Zakopalová postoupila, čeká ji Heninová

25. 5. 2010, 13:53
Aktuality 3
V Paříži vyrovnala své nejlepší umístění na French Open, překonávat ho ale bude jen těžko. Klára Zakopalová dnes jako druhá Češka na letošním Roland Garros postoupila do dalšího kola, když v třísetové bitvě porazila Slovinku Srebotnikovou. O třetí kolo, do kterého se ve francouzské metropoli dosud nepodívala, se popere se zdejší čtyřnásobnou vítězkou Justine Heninovou.
Klára Zakopalová

Osmadvacetiletá Klára Zakopalová se o druhé kolo rvala s Katarinou Srebotnikovou téměř dvě a čtvrt hodiny. První set přitom málem ztratila: prohrávala už 4-5 a 0-40, ale všechny setboly odvrátila.

"Byla jsem v prvním setu hrozně nervózní, ale pak jsem si řekla, že to zkusím, a vyšlo to. Ve druhém setu mi rychle utekla, ve třetím jsem paradoxně byla nejklidnější, takže jsem to zvládla," řekla po utkání tenistka.

Vyrovnaný úvodní set musela rozhodnout až zkrácená hra, kterou česká hráčka vyhrála 7-3. Srebotniková se nevzdala a ve druhém setu si udržela naději na postup. Rozhodující sadu ale zvládla lépe Zakopalová, která dokonce mohla soupeřce nadělit 'kanára'. Ten sice Slovinka nepřipustila, na zvrat v utkání se ale nezmohla a prohrála 6-7 6-4 2-6.

Zakopalová tak vyrovnala své maximum na antukovém grandslamu. Nyní se může poprvé v kariéře probojovat do třetího kole, ovšem v cestě jí stojí jedna z nejtěžších soupeřek - bývalá světová jednička a čtyřnásobná vítězka French Open Justine Heninová.

Belgičanka, kterou v poslední době pronásledují zdravotní problémy, dnes zvládla svůj úvodní zápas, ve kterém se utkala s Bulharkou Cvetanou Pironkovovou. Heninová sice příliš nepřipomínala suverénní šampionku z minulých let, soupeřku, jež se do hlavní soutěže probojovala z kvalifikace, ale porazila bez ztráty setu. Pironkovová sice po prohrané úvodní sadě Belgičanku při jejím podání trápila a vypracovala si pět brejkbolů, z nich ale proměnila jediný, zatímco Heninová využila všechny tři své příležitosti a za hodinu a půl zvítězila 6-4 6-3.

"Nepůjdu na kurt s tím, že jsem předem poražená," řekla Radiožurnálu Zakopalová, která s Heninovou ještě nikdy nehrála. "Mám z ní respekt a musím hrát stoprocentně nejlepší tenis, abych s ní udržela krok," uvedla Češka, která ukončila sérii šesti porážek v prvních kolech grandslamových turnajů. "Snažila jsem se na to nemyslet. První zápasy jsou strašně stresující. Člověk se prodírá davy lidí, je nervózní, ale jsem ráda, že jsem to zvládla," řekla.

Sandra Záhlavová na premiéru na Roland Garros ráda vzpomínat nebude. S nasazenou Belgičankou Yaninou Wickmayerovou uhrála jen dvě hry a s Paříží se rozloučila. Do 2. kola tak ze sedmi Češek postoupily jen Šafářová a Zakopalová.

Krize Safinové trvá
Zatímco bývalá světová jednička Justine Heninová, jedna z jejích pozdějších nástupkyň už v prvním kole v Paříži dohrála. Dinara Safinová dnes nedotáhla do vítězného konce dobře rozehraný zápas s japonskou veteránkou Kimiko Dateovou-Krummovou, které podlehla 6-3 4-6 a 5-7.

"Jí je mi líto, já jsem šťastná," řekla krátce po vítězství Japonka, která měla během zápasu problémy s lýtkem.

 

Výsledky - French Open - ženy:

Dvouhra . 1. kolo:
Zakopalová (ČR) - Srebotniková (Slovin.) 7:6 (7:3), 4:6, 6:2, Wickmayerová (16-Belg.) - Záhlavová (ČR) 6:1, 6:1, Dateová-Krummová (Jap.) - Safinová (9-Rus.) 3:6, 6:4, 7:5, Šarapovová (12-Rus.) - Pervaková (Rus.) 6:3, 6:2, Bartoliová (13-Fr.) - Camerinová (It.) 6:2, 6:3, Peerová (18-Izr.) - Llagosteraová (Šp.) 6:1, 6:4, Zvonarevová (21-Rus.) - Briantiová (It.) 6:3, 6:1, Heninová (22-Belg.) - Pironkovová (Bul.) 6:4, 6:3, Hantuchová (23-SR) - Tanasugarnová (Thaj.) 6:1, 6:1, Čeng Ťie (25-Čína) - Byčkovová (Rus.) 7:5, 6:4, Pavljučenkovová (29-Rus.) - Cornetová (Fr.) 6:4, 6:2, Bammerová (Rak.) - Duqueová-Marinová (Kol.) 6:0, 6:1, Rodionovová (Austr.) - Makarovová (Rus.) 6:3, 6:2, Flipkensová (Belg.) - Moritaová (Jap.) 6:1, 6:4, Craybasová (USA) - O'Brienová (Brit.) 6:0, 4:6, 6:2, Pivovarová (Rus.) - Olaruová (Rum.) 6:4, 6:3, Govorcovová (Běl.) - Suarezová (Šp.) 7:6 (11:9), 6:1, Matteková-Sandsová - Kingová (obě USA) 6:2, 6:2, Grothová (Austr.) - Chan Yung-Jan (Tchaj-wan) 6:2, 6:3, Sanchezová (Fr.) - Perryová (USA) 7:6 (7:4), 6:0

Čtyřhra - 1. kolo:
Uhlířová/Kondratěvová (ČR/Rus.) - Voráčová/Dzehalevičová (ČR/Běl.) 6:4, 6:2, Šafářová/Wozniaková (ČR/Kan.) - Arvidssonová/Kerberová (Švéd./Něm.) 6:2, 7:5, Kvitová/Vögeleová (ČR/Švýc.) - Daniiliduová/Hsieh Su-Wei (Řec./Tchaj-wan) 7:5, 7:6 (7:1).

 

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

3
Přidat komentář
skott
A pochvalit musim samozrejme i dalsi...Veru (jiz tradicne hnusne odklizenou na zapadly kurt), Danku (v treninkovem tempu vyprasivsi Tanasugarn), Pavly a pro me dosavadni nejvetsi prekvapeni turnaje Nastu Pivovarovou, ktera za sebou nechala uz tri tezke souperky - Jovanovski, Krajicek a ted dokonce v 1.kole i Ralu, pritom bez sanci ji nevidim ani proti Zheng, ktera se hodne dneska trapila s vyborne servirujici Katou.
Reagovat
skott
Malinko jsem se obaval, jak Maruska zvladne svuj prvni krok za obhajobou lonskeho ctvrtfinale, vzhledem k tomu, ze se ji letos na velkych akci nedarilo a Ksenia se na antuce citi velice pohodlne.No, pres pomalejsi rozjezd me prijemne prekvapila.Jakmile se jednou dostala do tempa, tak Ksenia nemela moc cim ji zastavit.Vsechno Mashe vychazelo jak melo a vazne ted verim, ze Henin posle domu a nemuzu uz se toho dockat!
Ksenia se snazila, statecne odvratila dva mecboly, ukazala svoje rychle nohy, stejne jako slaby servis (predevsim pak ten druhy), ktery ji zatim brani dostat mezi elitu, kam jednou bude patrit.Presto prvni ucast v hlavni soutezi pro ni musi byt velke povzbuzeni a na svuj dnesni vykon muze byt hrda.
Jinac by me docela zajimalo, jestli si novinari konecne vsimli Marii nove rakety a tu malou ¨zahadu¨ ji nechaji vysvetlit;)
Reagovat
smazaný uživatel
Uhekaná ubožačka Dinára se zase předvedla. Královna dvoumetrových autů. Hra Dináry na servisu je opravdu zážitek.
Stará Japonka ve 3. setu mlela z posledního, sotva chodila a přesto set vyhrála.
Nakonec bude ráda, když se za dva týdny udrží v Top 20. A to jsem nedávno odhadoval její reálné letošní možnosti na 3.-4. kolo.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist