vyssie lopty, kratsie copovane udery, hrat udery s vetrom..skusal vsetko, ale proste to neslo.
Reagovat
spaniel
Blablabla
Reagovat
Frantz
Nedavas, vid? ;-)
Reagovat
Roger_Federer
To jiste finale pro Rogera jsi tady ale vzival nejvic ty..po losu..
Naopak jsme tady vcetne Spaniela daly nejevo, ze Roger muze padnout temer z kterym koliv dobrym antukarem, pokud nebude mit den.
Reagovat
pockerface
Když dva se perou, třetí se směje. Pořád se tu řešilo SF Roge x Tomáš, Roger x Kei, a na konec je to Stan x Jo, dva hráči, kteří měli před RG dost mizernou formu. Mě tedy dneska docela překvapili oba dva . I když oba už předvedli dobré zápasy v osmifinále.
Reagovat
Vojtiik
Zaslouženě, dneska střelba, navíc Roger neměl svůj den... snad si udrží Stan ten STANdard i do dalších kol :-)
Reagovat
Frantz
Spis mel svuj standartni den :-D
Reagovat
Stan_Borowitz
Den s prezidentskou zástavou?
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist