Zvonarevová: Dokáži rozlámat raketu, ale psychologa nepotřebuju

3. 7. 2010, 05:00
Rozhovory 0
Věra Zvonarevová se poprvé dostala do grandslamového finále. Hráčka s tak často probíranou psychickou nevyrovnaností. Přesto sama Ruska říká, že sportovního psychologa nepotřebovala. Věří sama sobě. Dnes hraje ve Wimbledonu o životní titul proti Sereně Williamsové.
Profily hráčů
Věra Zvonarevová

Jaké jsou vaše pocity z vítězství a co to pro vás znamená?
Jsem nadšená. Stále jsem si ještě neuvědomila, že budu hrát wimbledonském finále.

Byl to jeden z mých snů hrát na centrálním dvorci finále Wimbledonu.

Už se na finále hodně těším. Ale i když tento turnaj nevyhraji, tak vím, že jsem byla schopná jeden sen proměnit ve skutečnost.

Vaší finálovou soupeřkou bude Serena Williamsová, máte tedy před sebou těžký úkol.
Ano, bude to hodně těžký zápas. Serena je skvělá hráčka, šampiónka, dobře brání i útočí. Je obtížné proti ní hrát.

Ale věřím si. Pokusím se hrát svou nejlepší hru jako v předchozích zápasech. Uvidíme, jak to dopadne.

Už dlouhou dobu jste mezi nejlepšími hráčkami. Co konkrétně se vám během posledních dvou týdnů dařilo nejvíce?
Nevím, těžko říct. Myslím, že už jsem zkušenější, ačkoliv jsem měla pár takových blbých proher, například třeba na French Open a pak v Eastbourne, kde jsem vypadla v prvním kole. Hodně jsem trénovala a hraji mnohem lepší tenis. Stále je ale pár věcí, které musím zlepšit.

Měla jste někdy profesionála, který s vámi pracoval na psychické stránce vaší hry? Je letošní finále známka vaší vyspělosti a klidu, nebo vám pomohl sportovní psycholog?
Vždycky věřím sobě. Vím, že dokážu vše. Myslím, že tohle přichází se zkušenostmi a už vím, jak se v některých situacích zachovat.

Nestarám se o to, co říkají lidé okolo. Někdy dokáži zlomit raketu, ale to neznamená, že zápas vzdávám.

Myslím, že zkušenosti mi teď hodně pomáhají. Během své kariéry už jsem byla v různých situacích, a tak vím, jak zápas otočit ve svůj prospěch.

Mohla byste srovnat pocity z dnešní výhry a z prohry s Dinarou Safinovou v semifinále v Austrálii?
To jsou dva úplně odlišné zápasy. Je těžké to srovnávat. Dinara hrála tenkrát skvěle a já jsem možná od ní tolik neočekávala.

Ale dnes jsem byla připravená lépe. Věděla jsem, co od Cvetany čekat. Ze začátku to ale bylo hodně těžké, protože ona je obtížnou soupeřkou, hlavně tady na trávě. Ale nakonec se mi to podařilo otočit.

Už dříve jste mluvila o tom, jak těžké je proti Sereně Williamsové hrát. Jaký bude váš klíč k tomu, abyste proti ní byla tentokrát úspěšná?
Zůstat stále u agresivní hry. A nenechat ji zápasu dominovat, to se s ní pak nedá hrát.

Nevím, zatím je moc brzo o tom mluvit. Musím si sednout a probrat to s trenérem, co by bylo nejlepší.

Vím, že je to velká bojovnice. Až půjdu na kurt, tak budu očekávat těžký zápas. Pokusím se bojovat o každý míč, budu se snažit jí to dělat těžké a žádný míč jí nedarovat zadarmo.

Jak moc velkou výhodu má díky svému skvělému servisu oproti ostatním hráčkám?
Velkou, zvlášť tady na trávě. Ale pokud najdete ten správný rytmus, lze na returnu uspět.

Pokud se jí servis daří, tak je to pro mě hodně těžké, ale jsou i chvíle, kdy jí to nejde. A právě těchto šancí musím využít.

Máte se Serenou nějakou zkušenost, která by vám do zápasu dodala trochu sebedůvěry?
Pamatuji si, že jeden rok v Cincinnati jsem proti ní hrála skvělou hru a podařilo se mi jí porazit. Bylo to těžké, ale dokázala jsem s ní hrát svůj tenis.

Takže se tu pokusím o totéž.

Jste stále studentkou?
Ano, jsem.

Co studujete?
Studuji mezinárodní hospodářské vztahy na diplomatické akademii doma v Rusku.

Studujete nepřetržitě?
Ne, mám to zařízené tak, že zkoušky mám vždy, když do Ruska přijedu.

Proč jste si vybrala právě tento obor?
Nevím. Můj první titul je z tělesné výchovy. Víte, neustále potřebuji něco dělat. Vždycky jsem studování milovala. Vždycky pro mě bylo důležité mít hlavu stále něčím zaměstnanou.

Cestuji po celém světě, potkávám se s různými lidmi. A myslím, že mezinárodní hospodářské vztahy jsou zajímavé. Díky cestování mám spoustu zkušeností, proto jsem si to možná vybrala.

Jak to tedy s ekonomikou momentálně vypadá?
Nemyslím si, že mám dostatek zkušeností a vědomostí, abych vám dokázala odpovědět (směje se). Nevím. Možná, že až vystuduji, budu schopná vám odpovědět lépe.

Studujete ekonomiku, jak moc je pro vás tenis byznys a práce, a jak moc je to láska ke sportu?
Myslím, že je to obojí. Je těžké na tohle odpovědět, protože naše práce - tenis - je náš život. Nemůžete to rozlišovat. Ale když jdeme na kurt, když trénujeme, tak je to víc než láska. Nemůžete myslet na jiné věci.

Když jste na kurtu a hrajete, tak nechcete vyhrát proto, že dostanete lepší finanční odměnu, ale proto, že prostě chcete vyhrát. Chcete vidět, že ta tvrdá práce za něco stála. Míc radost z toho vítězství. To je ta nejdůležitější část.

Myslí, že každý tvrdě trénuje. A když pak vidíte ten výsledek, že můžete vyhrát a hrajete dobře, tak z toho máte obrovskou radost a o nic jiného se nezajímáte.

Serena je od začátku turnaje považovaná za největší favoritku na zisk titulu. Co na to říkáte?
Víte, já věřím samo sobě. Nestarám se o to, co říkají ostatní. Prostě půjdu na kurt a bude se snažit hrát svůj nejlepší tenis.

Vím, že pokud budu hrát svůj nejlepší tenis, tak jsem schopná porazit kohokoliv. To je to, o co se v sobotu pokusím. Nikdy se nedívám, jaké jsou mezi mnou a soupeřem rozdíly. To pro mě není důležité.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, wimbledon.org

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist