Začala nová éra tenisu. Sinner a Alcaraz si rozdělili grandslamy, Ital je jasnou světovou jedničkou

10. 9., 16:30
Téma 25
Poprvé od roku 2002 se letos na listině vítězů grandslamových trofejí neobjevilo jméno hráčů velké tenisové trojky. Roger Federer (43) už několik let nehraje, Rafael Nadal (38) se sice zkusil vrátit, ovšem bez většího úspěchu, a Novak Djokovič (37) se musel spokojit s triumfem na olympiádě. Poháry v rukou Jannika Sinnera (23) a Carlose Alcaraze (21) stvrdily fakt, že už naplno začala nová éra bílého sportu.
Carlos Alcaraz (vlevo) a Jannik Sinner (© Frederic J. Brown / AFP)

Zrzavý hubeňour z Jižního Tyrolska vyřídil v nedělním finále US Open Taylora Fritze ve třech setech, v sezoně podruhé dobyl grandslamový titul a na konto mu přistály do žebříčku ATP dvě tisícovky bodů. Slušná záplata za 400 odebraných za účast v semifinále na turnaji v Indian Wells, kde Sinner dvakrát neprošel dopingovými testy. Ital má za sebou velkou kontroverzi, také však jasně vládne světovému žebříčku.

Éra Federera a Nadala už je pryč a krok s mladými se snaží držet aspoň Djokovič. Srbský tenista ovšem letos vyhrál jediný turnaj, díky kterému nicméně zkompletoval sbírku a získal zlato z olympijských her. Byla to působivá scéna a rozhodně splnění snu, zvlášť když ve finále Djokovič porazil Alcaraze. Je ale jasné, že ve svých 37 let toho začíná mít na svých bedrech víc, než unesl dřív. Nole sice ještě chce hrát, a tak se o něm nemusí hned mluvit v minulosti, také ale rozhodně už není hráčem budoucnosti.

Naopak Sinner ukázal, že v nejbližších letech bude jen stěží porazitelný na hardových kurtech, na kterých se hraje po většinu sezony. Vedle nejcennějších triumfů v Melbourne a New Yorku získal dva tituly z Masters 1000 v Miami a Cincinnati, a dva z "pětistovek" v Rotterdamu a na trávě v Halle. Na jeho 11 180 bodů v žebříčku se dívají ostatní s velkým odstupem. Druhý Zverev má 7075, třetí Alcaraz 6690 a čtvrtý Djokovič pouhých 5560...

Na koho si bude muset Ital dávat pozor, je Alcaraz. Mladý Španěl je sice v současnosti až světovou trojkou, oproti dalším konkurentům má však k Italovi nejblíž. Ne snad že by se měli odepisovat o pár let starší Alexander Zverev (27) nebo Daniil Medveděv (28). Dlouhodobě se ale zřejmě projeví talent a další nabyté zkušenosti obou mladíků.

Dá se čekat, že Sinner a Alcaraz budou mít postupem času stále víc navrch. Už letos to demonstrovali tím, jak si rozdělili grandslamy. První z nich triumfoval na Australian Open a US Open a druhý vyhrál Roland Garros a Wimbledon.

 

Sinnerova výhoda

Co však Alcarazovi v současnosti chybí, je konzistentnost výkonů. Vzhledem ke způsobu sestavování žebříčku je to ta nejdůležitější vlastnost pro pozici světové jedničky. Španělova mentalita byla v roce 2024 o stupínek níž než jeho rivala. Ne snad v jednotlivých zápasech, kde zejména se silnými soupeři vynikal, ale v udržení koncentrace a formy po celé měsíce a v období překonávání zklamání.

Příznačně to bylo vidět v období po olympiádě, cestě na US Open i samotném newyorském grandslamu. Alcaraz se od porážky ve finále na olympiádě s Djokovičem nevzpamatoval – v Cincinnati prohrál s Monfilsem a roztřískal raketu, poté vypadl ve druhém kole v New Yorku s Boticem van de Zandschulpem.

Naopak Sinner dokázal, jak psychicky odolný dokáže být navzdory velmi nepříjemným kauzám. Z olympiády se trochu kontroverzně odhlásil kvůli angíně, i když už možná tušil blížící se provalení dopingového nálezu. Během US Open ale dokázal vytěsnit z hlavy celou story, která mu byla předhazována na každém kroku. Na začátku sice ztratil set s Mackenziem McDonaldem, druhý mu pak vzal už jen Daniil Medveděv ve čtvrtfinále.

Umlčel všechny a všechno výkonem, jenž neměl daleko k dokonalosti. A zavřel ústa i těm, kteří vyprávěli o konci jeho vztahu s ruskou tenistkou Annou Kalinskou. Ta ho po triumfu políbila a dala si záležet na tom, aby to viděli fotografové i kameramani. Vyhrál na celé čáře.

Pro Sinnera však sezona zdaleka nekončí, protože ho čeká Turnaj mistrů v rodné Itálii. Loni se v Turíně musel ve finále poklonit Djokovičovi, kterého vrátil do hry díky vítězství nad Holgerem Runem. Srb za pomoc poděkoval, jenže v rozhodujícím souboji neměl slitování.

Letošní účast má Sinner jistou, stejně jako Zverev. Naopak Djokovič ještě bude muset bojovat o body v Šanghaji či Paříži. Tak jako tak se dá předpokládat touha dvou letošních grandslamových králů. Poslední turnaj sezony budou chtít vyhrát Alcaraz i Sinner.

Poslední vzájemné zápasy Sinnera a Alcaraze.Poslední vzájemné zápasy Sinnera a Alcaraze. (@ Livesport / Enetpulse)

A i v budoucnu se pak bude mezi těmito dvěma rozhodovat. Bude záležet na několika proměnných faktorech – na Alcarazově schopnosti udržet si formu a na dalším Sinnerově kroku k "dokonalosti", která by ho dovedla k rovnocenné hře se Španělem na jiných površích než jen na betonu. Ne že by Ital nebyl konkurenceschopný, ale jeho sok má opravdu stále navrch především na antuce i na trávě.

Tenisový svět čeká podobná éra, jako v dobách "velké trojky", i když to zřejmě bude v nejbližších letech jen o dvou hlavních rivalech. A právě vzájemná konkurence, která požene oba hráče ke zlepšování při pravidelné konfrontaci, je něčím, co tenis bude nutně potřebovat.

Marco Romandini – šéfredaktor italské redakce Livesport Zpráv.Marco Romandini – šéfredaktor italské redakce Livesport Zpráv. (@ Livesport)

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Livesport / Marco Romandini

Komentáře

25
Přidat komentář
QacO
Tak Djoko je stále špičkový športovec a verím ze ďalší rok nás poteší
Možno hneď v Austrálii. Je to šport a loptička je guľatá...
Ja ostávam veriaci Djoko poooooóód
Reagovat
Marduch
Rodák z Bělehradu, syn Srdjana a Dijany, pescetarián a majitel veganské restaurace v Monte Carlu, má splněno. Na kurtech.
Reagovat
muster
a může pomalu rozjet kampaň na prezidenta Srbska
Reagovat
Marduch
asi tak
Reagovat
turista
Dokud nemá 100+ titulů na kontě tak ještě splněno nemá.
Reagovat
Semi
Sinner připomněl světu, že spravedlnost neexistuje a lze ji přiohnout podle potřeby. V tomto případě podle marketinkové hodnoty italského hošíka.
Reagovat
turista
Ano. Dostalo se mu zvláštního zacházení. V naší zemi tomu říkáme protekce.
Reagovat
diskuse
Nová Éra tenisu, která totálně ztratila na hodnotě dopingovým skandálem jednoho z hlavních protagonistů, který nedodal dostatečné důkazy a bylo s ním jednáno nadstandardně i díky nitkám italského šéfa ATP.

Něco vám řeknu. Já nevěřím ani té povaze u tzv. introverta Sinnera. Když se na něj podívám na kurtu nebo mimo něj, tak frajer má ve tváři a v očích nic. Je jako prázdná skořápka. Žádné emoce, žádné výčitky svědomí po dopingové aféře. Některým místním debi.lnim idi.otům to přijde jako introverze a že má čisté svědomí. No, tohle je jasný znak toho, že Sinner je sociopat nebo psychopat. :)) Nikdy bych toho člověka nenechal jít jako druhého ze schodů a nechat ho jít do zad, aby člověka mohl zákeřně strčit.... To by udělal snad jenom naivka nebo latentní homosexuál Davorek. :)

Po tomhle skandálu, až skončí GOATkovic, jsem jasný tým Carlitos Vamos! Ahoj, amPUTAcia - lol. Doufám, že Carlos s charizmatem a personality dobije tu malou italskou sketu. Možná jednou ocením výkony Sinnera, byl jsem to já, kdo mezi prvními zmínil, že Sinner vyhraje 10+ GS, ale uznávat začnu jeho výsledky až v roce 2026.
Reagovat
Amputace
Drž už hubu.
Reagovat
Krisboy
Dokud tady bude mít publikum, předvádět se nepřestane.
Reagovat
Martinecek
Už sis dneska vzal prášky? Zdá se, že ne, protože meleš úplné nesmysly.
Reagovat
alcaraz.dva
Pokud jsou tady na TP sociopaty tak jsi tu jednička. Normálně člověk schody vůbec neřeší,u pokladny se neustále neotačí.. a nepodezira lidi z útoku..
Kauze Sinner výrazně ovlivnila psychicky stav nejen jeho ale i tvůj. Zatím co on si to uvědomuje, řeší ho(nejspíš pomocí odborniku) a z toho pomalu dostává.. ty si to vůbec neuvedomujes neresis to a tvuj stav se zhoršuje.. Psychika není statická..
Reagovat
Patik
Začala nová éra tenisu..a ako som už zistil tenis je snáď najnevyspytatelnejší šport aký poznám..Djokovič uhaluzí dva tri grandslamy čo je reálne lebo nieje úplne herne mimo a stať sa môže naozaj čokoľvek...tí čo povedia že to už v jeho prípade nieje možné povedzme si pravdu nikto z vás by ruku do ohňa zato nedal..Sinner či Alkáč sa nedajbože zrania alebo blbo vypadnú Djokovič to nejak opanuje na AO či Wimbledone prípade aj FO či US Open s odretými ušami a dobrým žrebom a nadpisy ako sa mení éra budú tak nejak nerelevantné.
Reagovat
Ondra979
tak ale ona opradu ted zacina, jestli Djokovic jeste uhaluzi GS na tom nic nemeni, ale uz toho jde dost proti nemu, pristi rok 38 to je na tenis uz opravdu hodne i na big 3, o ostatnich i ze sirsi spicky ani nemluve, ti uz vetsinou skoncili nebo jsou na konci, navic uz nebude mit luxusni nasazeni jako doted. ale nerikam, ze mu to jeste jednou nevyjde, to se stat muze, ale kdybych si mel tipnout i na zaklade jeho letosni vykonnosti a dalsich faktoru, tak spis uz ne. Vetsinu z GS nejspis pobere Alcaraz se Sinnerem, pokud se samozrejme nezrani a nebudou delsi dobu mimo, ale i nekdo dalsi, ted nemyslim Djoka, ale z mladsich, si muze taky uloupnout svuj kousek, pokud bude mit stesti a fazonu, tak uvidime, na koho to vyjde
Reagovat
Amputace
Klidně to je možné. Djoko určitě může ještě GS urvat (já doufám, že ne, už proto, že ta australská pi.ča. pak zmizí z tohoto fóra), ale nesmí narazit na Sinner/Alcaraz kombo. V případě, že nějakým způsobem oni tam nebudou, je to podle mě dost reálné.
Reagovat
Martinecek
Djoko už neuhaluzí ani jeden GS, i kdyby se Sinner a Alkáč zranili. Už na to prostě nemá.
Reagovat
srnecek
Dovolím si nesúhlasiť. To, že je (logicky) na ústupe, resp. nie je hráčom budúcnosti (ako je trefne napísané v článku), neznamená, že na to nemá. Že na to má, ukazuje o.i. i to, s akými kurzami narábajú stávkové kancelárie (a to pri všetkých turnajoch, rôzne povrchy), ako sa rieši na TP, či má dobrý los, či nie (ak by na to nemal, los by sa u neho vôbec neriešil), a pod. Áno, je pravdepodobné, že už nevyhrá nič veľké. Najlepší už aktuálne nie je. Ani nebude (čo sa týka kvality a parametrov hry). Ale za tie roky ukázal, že keď mu o niečo ide, dokáže veci, o ktorých mnohí pochybujú. Herne aj psychicky na to stále má. Okrem toho - nie stále vyhrá turnaj ten najlepší. Tento rok je - v kontexte s min.rokom - u neho slabý. Čiastočne ho spasili OH. Ale verím, že keď sa namotivuje (vynechajme u každého zdravotné problémy), dokáže byť konkurenčný so špičkou. A ten GS môže ešte vyhrať, a nemusí to byť práve haluz. Alebo to nazvime trebárs aj tou haluzou, keďže už nie je herne najlepší...
Reagovat
turista
Budiž. Jednoznačně Djokovič má na to vyhrát ještě několik titulů. Za příznivých okolností to může být i GS. Alcaraz je momentálně nejlepší i když má výkyvy. Sinner je kvalitní ale nedůvěryhodný i když je na pozici světové jedničky.
Reagovat
Amputace
Alcaraze či Sinnera už Djokovič podle mě na GS neporazí. Maximálně na dva sety, na tři už je nedá.
Reagovat
srnecek
pravdepodobnosť, že voči nim na GS uspeje, je samozrejme čím ďalej tým menšia. Ale - loptička je guľatá, každý zápas začína od 0:0 a favorit zápasu nemusí mať svoj deň (bez zranenia). Môj tip (no tip - myslím si to) je, že to svojou konzistentnosťou dotiahne do 2 GS finále, ale nevyhrá ani jedno.
Reagovat
Krisboy
Jedno vyhraje. O další se nebude ani snažit.
Reagovat
srnecek
tak nech vyjde radšej tvoj tip....
Reagovat
muster
hlavně aby neskončil tak hořce jako Federer ve Wimbledonu...toho je mi líto ještě dnes, takhle by prostě šampióni končit neměli...
Reagovat
turista
Federer neskončil zas tak hořce. S 20 GS a 103 tituly to je krásná bilance. Kanár od Hurkacze ve Wimbledonu není tak hrozná věc. Navíc ještě mohl ještě zkusit odehrát pár turnajů nebo aspoň zápasů. Ale dal přednost tomu aby nebyl v běžném životě pohybově zásadně limitován což je rozumné.
Reagovat
Ondra979
podle me taky nejspis ne, ale stat se muze leccos, pokud si vyberou spatny den, tak by sanci jeste mel, ale zase proti nemu budou mit vzdy velkou motivaci, na GS tim spis..dva na jednom GS ale uz opravdu neda, takze potrebuje i trochu stesti. dalsi otazka je jeho forma, pokud bude hrat dal podobne jako na USO, tak bude jeste rad za QF, pokud jako na olympiade, tak finale udelat urcite muze, ale je to na tri sety, coz je uz faktor proti, a jeste bude mit horsi nasazeni nez drive, takze na luxusni losy uz muze zapomenout. takze suma sumarum je to opravdu stale mene pravdepodobne, ze by mohl jeste vyhrat na GS, ale ne nemozne
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist