Zaútočí Djokovič na Nadala už na French Open?

22. 5. 2008, 09:30
Aktuality 4
Pouze postup do finále French Open dává Nadalovi jistotu, že i po antukovém grandslamu bude světovou dvojkou. Pokud se tak nestane, dá šanci svému pronásledovateli Novaku Djokovičovi. Srbský tenista bude na kurtech Rolanda Garrose bude obhajovat semifinále, v žebříčku na Nadala ztrácí 360 bodů.
Rafael Nadal (vlevo) a Novak Djokovič

Žebříček ATP Ranking:
1. Federer Roger (Švý) 6675
2. Nadal Rafael (Špa) 5585
3. Djokovic Novak (Srb) 5225
4. Davydenko Nikolay (Rus) 3290
5. Ferrer David (Špa) 2730
Před několika dny byl srbský tenista Novak Djokovič blízko svému žebříčkovému maximu - v přímém souboji o pozici světové dvojky však Rafaela Nadala v semifinálovém duelu v Hamburku neporazil. Španělský tenista nakonec díky triumfu v německém přístavním městě zvýšil náskok o 50 bodů a navíc ukrojil část rozdílu mezi ním a jedničkou Federerem.

Už za 4 dny, přesně 26. května, odstartuje druhý grandslam sezony. Antukový French Open. A Djokovič znovu může zaútočit na post světové dvojky. Nicméně musí spoláhat na Nadalovo zaváhání. A to je tak trochu utopická představa - "Rafa" na kurtech Rolanda Garrose ještě nikdy neprohrál. Letos bude usilovat už o 4. titul v řadě.

Body za French Open:
vítěz ... 1000 b. ... €1,000,000
finále ... 700 b. ... €530,000
semifinále ... 450 b. ... €265,000
čtvrtfinále ... 250 b. ... €132,000
osmifinále ... 150 b. ... €66,250
3. kolo ... 75 b. ... €39,400
2. kolo ... 35 b. ... €23,760
1. kolo ... 5 b. ... €14,290
Na druhou stranu, pokud triumfy neobhájí, v žebříčku přijde minimálně o 300 bodů. A to už by byla šance pro Novaka Djokoviče, který si v Paříži může v případě zisku i druhého letošního grandslamového vavřínu polepšit o 550 bodů (před rokem nestačil v semifinále právě na Nadala). A Djokovič si věří. "Na antuce se cítím jako doma," uvedl v minulých dnech.

A jaké jsou tedy šance Srba, který dnes slaví jednadvacáté narozeniny, aby svého o rok staršího rivala po French Open vystřídal na druhém místě světového žebříčku?

Nadal (Špa) vs Djokovič (Srb):
věk: 22 - 21
celková bilance: 7-3
bilance na antuce: 4-0
* detail *
Jak už bylo napsáno, pokud Nadal obhájí titul, Djokovič Španěla zatím nedostihne. A určitě ani bodovou ztrátu nestáhne. Stejně jako před rokem by se totiž tito soupeři, v případě postupu přes papírově slabší tenisty, střetli v semifinále. Pokud by skutečně k již jedenáctému vzájemnému střetnutí došlo, byl by to stejně jako v Hamburku přímý souboj o post světové dvojky. Djokovičovo semifinálové vítězství by Srbovi zajistilo minimálně 250 bodů navíc, což by samo o sobě na předstižení Nadala nestačilo, ale Španěl by semifinálovou porážkou ztratil 550 bodů, čímž by v žebříčku ztratil druhé místo, kterým se pyšní nepřetržitě už 148 týdnů.

Další variantou je, že Djokovič v boji o finále Nadalovi podlehne, ale španělský tenista na titul nedosáhne. V tomto případě by se rozdíl mezi druhým a třetím hráčem světa ztenčil na pouhých 60 bodů.

Samozřejmě, teoreticky jsou možné i další situace. Dá se vlastně říct, že chce-li Nadal svou pozici uhájit, nesmí vypadnout dříve, jak ve čtvrtfinále. Pokud by opravdu selhal, Djokovič se bez vlastního přičinění stane světovou dvojkou. Nadalovo čtvrtfinálové vypadnutí by Srbovi pomohlo v případě, že by Djokovič v Paříži postoupil minimálně do 3. kola.

Ani jeden však nemá v žádném případě šanci, aby se po French Open stal světovou jedničkou. I kdyby Roger Federer neobhájil svých 700 bodů za loňské finále, má stále dostatečný náskok na to, aby svou pozici na vrcholu uhájil.

Máme se tedy na co těšit. French Open začíná už za 4 dny!

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

4
Přidat komentář
smazaný uživatel
Já doufám, že nezaútočí, protože ten velkohubý frajírek by se měl hlavně vrátit na zem......
Reagovat
smazaný uživatel
Je až neuvěřitelné, jak rychle mu po australian open narostlo sebevědomí.Nadala by po RG předstihnout neměl,protože jestli bude Rafa hrát jako v Monte Carlu nebo Hamburku, tak na něj nebude mít na antuce zase nikdo.
Reagovat
smazaný uživatel
Já doufám, že Rafa bue hrát steně, jako Monte a Hamburku, ale snad se letos konečně probudí Roger a vyhraje... :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Taky bych mu to přál,vždyť zatím má jenom titul z Estorilu a ve finále byl už dvakrát
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist