Z kvalifikace až k titulu. Kližan i ve svém druhém finále přehrál Fogniniho

4. 5. 2014, 14:38
Aktuality 15
ATP MNICHOV - Martin Kližan proměnil v titul i své druhé finále na okruhu ATP a stejně jako předloni v Petrohradu v něm porazil Itala Fabia Fogniniho. Na antuce v Mnichově přitom slovenský tenista musel projít tříkolovou kvalifikací, trofej si tak vybojoval za osm výher během devíti dnů. Porazit přitom musel všechny tři nejvýše nasazené hráče včetně obhájce titulu.
Profily hráčů
Martin Kližan

Martin Kližan byl loni v březnu 26. hráčem světa, uplynulo však šest měsíců vinou špatných výsledků vypadl z Top 100. Letos se do ní už dvakrát vrátil, ale na začátku tohoto týdne byl zase až na 111. místě.

V Mnichově tak musel začít už v kvalifikaci a i když se v ní úspěšně rozehrál, v hlavní soutěži rozhodně nepatřil ani do širšího okruhu favoritů. 24letý slovenský tenista ale nejprve smetl Izraelce Selu, pak po boji vyřadil nasazenou trojku a vítěze turnaje z roku 2010 Rusa Južného, ve čtvrtfinále zvládl další třísetový zápas s Uzbekem Istominem, v semifinále smetl domácí turnajovou dvojku a obhájce titulu Tommyho Haase a konečně v dnešním finále otočil nepříznivý vývoj proti nasazené jedničce Fabiu Fogninimu.

Kližan hrál finále na okruhu ATP podruhé v kariéře a stejně jako na podzim roku 2012 v hale v Petrohradu si v něm poradil s o dva roky starším Fogninim. Loni sice s Italem prohrál všechny tři vzájemné souboje, dnes však potvrdil, že ve finále na něj umí zahrát.

Přitom dnešní zápas Kližan nerozehrál nejlépe. V úvodu zápasu ztratil tři servisy v řadě a s tím mohl jen těžko pomýšlet na zisk setu. První sadu tak sice prohrál, jenže do konce utkání už o servis nepřišel, svou aktivní hrou nalomil sebevědomí favorizovaného soka a nakonec zvítězil 2-6 6-1 6-2.

"Dnes v noci jsem měl problémy se žaludkem. Myslím, že jsem spal snad jen 30 minut, a tak jsem byl hodněš unavený. Po prohraném prvním setu jsem byl hodně dole, ale snažil jsem se stále bojovat," přiznal své trápení Kližan před finálovým zápasem. Letos se stal prvním kvalifikantem a i hráčem mimo Top 100, který vyhrál turnaj ATP.

"Hrajete osm zápasů v devíti dnech a to je opravdu velmi náročné. Každý den je velmi těžký. Ale porazil jsem tu skvělé hráče od Južného po Haase, tak jsem na sebe pyšný," řekl svěřenec bývalého českého tenisty Martina Damma, který se v zítřejším vydání světového žebříčku posune o téměř padesát příček na 62. místo. Za dnešní triumf získal kromě prize money 77.315 eur také kabriolet BMW 420d od generálního sponzora turnaje.

Šestadvacetiletý Fognini hrál finále poosmé v kariéře. Dnes marně usiloval o svůj celkově čtvrtý a už třetí titul z německé antuky poté, co loni v létě získal premiérové trofeje ve Stuttgartu a Hamburku. Třetí triumf přidal letos v únoru ve Viňa del Mar.

"Byl to skvělý týden, postoupil jsem do finále. Dnes to sice nevyšlo, ale zítra je další den. Čekají mě teď dva velké turnaje a já budu tvrdě makat na tom, abych se dostal do Top 10. Zatím se mi letos daří," vyhlásil Fognini svůj cíl.

- ATP 250 MNICHOV -
(Německo, antuka, 485.760 eur)
nedělní výsledky (04. 05. 2014)
• Dvouhra - finále •
Kližan (SR) - Fognini (1-It.) 2-6 6-1 6-2
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

15
Přidat komentář
Hook2424
Gratulace Martinovi, škoda těch problémů v minulé sezóně! Jinak by byl ve světové padesátce a možná i třicítce! Tak Good Luck !!!
Reagovat
Jan
V jakém je to kontrastu s Berdychem a jeho zpackané finále. I když Kližan jinak většinou nic moc.
Reagovat
smazaný uživatel
Slovenský tenis v roku 2014 zatiaľ na 1*
Reagovat
smazaný uživatel
Videl som len posledný set, ale Kližanovi sa hra naozaj darila a padalo mu to tam..Skvele podával, FH výborne tlačil a prakticky diktoval hru len on..Navyše hral rozumne a na dobrú Talianovu obranu často odpovedal skrátením hry..

Som zvedavý, či si tento štandard dokáže udržať aj na vačších turnajoch, kde nebude prvé zápasy čeliť slabším protivníkom, ale ustálený a kvalitný tenis musí predvádzať už v prvom zápase..
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Novak se z Madridu odhlásil.. :-(

http://www.atpworldtour.com/News/Tennis/2014/05/19/Madrid-Sunday-Djokovic-Withdraws.aspx?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

Tak se brzo uzdrav Novaku!! :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Dobrý nápad..Prioritou je pre Noleho RG , takže riskovať opätovné zranenie pri skorom návrate na kurty, to by nebolo vhodným riešením situácie..Turnaj v Madride bude tým pádom výrazne ochudobnený..
Reagovat
smazaný uživatel
A Jamie Murray získal titul v deblu. Tak aspoň bráchovi se daří. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Zaslouženě
Reagovat
r.Fever
Gratulácia Martin :) perfektný turnaj, 8 víťazstiev, 262 bodov do rebríčka, posun na 61.miesto v rebríčku a 26.miesto v Race to London.

Proste milujem tieto nemecké turnaje ktoré sú sponzorované automobilkami, Kližan vyhral okrem 77 000 Eur aj BMW 420i kabriolet :) Super !
Reagovat
spaniel
Myslim ze 420d (bylo na zadni znacce)
Reagovat
r.Fever
hej máš pravdu, cabrio je aj 428i, toto je 420d
Reagovat
PetaM
Gratulace Martine!! :)
Reagovat
spaniel
Skvěle Martin. Doufam ze to znamená dlouhodobě zlepšení a vrati se tam, kde patří! Jeho forehand je úžasný.

Fognini na druhe straně je totální magor s chováním 5 leteho trucoviteho decka. Trener by ho mel kazdy den preventivně profackovat, to musi byt radost s takovým exotem. Jak mu nekdo muze fandit je pro me záhada. Snad jen s výjimkou fangirls a gayů.
Reagovat
Fandina
Martinovi. Zasloužená výhra, pěkné finále. A jen tak dál. Držím palce. Pome!
Reagovat
Nola
jéj, článok vyšiel rýchlosťou blesku, Martin výborná práca, často sa nestáva, aby kvalifikant vyhral turnaj, o to je radosť väčšia
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist