Zverev pokračuje bez ztráty podání, nezastavil ho ani ošklivý pád. V osmifinále je i Djokovič

6. 7., 18:11
Aktuality 11
WIMBLEDON - Alexander Zverev (27) ve Wimbledonu neztratil set a podání ani se třetím soupeřem a vyrovnal své maximum na trávě v All England Clubu. Poslední domácí naději ve dvouhře mužů Camerona Norrieho (28) porazil 6:4, 6:4, 7:6 (17:15), i když v páté hře druhého setu po dobíhání míčku k sítí podklouzl a bolestivě si poranil levé koleno. Do osmifinále postoupil také sedminásobný šampion Srb Novak Djokovič (37), byť s Australanem Alexeiem Popyrinem (24) prohrával 0:1 na sety.
Alexander Zverev (© Profimedia)

Zverev – Norrie 6:4, 6:4, 7:6

Alexander Zverev dorazil do Wimbledonu s dobrou formou a zastavit ho nedokázal třetí soupeř ani zdravotní potíže. Domácího Camerona Norrieho  pod zataženou střechou na Centrálním kurtu porazil 6:4, 6:4, 7:6(17:15), byť to s ním v jednu chvíli nevypadalo vůbec dobře.

Německý tenista měl zápas pod kontrolou, ale jediný moment mohl všechno změnit. V páté hře druhé sady po dobíhání míčku k sítí podklouzl a dlouho zůstával ležet na zemi. Spousta fanoušků si v tu chvíli vzpomněla na předloňské Roland Garros, kdy si Zverev v semifinále podvrtl pravý kotník a sezona pro něj po vážném zranění vazů skončila.

Tentokrát to ale tak vážné nebylo. Byť se mu levý kotník dostal do nepřirozené polohy, koleno se prudce prohnulo a Zverev se na zemi s bolestivou grimasou držel za nohu, po konzultaci s fyzioterapeutem a zatejpování mohl pokračovat bez viditelných limitů. Zápas ukončil po dvou a půl hodinách hry.

"Cam je výborný hráč a já jsem spokojený s tím, jak jsem to dotáhl. On už tady hrál semifinále a já věděl, že musím hrát na maximum. Občas se tady na těch kurtech cítím jako kráva na ledě. Ale během zápasu jsem dokázal trochu změnit pohyb a jsem rád, že jsem zápas dohrál. Kdybych nemohl hrát naplno, neměl bych šanci," řekl Zverev, který vyhrál pátý vzájemný duel po sobě.

"Je ctí, že můžu hrát na centrkurtu. Na světě jich je spousta krásných, ale tenhle ve Wimbledonu je asi ještě o stupínek výše. Hrát před královskou lóží je velká pocta," přiznal sedmadvacetiletý Němec, jehož postup sledoval i úspěšný fotbalový trenér Pep Guardiola.

"Když jsem si všiml Pepa Guardioly, byl jsem několik gamů dost nervózní. Díky, že jsi dorazil, bylo mi ctí před tebou hrát. Jo a mimochodem - Bayern potřebuje trenéra. A kdyby tě přestal bavit fotbal, tak mým koučem se můžeš stát kdykoliv," pobavil německý tenista publikum.

Zverev si po Španělu Robertu Carballésovi a Američanu Marcosi Gironovi poradil s třetím soupeřem 3:0 na sety a neztratil při tom podání. V posledních dvou duelech dokonce nečelil brejkbolu, Norriemu v tie-breaku utekl i díky skvělému servisu z pěti setbolů.

"Servis mi prohrál finále US Open (v roce 2020 s Dominicem Thiemem). Na podání v posledních letech pracuju asi nejvíce, jsou to hodiny tvrdé práce a jsem rád, že mi teď takhle funguje. Doufám, že to tak půjde dál," dodal Zverev.

Statistiky zápasu Cameron Norrie – Alexander ZverevStatistiky zápasu Cameron Norrie – Alexander Zverev (@ Livesport)

Finalista US Open 2020 a letošního Roland Garros postupem do osmifinále vyrovnal ve Wimbledonu své maximum z let 2017 a 2021. Čtvrtfinále majoru si zahrál už dvanáctkrát, ale ještě nikdy na trávě v All England Clubu.

Letos si o něj zahraje s osm zápasů neporaženým Taylorem Fritzem, s nímž ve vzájemné bilanci vede 5:3. Ve Wimbledonu ho zdolal v letech 2018 a 2021.

Američan Fritz večer těsně před soumrakem zdolal v duelu dvou vítězů wimbledonských generálek 7:6, 6:3, 7:5 Chilana Alejandra Tabila, s nímž neztratil set ani ve třetím vzájemném střetnutí, a podruhé na londýnském grandslamu postoupil do osmifinále.

Popyrin – Djokovič 6:4, 3:6, 4:6, 6:7

Sobotní program v All England Clubu uzavřel a šestnáctku osmifinalistů ve Wimbledonu zkompletoval Novak Djokovič. Sedmatřicetiletý Srb si ve třetím kole poradil 4:6, 6:3, 6:4, 7:6 s Australanem Alexeiem Popyrinem a pošestnácté na travnatém grandslamu postoupil do osmifinále.

"Byl to další těžký zápas, což jsme s týmem očekávali. On si po dvou předchozích výhrách si věřil. Hráli jsme spolu v Austrálii a já věděl, že má nepříjemný servis a forhend. Jsem rád, že jsem se v závěru nenechal rozhodit nevyužitými šancemi a odehrál zřejmě nejlepší tie-break v sezoně," komentoval Djokovič.

"Každým zápasem se zlepšuju a na kurtu jsem jistější v pohybu. Určitě jsem se cítil lépe než ve druhém kole. S výkonem jsem každopádně spokojený," dodal poražený loňský finalista, který si před měsícem v osmifinále French Open poranil koleno a musel na operaci. Třetí grandslam sezony ale stihnul a útočí na vyrovnání rekordních osmi triumfů Rogera Federera.

O čtvrtfinále se Djokovič utká s Holgerem Runem (H2H 3:2). Dánský mladík udolal 1:6, 6:7, 6:4, 7:6, 6:1 Francouze Quentina Halyse, když se poslední set a půl přesunul na kurt číslo 1 pod zataženou střechu, poprvé v kariéře otočil nepříznivý vývoj 0:2 na sety a bilanci v pětisetových zápasech upravil na 4:3.

Proti Djokovičovi bude jednadvacetiletý Rune bojovat o obhájení loňského výsledku, celkově čtvrté grandslamové čtvrtfinále a vyrovnání maxima na majorech.

Výsledky Wimbledonu ve dvouhře mužů


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

11
Přidat komentář
Kozoroh
Nádherný obrázek!
https://pbs.twimg.com/media/GR2Y6zPXUAAyID7?format=jpg&name=900x900
Reagovat
Kozoroh
No1e jako 6. hráč historie nastřílel 1000 es ve Wimbledonu!

https://twitter.com/Wimbledon/status/1809695450871521453

A k zápasu s Popyrinem včera - první set byl No1eho takový nemastný, neslaný, hodně chyb od základní čáry. Pak se to ale zlepšilo a v třetí a čtvrté sadě to byl ten Djokovič ze starých dobrých časů, s výborným timingem, anticipací a přesností úderů. Celkově vzato se mi No1eho výkon proti Popyrinovi líbil víc než proti tomu samému soupeři letos na AO.
Reagovat
turista
Novak už potřebuje jakýkoliv titul jako sůl.
Reagovat
paddy
Stav Zveregova kolene se zjistí až zítra. smile
Každopádně by to byla voda na mlýn pro Djokoviče. Finále by pak bylo za rohem. Kdokoli ze Sinalc ale bude nad jeho síly.

V dalším kole čeká nevýrazný Rune, pak "kamarád" De Minaur, nic složitého. Zdravý Zverev by už byl těžký oříšek k rozlousknutí.

Soupeři v prvních třech kolech nemohli prověřit aktuální stav Djo formy. Ten si v 1k proti Kopřivovi dokonce vyrovnal rekord nejméně ztracených gemů ve Wimbledonu (pět). Předtím to dosáhl s Golubevem a Pavláskem.

Další dva soupeři Djo aspoň trochu potrápili. Jaký to kontrast. Kopřivův servilně odevzdaný výkon ukazuje, proč se nedokázal usadit na ATP tour.
Reagovat
paddy
Ještě zajímavý moment z dnešního zápasu, který dokumentuje, že Djo není přírodní talent (na rozdíl od Federera)

Ty housle totiž drží obráceně
(hlava rakety tedy ozvučná skřín by měla být u hudebníkova krku) smile

https://www.youtube.com/watch?v=YNAP6Aq74N0
Reagovat
paddy
A pokud se dostane do finále, tak tam bude hrát druhé housle smile
Reagovat
turista
Pokus se Nole dostane do finále tak ho vyhraje.
Reagovat
Pe3k
Minulý rok byl ve finále a prohrál
Reagovat
Marduch
Pro Federera věčná škoda, že se místo tenisu nedal na housle, kde se hraje na umělecký dojem. Tam by se stal určitě Goatem
Reagovat
Kozoroh
Narážka na v TV nedávno vysílaný film Zabil jsem Einsteina, pánové...?
Reagovat
Marduch
to byla reakce na paddyho houslové zamyšlení.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist