Wimbledon se připravuje na královninu návštěvu

23. 6. 2010, 17:16
Aktuality 0
Slavný turnaj ve Wimbledonu se chystá na čtvrteční návštěvu své neméně slavné patronky, britské královny Alžběty II. Panovnice se vydá do tenisového areálu v jižním Londýně poprvé od roku 1977.
Wimbledon (© AELTC)

Čtyřiaosmdesátiletá královna se dopoledne projde mezi dvorci kolem pahorku, na kterém sedí návštěvníci bez lístků na hlavní kurty. Pak se setká s nynějšími tenisty i tenisovými legendami a po obědě zasedne do královské lóže na centrálním dvorci.

Na její návštěvu se připravují nejen organizátoři, kteří chtějí předvést turnaj v nejlepším světle, ale také hráči. Obhájkyně titulu Serena Williamsová slíbila, že se pro zápas před královnou oblékne konzervativněji než jindy, a prohlásila, že na kurtu vysekne takové pukrle, že na ně panovnice nezapomene.

"Moje pukrle je trochu dramatické. Chci, aby bylo přirozenější. Budu-li mít štěstí a setkám se s ní, tak na ně určitě nezapomene," řekla se smíchem Williamsová po pondělním vítězném utkání prvního kola.

V něm na sebe upozornila nejen jasným vítězstvím, ale také bílým dresem, pod který si vzala červené prádlo. "Říkáme tomu jahody se šlehačkou," řekla Williamsová. "Ale jestli budu ve čtvrtek hrát před královnou, určitě si vezmu něco konzervativnějšího."

Alžběta II. je patronkou All England Clubu, který turnaj pořádá, ale ve Wimbledonu byla naposledy před 33 lety. Tehdy slavila 25. výročí nástupu na trůn.

Její bratranec a prezident klubu, vévoda z Kentu, je naopak pravidelným návštěvníkem turnaje. Na jeho přání byla také v roce 2003 zrušena tradice, podle níž tenisté zdravili hosty královské lóže úklonou a tenistky pukrletem. Výjimkou je právě jen návštěva královny nebo následníka trůnu, prince Charlese.

Když byla královna ve Wimbledonu naposledy, byla svědkem finálového vítězství Virginie Wadeové, která je také posledním britským držitelem wimbledonského titulu ve dvouhře. I když ještě nebyl oznámen rozpis utkání na čtvrtek, předpokládá se, že královna bude sledovat britského tenistu Andyho Murrayho.

I když je Murray pokládán - aspoň v Británii - za favorita, královna nepřichází do Wimbledonu v nejlepší době pro domácí tenis. Murray je posledním Britem, který přešel přes první kolo, což je nejhorší výsledek pro domácí tenisty za 133 let historie turnaje.

Posledním britským tenistou, který vyhrál Wimbledon, byl v roce 1936 Fred Perry. Královna se ale může utěšovat tím, že bilance tenistů ze zemí britského Společenství, jehož je hlavou, je přece jen lepší. Jejím posledním poddaným, který vyhrál dvouhru mužů, byl v roce 2002 Australan Lleyton Hewitt. Mezi ženami to byla v roce 1980 také Australanka Evonne Goolagongová-Cawleyová.

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist