Zelená pro ruské a běloruské tenisty. Na OH v Paříži mohou startovat jako neutrální sportovci

6. 3., 22:43
Aktuality 11
Ruští a běloruští tenisté budou moci startovat na olympijských hrách v Paříži jako neutrální sportovci, pokud splní kritéria Mezinárodního olympijského výboru. Mezinárodní tenisová federace ITF dnes potvrdila, že reprezentanti obou zemí budou moci pod pěti kruhy hrát jako individuální sportovci s neutrálním statusem, pokud se kvalifikují a budou splňovat podmínky MOV.
Ruští tenisté po olympiádě v Tokiu 2021 (© Profimedia)

"Rozhodnutí ITF je v souladu s většinou mezinárodních federací ohledně individuálních soutěží a sportovců účastnících se olympijských her v Paříži 2024 letos v létě," uvedla ITF v prohlášení.

Ruští a běloruští sportovci byli po ruské invazi na Ukrajinu v únoru 2022 vyloučeni z většiny mezinárodních soutěží. V březnu loňského roku ale MOV jednotlivé sportovní federace vyzval, aby jim za podmínek neutrality umožnily návrat.

Tenistů a tenistek se suspendace nedotkla, na okruzích ATP a WTA hrají jako neutrální sportovci od počátku invaze.

Na posledním olympijském turnaji v Tokiu 2021 byli ruští tenisté velmi úspěšní. Karen Chačanov získal stříbro ve dvouhře mužů a Andrej Rubljov s Anastasií Pavljučenkovovou ve finále mixu porazili Karena Chačanova s Jelenou Vesninovou.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

11
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Levinest
MOV a jejich neutralita je ostudou civilizovaného světa.... Stejně jako WTA a ATP.
Reagovat
GaelM
U tenistů mi to vadí ještě tak nejmíň, ale OH by měly být komplet bez Rusů
Reagovat
ladinec
BUDOU STARTOVAT JAKO OBČANÉ DRUHÉ KATEGORIE. JE STŘEBA JE OZNAČIT HVĚZDOU. JSME PŘECE V DEMOKRACII.
Reagovat
GaelM
Neměli by tam být vůbec. Pustit je tam a dělat z nich druhou kategorii je špatné řešení jak vůči těm samotným hráčům (kteří osobně nikoho nezabili), tak vůči všem obětem války, jelikož liliputinův režim případné úspěchy Rusů stejně využije k propagandě, bez ohledu na to pod jakou budou hrát vlajkou nebo názvem.
Reagovat
milanspring
souhlas
Reagovat
Levinest
Reagovat
annah
Reagovat
Stybnat
Válčit před 10 lety začala UA
Reagovat
GaelM
Jako tím, že neakceptovali zabrání části svého území? No hrozná agrese
Reagovat
Patik
Super.. Aj keď.. Tie neutrálne vlajky......
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist