Zvonarevová: Teď už jsem zkušenější

11. 9. 2010, 19:57
Rozhovory 0
Vera Zvonarevová již několik sezon patří mezi užší světovou špičku, ale až letos ve Wimbledonu postoupila do svého prvního grandslamového finále. Svůj životní úspěch zopakovala hned na dalším velkém turnaji, na US Open bude hrát o premiérový titul proti loňské šampionce Clijstersové. Tenis je o emocích a tady mi pomáhají hlavně zkušenosti, říká šestadvacetiletá Ruska.
Profily hráčů
Vera Zvonarevová

Co bylo dnes klíčem k vašemu vítězství?
Myslím, že to samé jako v předchozím zápase. Dokonalá rovnováha mezi agresivitou a trpělivostí. V tomto větru se nedá hrát moc hezký tenis. Neočekáváte, že byste hrál svůj nejlepší tenis. A to je právě to, co jsem dělala dobře. Nečekala jsem, že bych předvedla svou nejlepší hru, ale snažila jsem se být trpělivá ve chvílích, kdy jsem potřebovala. Pak už nebyl takový problém využít svou šanci.

Jak moc vám na tomto turnaji pomohla zkušenost z wimbledonského finále? Nebo jak by vám mohla pomoci v zítřejším finále?
Já myslím, že celkově celý Wimbledon byl pro mě skvělou zkušeností. Je to něco, co si budu navždy pamatovat. Ale teď se chci dívat dopředu. Wimbledon je už minulostí. Těšila jsem se na dnešní zápas a těším se i na zítřejší finále. Budu se snažit hrát hezky krok za krokem, nic neuchvátat.

Vždycky věřím tomu, že pokud budu hrát svůj nejlepší tenis, tak jsem schopná porazit kohokoliv. Vím, že dokáži hrát perfektní tenis po celou dobu, jako většina hráčů. Takže pokud budu hrát skvěle, dokáži porazit každého.

Jaké jsou teď vaše emoce? Jste šťastná?
Samozřejmě, že jsem šťastná. Právě jsem vyhrála semifinále. Bylo to mé první semifinále na US Open. Porazila jsem velice těžkou soupeřku. Caroline tady loni hrála finále, je to světová dvojka. Měla bych si tento moment užít.

Jaké je to být znovu ve stejné fázi turnaje oproti jiným grandslamům?
Nepřemýšlím nad tím, v jaké fázi turnaje se právě nacházím. Vím, že dnes jsem vyhrála zápas a vím, že zítra mě čeká další. Zítra je další den a já se budu snažit předvést to nejlepší. Takže já nepřemýšlím nad tím, ve které části turnaje jsem.

Nevypadáte teď, že byste byla z vítězství nějak extra nadšená. Obvykle dáváte své emoce veřejně najevo. Myslíte si, že je lepší své emoce na kurtě ventilovat nebo je raději držet v sobě?
Víte, já hraji se vztekem, ale nechávám ho na kurtě. Mimo kurty jsem velice klidná, nejsem ve všem tak emocionální. Ale tenis je emoční hra. Pokud už hrajete dlouho a znáte sám sebe, tak už víte, které emoce jsou pro dobré a které zlé. Pokud to víte, můžete tak získat určitou výhodu. Myslím, že tenis je emoční hra a emoce by se měly ukazovat. Protože pokud je dokážete dát najevo, je to důkaz toho, že se snažíte hrát co nejlépe.

Minulý rok jste US Open nešťastně opustila. Jaký je letos rozdíl ve vašich emocích a schopnostech hrát na tak vysoké úrovni oproti loňskému roku?
Minulý rok je pro mě už minulostí. Loni jsem získala spoustu zkušeností, nejenom tady z US Open, ale celkově za ten rok jsem hrála spoustu turnajů. Teď se tyto zkušenosti snažím využít ve svůj prospěch. Nikdy se nedívám zpět, zajímá mě pouze budoucnost.

V zápase jste zničila spoustu výpletů.
Ano.

Co se stalo? Byly zničené ještě před tím, než jste s nimi začala hrát? Opravdu jste si pak vzala i trenérovy rakety?
Ne, ve skutečnosti to byly mé staré rakety. Před zápasem jsem měla pět nově vypletených raket. Nevím, co se stalo. Ale během jedné hodiny zničit pět raket, to je docela dost. Každopádně na finále si přinesu mnohem více raket. (smích)

Už jste někdy během zápasu tolik výpletů zničila?
Nejspíš ne. Pamatuji si, že v juniorské soutěži se mi to stalo, ale to jsem zničila pouze dva. Musela jsem si půjčit raketu od jednoho fanouška. Teď mám mnohem více raket, ale stále se mi to stává.

Zmínila jste, že se díváte pouze dopředu. Zatím se ještě neví, s kým budete ve finále hrát, ale je možné, že s Kim Clijstersovou. V posledních dvou zápasech jste ji porazila. Vždy ve třech setech. Pokud ve finále opravdu narazíte na Kim, co budete od tohoto zápasu očekávat?
Každý zápas s Kim je těžký. Skvěle se pohybuje, má spoustu zkušeností. Loni tady vyhrála. Během posledních několika měsíců jsme spolu párkrát hrály, ale to už je minulost. Budu se snažit na sobě ještě zapracovat a hrát dobrý tenis.

Naproti tomu Venus jste už sedm let neporazila.
Ano, Venus je velmi silná agresivní hráčka. Je velice těžké s ní hrát. Měly jsme spolu několik těsných soubojů. Budu se snažit přemýšlet nad tím, co dělám dobře, abych to pak proti ní mohla využít.

Wozniacká dnes udělala spoustu nevynucených chyb, mnohem více než obvykle. Jak moc to bylo zapříčiněno vaší zásluhou a jak moc za to mohla její dnešní nižší úroveň hry?
Nemyslím si, že by bylo důvodem něco z tohohle. V tomhle větrném počasí bylo těžké hrát pro nás pro obě. Nemohly jsme se dostat do toho správného rytmu. Já jsem se pouze snažila dělat svou práci, zrealizovat svůj herní plán a soustředit se na hru.

Kdybyste měla jít na večeři s nějakou ruskou tenisovou osobností, kterou byste si vybrala mezi ženami a kterou mezi muži?
To je těžká otázka. Během turnaje chodíme jíst s holkami...  

Jednoho vyberte.
Proč? Potřebujete nějaký příběh? (smích) Chcete nějakou senzaci? (smích)

Ano.
Vybrala bych si Matta Damona. Mohl by být ve svém dalším filmu Rusem. (smích)

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, usopen.org

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist