Znovuobrození australského talentu? Kokkinakis si v rodném Adelaide zahraje o první titul

14. 1. 2022, 15:34
Aktuality 13
ATP ADELAIDE 2 - Thanasi Kokkinakis na domácím turnaji ATP 250 v Adelaide udolal po přežití dvou mečbolů a využití až sedmé šance na ukončení zápasu 6-2 3-6 7-6(10) Chorvata Marina Čiliče a podruhé v kariéře postoupil do finále. O první titul si 25letý Australan zahraje s Francouzem Arthurem Rinderknechem, který je ve finále dokonce poprvé.
Thanasi Kokkinakis (© AFP)

Thanasi Kokkinakis byl velkou nadějí australského tenisu. Už krátce po svých 19. narozeninách se posunul do Top 100 a vyšplhal se na 69. místo.

Jenže slibně nastartovanou kariéru brzdily časté zdravotní potíže. Zranění, operace, mononukleóza. 

A tak v 25 letech patří mezi jeho největší úspěchy skalp Rogera Federera, čtyři tituly z challengerů či jedno finále na okruhu ATP (Los Cabos 2017).

Ovšem v úvodu sezony 2022 má Kokkinakis velmi dobrou formu. Na domácí půdě v rodném Adelaide se dvakrát během dvou týdnů dostal do semifinále turnajů ATP 250, přitom v minulosti si ho zahrál pouze jednou v kariéře.

A dnes ho Australan přetavil dokonce ve své druhé finále. Po výhrách nad Benoitem Pairem, Johnem Isnerem a Aleksandrem Vukicem zvládl i třísetovou bitvu s Marinem Čiličem. O osm let staršího Chorvata udolal 6-2 3-6 7-6.

Kokkinakis zvládl dramatickou koncovku. Ve třetím setu nejprve dotáhl manko brejku a za stavu 3-3 utekl z brejkbolu. V tie-breaku sice neproměnil čtyři mečboly v řadě a sám se pak dvakrát ocitl míček od porážky, ale situace ustál a nakonec po využití až sedmé šance na ukončení zápasu mohl s společně s fanoušky slavit.




"Tohle je nejlepší začátek roku, jaký jsem si mohl představit. Hraju v rodném městě, před skvělými fanoušky a předvádím kvalitní tenis. Jsem moc rád, že jsem se po dlouhé době dostal do finále a mám šanci na první titul," radova se Kokkinakis.

O premiérový titul bude Kokkinakis hrát v prvním vzájemném střetnutí s Arthurem Rinderknechem. 26letý Francouz dnes smetl 6-1 6-3 krajana Corentina Mouteta, navázal na včerejší cenný skalp Karena Chačanova a do finále turnaje ATP postoupil poprvé v kariéře.

• ATP 250 ADELAIDE 2 •
Austrálie, tv. povrch, 430.530 dolarů
páteční výsledky (14. 01. 2022)
• Dvouhra - semifinále •
Kokkinakis (Austr.) - Čilič (4-Chorv.) 6-2 3-6 7-6(10)
Rinderknech (Fr.) - Moutet (Fr.) 6-1 6-3
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

13
Přidat komentář
spaniel
Gigin odesel o den driv.
Reagovat
annah
Ten závěr zápasu byl napínavý. Chvíli bylo štěstí na Cilicove straně, pak se přehouplo přes síť za Kokkim. Je to sympaťák. Už jsem mu odpustila, že nám před pár lety v Miami nečekaně vysplouchl Rogiho... :-))
Reagovat
brixner
Já sem jednou vyšplouch sousedku pode mnou a to jenom proto, že sem ouzkostlivě čistotnej a tak sem si chtěl napustit vanu, že si jako to svý svalnatý tělo pěkně vodmočim a konečně vostříham nehty na hnátách, který mi už čouhaly ze sandálů až na chodník a pak že si dam ňákej zábal...Jenže vtom mi píp mobil, že prej jedna sousedka je nevočekávaně sama doma a ať teda naběhnu, páč živí sme jen jednou, že jo a todle mi dycky ňák přepne muj mozek a já vod toho vokamžiku jedu jako tank. Jenže sem zapomněl na tu zkurvenou vanu a ta prostě přetekla, páč čidlo tam žádný nemam a sousedka pode mnou se hrozně divila, když přicválala domu a zjistila, že má taky napuštěnou vanu a zajebanou celou koupelnu, což v plánu neměla a tak mě pozdějc pěkně zjebala a hóódně dlouho mi to né a né vodpustit. Vod tý doby sem zjistil, že sem sice fakt jako mocinky čistotnej, ale taky zapomětlivej a holka garantuju ti, že to neni žádná vejhra...
smile
smile
smile
Reagovat
annah
Taky jsem jednou sousedům pod náma nepustila vanu a žádná vejhra to teda fakt nebyla. Vůbec nebyli radi, že dostali vodu zadarmo.:-)
Reagovat
EllNino
Dneska mě to i dojalo, za ty všechny patálie ... :)
Reagovat
tenista1
Kokimu prajem zajtra vo finále veľa šťastia k výhre
Reagovat
turista
Tak zítra ten titul a po neděli vyřadit Nadala.
Reagovat
vergus
Hoch se dere zase zpátky nahoru, určitě na tu širší špičku má. Ještě si pamatuju, jak sejmul v Miami Fedexe v extra formě
Reagovat
sojka1
nic proti Kokkimu, ale Fedexe v extra forme si teda predstavuju jinak, bylo mu sedmatricet a viditelne se to zacalo uz lamat.. stejne tak, kdyz dal ted Izzyho, kteremu je sestatricet, nicmene pekne a preju mu to...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
hrál pěkně. Viděl jsem tedy jen první set a hrál chytře a účinně. Často měnil BH čop s liftem, trefoval se do protipohybu a uměl přitvrdit. Podle výsledku mě mrzí, že jsem to nedokoukalsmile
Reagovat
peek
Vypadá fakt dobře, super servis, psychika taky OK, nerozsypal se ani když ztratil ve třetím setu v tajbrejku vedení 6:2. Pasuju ho na černého koně AO. S Nadalem by si mohl poradit. Potom nejspíš Kačena, uvidíme.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
přál bych mu úspěch a kdyby to tam vyhrál celé byl by to super úlet. Akorát hloupé, že by si na tom přihřáli polívčičku politicismile
Reagovat
Ondra979
tak snad bude zapas Nadal - KOkki..to by mohlo byt zajimave
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist