Wozniacká dostala 'kanára' a v Pekingu končí

7. 10. 2011, 15:01
Aktuality 17
Caroline Wozniacká v Pekingu neobhájí loňský titul. V dramatickém zápase plném zvratů dnes poprvé v kariéře nestačila na Flavii Pennettaovou. Italka favoritce dokonce nadělila kanára a porazila ji 3-6 6-0 a 7-6.
Caroline Wozniacká

Do dnešního dne se Caroline Wozniacká utkala s Flavií Pennettaovou pětkrát a pětkrát z toho bylo vítězství aktuální světové jedničky. Za výhrou vykročila Wozniacká i dnes: v úvodním setu se hned třikrát prosadila při podání své soupeřky a ke spokojenosti svého otce Piotra sadu vyhrála 6-3.

Dánská tenistka, která v úvodním dějství zahrála pouhých pět nevynucených chyb, ale jako by se na další půlhodinu vytratila z kurtu. Pennettaová ve druhém setu favoritku přehrávala, kazila méně a častěji si chodila pro vítězné údery. Wozniacká si sice vypracovala tři brejkboly, ani jeden ale neproměnila, sama ztratila všechny své servisy a výsledkem byl 'kanár' pro světovou jedničku. To se jí na turnaji stalo naposledy loni ve Wimbledonu, kdy ji deklasovala Petra Kvitová.

V rozhodující sadě už diváci v Pekingu viděli mnohem dramatičtější průběh, na který Wozniacká jen tak nezapomene. Ve čtvrté hře se Pennettaová znovu prosadila na příjmu a ujala se vedení 3-1. Z něj se neradovala dlouho, Wozniacká snížila na 3-4, Dánka ale vzápětí znovu ztratila servis a Italka mohla při vlastním podání rozhodnout o svém postupu do semifinále.

Ani to ale nebyl konec napínavého zápasu. Wozniacká prokázala pevné nervy, prolomila Pennettaové servis, vlastní si udržela a po dalším brejku vedla dokonce 6-5. Za stavu 30:0 byla dva míče od vítězství, ovšem na něj nedosáhla. Celkově osmým brejkem Pennettaová vybojovala zkrácenou hru, a když v ní za stavu 6-2 přelobovala bezmocnou Wozniackou, poprvé v kariéře se v souboji se světovou jedničkou mohla radovat z vítězství.

"Vydala jsem ze sebe to nejlepší, stejně to nestačilo," poznamenala Wozniacká, která sice vládne světovému žebříčku a letos vyhrála šest turnajů, ale pořád žádný grandslam.

V Pekingu tak nezůstala ve hře o titul už žádná tenistka z elitní desítky pořadí WTA. Semifinálovou soupeřkou Flavie Pennettaové bude v Pekingu Agnieszka Radwaňská. Polská tenistka si dnes připsala devátou výhru v řadě poté, co jí bývalá světová jednička Ana Ivanovičová vzdala zápas ve druhém setu kvůli zraněným zádům.

Jak Srbka řekla po utkání, bolesti ji trápí od začátku turnaje. "Ošetřovali mi to mockrát, ale moc se to nezlepšilo," vysvětlila Ivanovičová. "Bojuju s tím celý týden. Včera jsem byla na magnetické rezonanci a lékaři pořád zkoumají výsledky."

Svému prvnímu finále na turnaji WTA v kariéře se v Pekingu přiblížila rumunská tenistka Monica Niculescuová. Kvalifikantku nezastavila ani Maria Kirilenková z Ruska; stejně jako v předchozím utkání Niculescuová ztratila úvodní set, zápas ale znovu otočila a zvítězila 3-6 6-3 a 6-4.

"Opravdu si teď věřím," řekla po postupu do semifinále Niculescuová, která už v Pekingu vyřadila domácí Na Li. "Na US Open jsem odehrála čtyři kola. Potom jsem měla malou pauzu, teď se cítím fit a čekám toho od sebe hodně," dodala.

O finále se ji zítra pokusí připravit devátá nasazená Andrea Petkovicová. Německá tenistka si sice zkomplikovala závěr druhého setu s Ruskou Anastasií Pavljučenkovovou, třetí sadu ale nepřipustila a zvítězila 6-3 7-6.

Výsledky - Peking - ženy (dotace 4,5 milionu dolarů):

Dvouhra - čtvrtfinále:
Pennettaová (It.) - Wozniacká (1-Dán.) 3:6, 6:0, 7:6 (7:2), A. Radwaňská (11-Pol.) - Ivanovičová (Srb.) 6:3, 3:2 skreč, Petkovicová (9-Něm.) - Pavljučenkovová (13-Rus.) 6:3, 7:6 (7:2), Niculescuová (Rum.) - Kirilenková (Rus.) 3:6, 6:3, 6:4.

Semifinálové dvojice:
Pennettaová-Radwaňská, Petkovicová-Niculescuová.

 

Komentáře

17
Přidat komentář
Mark976
je tu doba, kdy si nikdo nezaslouží být No.1 - fakt nikdo:o( u nikoho stabilní výkony
Reagovat
smazaný uživatel
To se stává... Já jsem naopak rád, že je to takhle vyrovnané. Caro si to zaslouží, stejně jako si to zasloužily všechny holky před ní. Na 1. místo v žebříčku se nikdo nedostane zadarmo.
Reagovat
Mark976
důkazem jsou GS turnaje... kdo něco uhrál po svém vítězství? kdyby bylo masters skládané z top 32 ...tak třeba vyhraje celý turnaj ..... kdokoliv - třeba zrovna ta 32:o) to je hrozná doba v ženském tenisu
Reagovat
Mark976
vyrovnané je to v mužském tenise, kdy GS vyhraje vždy někdo z top 3.... tady to ani není tak o vyrovnanosti, jak o nestabilitě. Nevzpomínám si dobu, kdy by v mužském tenise byl vítěz každého GS někdo jiný a nikdo z top 3
Reagovat
smazaný uživatel
V mužském tenise je to nuda a v ženském to je o konkurenceschopnosti. To je zase moje verze. :D
Reagovat
Mark976
to bych bral, kdyby Na Li, Kvitova a Stosurova prohravali s nekym z top 10, nebo top 20 - ale tak to neni:o) to neni vyrovnanost, to je nestabilita vykonu
Reagovat
smazaný uživatel
Samantha teď prohrává hlavně s Marií Kirilenko, ta je těsně za dvacítkou... A proč by nemohly být konkurenceschopné i hráčky na dalších místech? :) Překvapení (a někdy i dost velká) se ve sportu dějou stále častěji, tak proč by zrovna ženský tenis měl být výjimkou? Ale dobře, už se s tebou nebudu přít. Já na mužský tenis nekoukám, takže se snažím holek zastat. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Nuda? 6 úžasných až famózních duelů Novaka s Rafanem byla nuda?
Kolik utkání nejlepší čtyřky WTA bylo letos k vidění? Jedničkou možná bude až do lednového AO (další tenistky na tom letos byly ještě hůř), ale královna tady žádná není.
Reagovat
smazaný uživatel
Takhle jsem to samozřejmě nemyslel. Já ty kluky (Djokera, Rafu, Fedexe...) obdivuju, ale prostě na to nekoukám. Jinak mi je úplně jedno, jestli hraje první hráčka s druhou nebo desátá s jedenáctou. Viděl jsem dost pěkných zápasů i od holek, které tak vysoko nebyly. Já nemusím mít královnu, mně stačí princezna... A už mě nech žít, chci se dívat na fotbal. :D
Reagovat
darek.vrana
Já to pamatuju někdy kolem r. 1998-2002. To byl každý grandslam loterie, taky vyhrávali Korda, Rafter, Moya, potom dokonce Gaudio, Agassi, Sampras, Safin, Hewitt, Ferrero, Kuerten a já nevím kdo ještě. To byla taky dost slabá éra.
Reagovat
Mark976
ale oproti ženskému tenisu byl kromě Kordy každý No.1 a nebylo to tak, že by vyhráli GS a potom nic celý rok nehráli
Reagovat
Mark976
ještě gaudio, toho jsem zapomněl:o)
Reagovat
smazaný uživatel
Caro s Flavií hrály krásný zápas. Mrzí mě jenom to, že Caro prohrála. Jinak to byla opravdu skvělá podívaná a obrovské drama. Obě holky dokázaly v průběhu zápasu obdivuhodně zabojovat, ani jedna z nich si dneska nezasloužila prohrát. V prvním setu bylo hodně brejků, podání bylo spíš nevýhodou. Výsledek druhého setu možná vypadá z pohledu Caroline hrozivě, ale tak jednoznačné to nebylo. Všechno se odvíjelo od začátku toho setu. Napřed Caro nevyužila tři brejkboly a v další hře prohrála servis ze stavu 40-0. Pak se jí přestalo dařit, navíc Flavia hrála výborně. Ve třetím setu měla navrch Flavia, potom Caro a nakonec zase Flavia. Obě podávaly na vítězství v zápase, ale první mečboly přišly až v tie-breaku... Gratuluju Flavii k vítězství a cením si výkonu, který předvedla Caro.

Jinak mě moc mrzí, že Ana musela skrečovat. Asi není na místě hodnotit její výkon, když bojovala se zraněním. Každopádně tam dneska zase měla krásné momenty a řadu pěkných winnerů. Ve druhém setu si Ana vzala MTO a bylo vidět, že se snaží ty výměny co nejvíc zkrátit a zakončovat co nejdříve. Záda jsou prevít. :( Doufám, že se Ana brzy uzdraví a bude připravená na Lucemburk a Bali... Co se týče Agy, tak hraje opravdu výborně. Troufám si říct, že má asi ze všech holek nejlepší momentální formu. Tipuju, že po Tokiu vyhraje i Peking.
Reagovat
smazaný uživatel
Cením si výkonu atd.? Komentáři za této situace nerozumím. Když ještě vyhrávala turnaje, dalo se její obranné pinkání s minimem vítězných úderů tolerovat. Bývaly doby, kdy nepříznivý stav zachránila výborným podáním (umí to ještě?) nebo zahrála nejlepší míče celého utkání. Případně, když už se část utkání vůbec nedařilo, aspoň to nakonec otočila a vyhrála i třetí set. Je vyhořelá a přetažená z trvale velkého zatížení, radost ze hry je pryč. Pamatuješ si, v jakém laufu byla, když ještě jako outsider dva sety pod tlakem otáčela (2-6, 7-6, 7-6) s Kuznou na USO 2009?
Reagovat
smazaný uživatel
To máš jedno, já zase nerozumím tvým komentářům. :D Tys ten zápas nejspíš neviděl, protože pořád řešíš minulost. Ono je strašně jednoduché brát to jenom podle výsledku... Konec loňského a začátek letošního roku byl z pohledu Caroline fantastický. Ale buďme soudní, nemůže to takhle jít pořád. Caro není jediná, kdo chce vyhrávat turnaje. Nemyslím si, že by byla přetažená. Vždyť v poslední době hrála z těch menších turnajů jenom New Haven. Jinak hraje na velkých turnajích, kde hrajou i ostatní holky ze špičky. Určitá únava na konci roku je podle mě u většiny hráček. Ta sezona je dlouhá a síly ubývají... Já si nepamatuju zápasy staré dva měsíce, natož dva roky. :D Ale samozřejmě vím, že v tom roce byla Caro ve finále. Na letošním US Open hrála se Svetou podobný zápas, ten si teda ještě pamatuju... Vzpomínky jsou hezká věc, ale já radši koukám dopředu než dozadu. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Viděl. Tak tedy dopředu. Jak si vlastně jednička představuje své účinkování v Istanbulu? Kterou z top hráček letos porazila?
Výhry: S Bartoli a Marfušou v IW, ty tehdy ale byly až #17 a #18, Viktorka po tradiční skreči.
V Dubaji s tehdy osmou Jankovič, ta ale poté začala rychle upadat. 3x Schiavone, která se v Top 10 zatím drží, ale většinu roku nehraje moc dobře. Dál už nic !!!

Výprask od Sereny, jedna prohra se Zvonarevkou (loni naopak dobrá bilance 3:1 + vzdala po zranění), ostudné prohry s Hantuškou v Paříži a Cibulkovou ve Wimbledonu, od Julie dostala dokonce 2x, atd.
Porovnejme to s výsledky absolutní špičky ATP. Byla vůbec někdy k vidění taková hrůzná roční bilance jedničky nebo dvojky ATP?
Reagovat
smazaný uživatel
Ježíšmarjá, tak to byla vskutku zdrcující kritika. :D Nevím, proč by prohry s Danielou a Dominikou měly být ostudné (jako kdyby to snad byly hráčky druhé stovky nebo co). Hlavně s Dominikou to bylo dost vyrovnané... Navíc si myslím, že Caro je na tom před Istanbulem pořád dobře. Ostatní holky jsou buď zraněné (Masha, Vika - bohužel) nebo skončily v Pekingu ještě dřív (Na Li, Petra). Porovnávat ženský tenis s mužským (v tomto ohledu) je podle mě úplně mimo. Už jsem se dneska naporovnával dost... :D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist