Wilander: Wozniackou sesadí Kvitová

30. 10. 2011, 03:00
Aktuality 17
Bývalý první hráč světa Švéd Mats Wilander si myslí, že česká tenistka Petra Kvitová bude nástupkyní Dánky Caroline Wozniacké na světovém trůnu. Uvedl to na Turnaji mistryň v Istanbulu, kde se wimbledonská vítězka Kvitová dostala do finále, zatímco Wozniacká vypadla ve skupině.

Wozniacká je podruhé za sebou první hráčkou světa na konci sezony, letos vyhrála šest turnajů, ale stále má na svém kontě pouze jedno grandslamové finále (US Open 2009) a žádný velký titul. "Žebříček nutně neukazuje nejlepší hráčku světa, ale hráčku s nejvyrovnanějšími výsledky," řekl Wilander agentuře Reuters. 

Tvrdí, že Kvitová, která se v případě výhry na Turnaji mistryň posune na druhé místo, má všechny zbraně k tomu, aby se stala jedničkou a k wimbledonskému triumfu přidala další vavříny. "To rozhodně," uvedl nynější komentátor televizní stanice Eurosport.

"Kvitová bude díky své hře vždycky nestabilní, ale mentálně je velice silná. Hledá cestu dopředu, je agresivní, s radostí útočí na síti a nutí soupeřky chybovat," ocenil sedmačtyřicetiletý Wilander. "Vždycky zcela přirozeně vyřeší, co potřebuje, aby zápas vyhrála. Na rozdíl od Caroline už ukázala, že dokáže vyhrát grandslam," řekl sedminásobný grandslamový vítěz.

Wilander zapochyboval, zda má Wozniacká mentální sílu grandslam vyhrát. "Víme, že umí vyhrávat malé turnaje, ale nevíme, jestli psychicky zvládne uspět na těch velkých. Její hra na to zatím nestačí," řekl na adresu Wozniacké, která dosud vyhrála na okruhu WTA 18 turnajů ve dvouhře.

Podle Wilandera je úderový rejstřík Wozniacké velice úzký. "Zeptejte se jí, jestli hraje, aby byla světovou jedničkou, vyhrála hodně zápasů a vydělala dost peněz, nebo aby vyhrávala grandslamy," uvedl.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

17
Přidat komentář
freeteepek
A navíc je to i zábava, dívat se na útočnou hru Kvitové. Na všechny ty winery i minely. Všechno nebo nic. Velký nervy, který má divák i trenér. Ale Petra ne.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak je to samozřejmě možné, ale nechal bych Caro žít. Ono se to vždycky říká, když se někomu hodně daří. Po US Open zase většina tzv. tenisových expertů posílala Petru skoro do pekel a třeba "expertka" Chládková, která si teď Petru nemůže vynachválit, byla mezi prvními. Ale uznávám, že srovnávat Matse Wilandera s Chládkovou není zrovna nejšťastnější. Chládková může být tenisovou expertkou asi fakt jenom v Čechách (a ještě k tomu v deníku Sport...). :D
Reagovat
smazaný uživatel
To je fakt s tou Chládkovou po US open?? To jsem nezaznamenal. To jsem si nemyslel, že je tak blbá. :-(
Reagovat
smazaný uživatel
Tak skoro do pekel přímo ne, to jsem asi přehnal. Ale uznej, že tohle je docela drsná kritika od někoho, kdo nikdy nevyhrál žádný turnaj WTA a byl nejlépe 31. na světě... "Hrála strašně špatně, až nenormálně. Míče vyhazovala několik metrů za lajny a byla naprosto vykolejená a nekoordinovaná. Nepředvedla výkon hodný hráčky nejlepší desítky," vyprávěla pro LN své zděšení bývalá úspěšná tenistka Denisa Chládková... Tak prý úspěšná. No ve srovnání s Petrou teda nevím. :D Je pravda, že se ten zápas na US Open Petře nepovedl, ale takové věci se přece stávají všem holkám. Nedělal bych z toho takovou vědu, holt nejsem ten "exprd". :D Jako je to asi práce těch expertů. Když se daří tak chválit a když ne, tak kritizovat. Ale experta by měl podle mě dělat někdo, kdo opravdu něco dokázal (Wilander, Navrátilová apod.) a ne Chládková. V tom zbytku článku už Chládková tak kritická není, ale chytrá je jak rádio. Kdyby uměla kdysi hrát, jako umí dneska kecat, tak by byla světovou jedničkou minimálně s pěti grandslamy... Tady je to celé. http://sportreport.lidovky.cz/kvitova-skace-mezi-extremy-zradila-ji-hlava-feq-/ln-sport-ostatni.asp?c=A110830_161149_ln-sport-ostatni_mih
Reagovat
smazaný uživatel
Hmm, takové plácání o ničem. Dělat rozumy z věcí, které jsou snad naprosto jasné...
Reagovat
smazaný uživatel
Však řekla jen holá fakta, nebuďte všichni tak neuvěřitelěn zaslepení, je to šílené. Navíc Wilander sice něco dokázal, ale jeho expertízy jsou komické, vyhcází mu tak jedna věc z desíti.
Reagovat
smazaný uživatel
Nejsem fanoušek Petry, takže o nějaké zaslepenosti nemůže být řeč... Já jenom dovedu pochopit, že se někdy nedaří. Holá fakta po zápase ti řeknu taky, na to nemusím být expert. Ono se to snadno kritizuje např. z obýváku... A že Wilanderovi nevychází jeho předpovědi? No jo, to už je holt úděl a riziko práce experta. :D
Reagovat
smazaný uživatel
Jakože posílání někoho do pekel a rozbor zápasů je něco jiného :D
Reagovat
smazaný uživatel
Máš pravdu, nenapsal jsem to úplně správně. Ale zase Chládková a ty její rozbory... To je buď: "Jéje, ta Petra hraje fantasticky, všechno jí vychází, je nejlepší na světě a ostatní hráčky jsou úplný nýmandi." Anebo: "Teda ta Petra hrála úplně strašně, no jak jí to tam lítalo do autu, to bylo úplně nepochopitelný, jestli bude takhle pokračovat, tak už nikdy nic nevyhraje..." Jako ber to s rezervou, ale přesně takhle mi ty její rozbory občas připadají. :D Navíc když si uvědomím, co dokázaly holky jako Petra, Caro nebo Vika ve 20-22 letech a co dokázala Chládková za celou kariéru... A takoví jsou u nás považováni za experty. Podobné je to třeba s dalším "expertem" Holickým u sjezdového lyžování... O tohle mi jde.
Reagovat
smazaný uživatel
Trefně to řekl trenér Kvitové Kotyza, že hra Wozniacké dosáhla vrcholu a už se dál zlepšovat nebude, že nemá co by při svém stylu hry vylepšila. Je dobře, že končí éra tenistek, co praktikují obranářskou hru od základní čáry a nastupuje generace agresivních hráček, co si umějí dojít pro bod na síť a nebojí se riskovat, nehrají pouze na jistotu. Z nich práve naše Petra Kvitová má nejlepší předpoklady stát se už přístí rok světovou jedničkou a vyhrát další Grandslamy. Navíc na rozdíl od modelky Šarapové působí jako normální holka, která si na nic nehraje.
Reagovat
smazaný uživatel
Odpověď je jednoduchá - mužský a ženský tenis mají odlišné body za semifinále, finále, atd.

Na grandslamu mají semifinalistky o 300 bodů více než muži, finalistky o 200, vítězka stejně.

Turnaje Premier Mandatory (něco jako Masters u mužů) - SF 450bodů (muži 360), finále 700 bodů (muži 600) vítězství 1000 bodů u obou.

A takhle je to na všech turnajích, v mužském tenise v podstatě bez vítězství na grandslamu nemůžete být jednička, v ženském stačí konzistentní výsledky.

Více o bodování v ženském tenise tady
http://en.wikipedia.org/wiki/Women%27s_Tennis_Association
Reagovat
smazaný uživatel
ta muzska jednicka bez vyhraneho GS byl Marcelo RIOS
http://www.itftennis.com/mens/players/player.asp?player=10005756
Reagovat
a.magerova
v mužském tenise se stalo v historii (nevím jestli celé nebo jen v open éře) jen jednou jedinkrát, že světovou jedničkou byl tenista bez výhry na GS (jméno si teď nevybavím).
Proč to je u bab tak jiné ?!
Reagovat
smazaný uživatel
Nejsem teda extra STATISTIK, ale tuším, že jedničkou bez GS titulu byl Marcelo Rios :-).
Reagovat
smazaný uživatel
Ježiš, pardon, nepochopitelně jsem přehlédl, že výše už to je zmíněno..:-)))
Reagovat
smazaný uživatel
Ale teď koukám, že i Ivan Lendl když se stal poprvé jedničkou, tak ještě neměl GS titul (rok 83). Později to ale osmkrát napravil :-).
Reagovat
smazaný uživatel
u bab je to jiné protože je tam jiný system bodování. vždyt baba i za 2. kolo GS dostane 100 bodů!! a to je pálka jako hrom. u chlapů za 2 kolo dostane jen 45 bodů.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist