Yibing Wu v Dallasu vyřadil Shapovalova. Má nejcennější skalp a je poprvé ve čtvrtfinále

9. 2. 2023, 12:46
Aktuality 10
ATP DALLAS - Yibing Wu si v Dallasu užívá svůj premiérový turnaji v roli hráče elitní stovky. Čínský tenista si proti Kanaďanu Denisi Shapovalovovi připsal první skalp člena Top 30 a poprvé postoupil do čtvrtfinále turnaje ATP. Z favoritů naopak nezaváhal domácí Frances Tiafoe.
Yibing Wu (© Profimedia)

Yibing Wu patřil k nejtalentovanějším čínským tenistům. V září 2017 ještě měsíc před svými 18. narozeninami vyhrál domácí challenger v Šanghaji a ve světovém žebříčku se vyšplhal do třetí světové stovky. Ale pak ho zastavily zdravotní potíže a přišel o tři sezony.

Loni v lednu se po tříleté pauze na kurty vrátil, jenže hned na první akci vzdal a další dva měsíce nehrál. Ovšem druhý pokus o comeback se mu již povedl. V dubnu hned vyhrál antukový turnaj ITF M15 na Floridě a od té doby strmě stoupá světovým žebříčkem. 

Vyhrál tři challengery, na US Open při grandslamovém debutu prošel z kvalifikace až do 3. kola a v pondělí se jako teprve druhý Číňan v historii posunul mezi sto nejlepších tenistů světa.

A hned na první akci v roli hráče Top 100 prožívá nejpovedenější turnaj na okruhu ATP. V hale v Dallasu po premiérovém skalpu člena Top 30 postoupil poprvé do čtvrtfinále.

Yibing Wu, který si minulý týden zahrál finále na challengeru v Clevelandu, v 1. kole porazil domácího Michaela Mmoha a včera si poradil i s třetím nasazeným Kanaďanem Denisem Shapovalovem. Bývalou světovou desítku a aktuálně 27. hráče světa zdolal 7-6 6-4. 

V úvodu zápasu sice Yibing Wu neudržel vedení 3-0 a za stavu 4-4 čelil brejkbolu, ale nakonec sadu v tie-breaku získal. Také na začátku druhého dějství přišel o výhodu brejku, znovu se však nenechal zlomit. Od stavu 2-3 vyhrál 4 z 5 gamů a po hodině a půl se mohl radovat. Soupeř mu pomohl osmi dvojchybami.


"V posledních měsících hraju skvělý tenis. Doufám, že dál budu hrát takhle dobře. Všem fanouškům moc děkuju za podporu, zejména těm čínským. Slyším vás!" děkoval Yibing Wu v pozápasovém rozhovoru na kurtu. 

"Jsem za všechna ta zranění vděčný, protože mi dala jinou osobní zkušenost. Dospěl jsem a uviděl, čeho mohu dosáhnout. Díky tomu teď hraju lepší tenis a více si ho užívám," dodal 23letý Číňan. 

O postup do semifinále si Ying Wu zahraje v pátek s Australanem Jordanem Thompsonem, nebo s osmým nasazeným Francouzem Adrianem Mannarinem.



Na rozdíl od Shapovalova zvládl vstup do turnaje druhý nasazený Američan Frances Tiafoe, jenž odstartoval hladkou výhrou 6-1 6-3 nad krajanem Mackenziem McDonaldem. Čtrnáctý hráč světa zvítězil za necelou hodinu, když trefil 15 winnerů a udělal jen 5 nevynucených chyb.

"Hrál jsem dnes opravdu dobře. Pár týdnů jsem nehrál a teď jsem odhodlaný uspět. Australian Open pro mě skončilo brzy, takže jsem hladový a těší mě, že jsem vám dnes mohl ukázat dobrou show," řekl Tiafoe. Ve čtvrtfinále se utká s dalším krajanem Jeffreym Wolfem (h2h 1-0).

• ATP 250 DALLAS •
USA / Texas, tv. povrch / hala, 822.175 dolarů
středeční výsledky (08. 02. 2023)
• Dvouhra - 1. kolo •
Otte (Něm.) - Eubanks (USA) 6-4 4-6 6-2
Altmaier (Něm) Svajda (USA) 6-2 6-4
Gómez (Ekv.) - Diallo (Kan.) 6-4 6-7(5) 7-6(5)
• Dvouhra - 2. kolo •
Tiafoe (2-USA) - McDonald (USA) 6-1 6-3
Yibing Wu (Čína) - Shapovalov (3-Kan.) 7-6(1) 6-4
Wolf (6-USA) - Albot (Mold.) 6-3 7-6(5)
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

10
Přidat komentář
Vlk-v-trave
Pella vs. Dellien 0:2

Klíčový byl 8.gem. Do té doby měl Kvído neuvěřitelných 100 procent na svém 2. servisu, v osmém gemu to dostal na neuvěřitelných 57 procent:)))

Servisy na Téčko super do 8.gemu. Obecně nedokázal vůbec těžit ze zatáček, a úplně mimózní zatáčky, tam to vázne drsně... no, a hlavně po sedmi gemech přibývalo výměn jak nejrychleji výměnu dokončit, takže k těm lajnám to šlo extrémně, čili za lajnu:)

Ty BH insajdout úhly by nezvládal často ani nějaký geniální geometr, to nemělo prostě právo vejít do kurtu..., ani náhodou.

Prvni zastávka na Golden Swingu pro Kvída nedopadla nejlépe.
Před námi ješte 2x argentínské derby. Tedy Cerundulové v akci...:)
Reagovat
smazaný uživatel
Kto ešte neporazil Shapovalova v prvých kolách, hláste sa u doktora Žinčicu.
Reagovat
Tennisfan77
Loni 9x prohra v prvním kole. Jestli letos udrží TOP50, může být rád.
Reagovat
EllNino
Prosim? Já naopak myslím, že Denis podával v posledích měsících na něho stabilní výkony, i letos prohrál až s Djokovicem a Hubertem, cca od Montréalu prohrával jen se širší špičkou a po té bídě na antuce a trávě to konečně začíná vypadat trochu lépe než ten bezhlavý Denis z let 2020-2021 ...

Wu rozhodně není žádný nazdárek, po x letech zranění konečně začíná prodávat to, na co má :) A nerozehraný Denis ve 2. kole je za odměnu :))
Reagovat
Tennisfan77
Bývalý hráč TOP10 který vypadl za jeden rok 10x v prvním kole není známka lepšího výkonu. Shapovalov pouze potvrzuje fakt, že na užší špičku jednoduše nemá a hyperoslavy nové naděje kanadského tenisu zhasly a bude z něj hráč s občasnými výstřelky, ale bez větších stabilních výsledků. smile
Reagovat
EllNino
Denis no :)) Ale do dvacítky se vrátí :)
Reagovat
Ereinion
jednou za čas udělá nějakej dobrej výsledek a to by mělo stačit cca na tu TOP30, něco jak Dimitrov
Reagovat
smazaný uživatel
Shapovalov je v prvej kapitole stávkarského šlabikáru, komu by sa mal začiatočník rozhodne vyhýbať :)

Apropos, mne sa jeho tenis veľmi páči, zrejme najviac zo všetkých tzv. Next Gen, aj ľudsky mi je sympatický. Má neskutočné široké portfólio zbraní, bohužiaľ nemá na ne zbrojný pas a rozhodne nevie, ako a kedy ich má používať. Preto tie šialene nevyrovnané výsledky. Začínam nad ním lámať palicu, som skeptikom ohľadom jeho zastabilizovania v TOP 15 trebars.
Reagovat
Tennisfan77
S tím musím souhlasit. Má šíleně obrovský repertoár, ale neví co s ním dělat.
Reagovat
Mantra
už se tam slétají, to byla doba. Ženských je tam, že člověk musí hledat, která je která a nyní již dva chlapci ve 100... jen do času a bude i NO.1
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist