Williamsovy vs. Indian Wells: Vyváznou sestry bez trestu?

11. 3. 2009, 18:20
Aktuality 8
Je to už tradice: prestižní podnik v Indian Wells začíná a jméno sester Williamsových byste v turnajovém pavouku hledali marně. Poosmé v řadě. Tentokrát to ale Serena a Venus mají komplikovanější, kvůli změně pravidel jim totiž hrozí finanční postih a dokonce i zákaz startů. Trestat je nebude potřeba, věří ovšem WTA.
Profily hráčů
Venus a Serena Williamsovy

Spojené státy nemají zrovna přebytek tenistek, které by na domácích turnajích přitáhly diváky. Dokud nedoroste mladá generace nadějných hráček, jako jsou Madison Brengleová nebo Melanie Oudinová, musí tamní pořadatelé turnajů spoléhat na to, že se jim podaří nalákat světovou jedničku Serenu Williamsovou a její sestru Venus. Atrakci, o které si Indian Wells může od roku 2001 nechat jen zdát.

Před osmi lety těsně před semifinálovým zápasem Sereny s Venus starší z obou sester oznámila, že nenastoupí. Kalifornské publikum to Sereně, která díky tomu postoupila do finále, nedarovalo: když vešla na kurt, začalo bučet, stejně jako na Venus a otce Richarda, kteří přišli jako diváci. I přes nepřátelskou atmosféru na stadionu Serena ve třech setech porazila Kim Clijstersovou - a to bylo její poslední vítězství, které Indian Wells vidělo. "Nemám pocit, že jsem tu vítaná, a hlavně tu nechci být. Je to jednoduché, nelíbí se mi, jak se tu ke mně chovali," oznámila Venus Williamsová, která reakci diváků označila za rasisticku a na turnaji už se rovněž neukázala.

Loni ovšem WTA oznámila změnu v kalendáři turnajů, která se obou sester osobně dotýká: podnik v Indian Wells zařadila mezi ty, na kterých mají od této sezony elitní tenistky povinnou účast. Ani to ale duo Williamsových nepřesvědčilo. "Budu hrát jen na nerasistických povinných turnajích," prohlásila letos Serena.

 Dále čtěte:
 • Richard Williams: V tenisu jsou předsudky 
Sestry se tak vystavily hrozbě trestů: pokuta do výše 75.000 dolarů by je tolik mrzet nemusela, ovšem zákaz startu na dvou turnajích a ztráta bodů už ano. Obě hráčky proto oznámily WTA, že si v souladu s novými pravidly vybraly "plán B". Ten tenistkám, které některý z povinných turnaj vynechají, nařizuje spolupráci s médii, charitativní činnost, setkání s možnými inzerenty a sponzory nebo pomoc při některé z marketingových kampaní WTA. A to mohou udělat ve vzdálenosti do 200 kilometrů od místa konání v průběhu turnaje nebo v některém z dalších tří dohodnutých termínů.

Podle mluvčího WTA Andrewa Walkera se Serena a Venus Williamsovy trestu nakonec vyhnou. "Není důvod si myslet, že nedostojí svým závazkům," prohlásil a dodal, že přesné datum, místo a druh propagace ještě nejsou stanoveny.

Turnajový ředitel Steve Simon v úterý oznámil, že s asociací probral možné termíny, ale neočekává, že by světová jednička a pětka zviditelňovaly přímo jeho turnaj, nebo že by se ukázaly v Palm Springs. "Samozřejmě bychom byli raději, kdyby tu hrály, než aby propagovaly okruh v jiný čas," dodal Simon.

Komentáře

8
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
smazaný uživatel
Ať na ně bučej! Ale ne kvuli barvě kůže, ale kvuli tomu, jak si jejich klan domlouvá zápasy...
tenisforum
Reagovat
smazaný uživatel
Proč tenkrát Venus nenastoupila?
Reagovat
smazaný uživatel
Kvůli zranění kolene, pokud si vzpomínám. Lidi jí to nevěřili.
Reagovat
smazaný uživatel
ne, v tom finále 2001, kde porazila Kim Clijsters na ní "běloch" v hledišti měl pokřikovat rasistické urážky/nadávky a proto jako projev nesouhlasu sestry odmítají v Indian Wells hrát
Reagovat
smazaný uživatel
To ano, já myslel, proč nenastoupila Venus do toho semi se Serenou.
Reagovat
smazaný uživatel
OK! ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Sestřičky, netrucujte už!!!:-)))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist