Začala jsem novou kariéru, věří Stosurová

12. 9. 2011, 16:13
Aktuality 3
Je jí sedmadvacet let a už dlouho patří mezi světovou špičku, až včera ale dosáhla na jeden ze čtyř tenisových vrcholů. Australanka Samantha Stosurová s čerstvým titulem z US Open věří, že suverénní výhrou ve finále nad Serenou Williamsovou ukončila dobu pochybností, kvůli nimž často neudělala poslední krok, a začne svoji novou éru.
Profily hráčů
Samantha Stosurová (© usopen.org)

"Doufejme, že tohle je první den mé nové kariéry jako hráčky," řekla Stosurová po finále, ve kterém snad všemi favorizovanou Williamsovou zdolala 6-2 a 6-3.

Před triumfem na US Open přitom Stosurová vyhrála jen tři tituly ve dvouhře na okruhu WTA, jelikož většinou poslední kola nezvládala psychicky. "Ráda bych měla na kontě víc titulů, ale nešlo to. A teď je to jedno, jsem na sebe pyšná," řekla.

Sedmadvacetileté Stosurové pomohla dvouletá spolupráce se sportovním psychologem. Ta ještě zintenzivnila po letošním špatném začátku sezony. "Musela jsem si začít věřit, že jsem zase schopná hrát dobrý tenis, uvědomit si, že jsem to nezapomněla, což se mi evidentně docela povedlo, ne?" smála se tenistka.

Druhou šanci se snažím využít
Australanka ukázala vnitřní sílu především na začátku druhého setu finále s Williamsovou. Američance vzala rozhodčí fiftýn za povzbuzování při výměně a následně jí udělila varování za nepřípustné diskuse. Diváci s tím nesouhlasili a bučeli a pískali.

"To bylo asi nejhlasitější publikum, jaké jsem kdy v životě zažila. My stojíme dole uprostřed té vřavy a je to ohromující pocit, ale když jsme zase začaly hrát, tak jsem se soustředila," řekla Stosurová, která jen na chvilku vypadla z role, ale od stavu 2-3 kontrolovala hru a čtyřmi hrami v řadě zápas ukončila. "Sama jsem byla překvapená, jak jsem se s tím psychicky vyrovnala a byla soustředěná," řekla.

Titulem ve Flushing Meadows završila Stosurová přerod z elitní deblistky k uznávané hráčce dvouhry. Ten začala v roce 2008, kdy se vrátila k tenisu po osmiměsíční pauze zaviněné boreliózou a zánětem mozkových blan. "Měla jsem štěstí, že jsem se z toho dostala rychle a mohla dělat, co jsem chtěla. Mám druhou šanci, a proto mám víc otevřené oči a snažím se využít každou příležitost."

Stosurová se mezi tenisovou smetánku prokousávala složitě už od malička. "Můj životní příběh ale není jiný. Když jsem byla mladá, tak se rodina obětovala, protože viděla, že hrát tenis je mým snem, byla jsem odhodlaná stát se tenistkou. Objížděla jsem malé turnaje, nebezpečná místa a vyplatilo se to. Udělala bych to znovu," řekla.

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

3
Přidat komentář
skott
roztrhl se pytel posledni dobou s ¨premierovymi¨ GS vitezkami, ale zadna na to zatim navazat nedokazala.Vsechny tak nejak jejich titul drzi v prvni desitce.
Sam je pro me tento rok nejmilejsi vitezka grandslamu, jen se porad nemuzu ubranit dojmu, ze lonske FO by melo vetsi lesk.Ne ze by Sam nehrala v NY dobre ba naopak (Kiri, Nada + samozrejme finale), ale ten vrazedny los v Parizi by delal vetsi dojem nez napr. Kerber v semi.Nehlede na to koho tam pustila k titulu.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak pro mě je tedy rozhodně nejmilejší letošní vítězkou GS Petra !!!
A vůbec bych si nedovolil snižovat vítězství Samanthy na US, protože bez ohledu na to jaké hrála semifinále, tak to koho a jakým způsobem porazila ve finále dává jejímu titulu obrovskou hodnotu. A v Paříži 2010 prohrála s antukovou specialistkou, to se stává na antuce i těm nejlepším.
Reagovat
smazaný uživatel
nezlob se, ale co asi muze byt momentalne blyskavejsi, nez na USO v tom jejich kotli ve fi zadupat do betonu rozjetou Serenu? Uz to docela s tim vybrusovanim prehanis, podle me.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist