Blamáž Rusek odvrátily Pavljučenkovová s Kuzněcovovou

6. 2. 2011, 21:35
Aktuality 10
FED CUP - Ruské tenistky odvrátily senzační vyřazení z 1. kola Fed Cupu, když dnes otočily stav 0-2 na zápasy proti Francii. Bod z rozhodující čtyřhry získaly Kuzněcovová s Pavljučenkovovou, které dnes vyhrály i své dvouhry.
A. Pavljučenkovová a S. Kuzněcovová

Rusky se s Francií utkaly naposledy v letech 2004 a 2005 pokaždé ve finále a vždy po těsné výhře 3-2 slavily titul. Během dalších pěti let triumfovaly ještě dvakrát a poslední dva ročníky skončily v semifinále.

Letos však byly nečekaně blízko vyřazení už v 1. kole, po kterém by je čekala baráž o udržení ve Světové skupině I. Ruskám sice chybí Dementěvová, jež ukončila kariéru, i světová trojka Zvonarevová, v sestavě s Kuzněcovovou a Šarapovovou však byly jednoznačnými favoritkami na postup do pátého semifinále v řadě.

Jenže Kuzněcovová v pátek nestačila na Cornetovou a Šarapovová pak senzačně prohrála s Razzanovou. Rusky tak byly po pátečních dvouhrách jedinou porážku od vyřazení proti týmu, kterému chyběly opory Bartoliová a Rezaiová.

Kapitán Tarpiščev do nedělní dvouhry poslal devatenáctiletou Anastasii Pavljučenkovovou, jež nahradila Šarapovovou. Ani čerstvá krev se proti rozjeté Alize Cornetovové nemohla dlouho prosadit, nakonec ale ve třech setech vyhrála a snížila na 1-2. Světlana Kuzněcovová pak po výhře nad Virginií Razzanovou vyrovnala a rozhodnout musela čtyřhra.

Domácí do hry poslaly Pavljučenkovovou s Kuzněcovovou, které získaly sebevědomí ve dvouhrách. Francouzský nehrající kapitán Nicolas Escude důvěřoval Julii Coinové a Pauline Parmentierové, které sice nebyly unavené, ale po svém boku prakticky nehrají a neměly zkušenosti s moskevskou halou. To jim zlomilo vaz. Rusky se udržely na vítězné vlně a díky nedělnímu obratu si zajistily postup do semifinále. V něm se utkají s obhájkyněmi titulu Italkami.

- FED CUP SVĚTOVÁ SKUPINA I (čtvrtfinále) -
sobotní a nedělní výsledky (05. - 06. 02. 2011)

Rusko - Francie 3-2 ... konečný výsledek (Moskva, tv. povrch / hala)

Kuzněcovová - Cornetová 6-3 3-6 4-6
Šarapovová - Razzanová 3-6 4-6
Pavljučenkovová - Cornetová 3-6 6-3 6-2
Kuzněcovová - Razzanová 6-4 6-4
Pavljučenkovová/Kuzněcovová - Coinová/Cornetová 7-6(4) 6-0

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

10
Přidat komentář
skott
Neda mi to, abych k tomuto vikendovemu utrpeni nenapsal alespon par slov, protoze moje ocekavani a predevsim nepopsatelna radost z Marii obnovene fedcupove ucasti dostala obrovskou ranu.Otacet proti slaboucke Francii z 0-2 je ostuda a znovu mi to jen potvrdilo, co si myslim jiz delsi dobu a neni tolik na prvni pohled videt.Ze spolehat se na Svetu jako tahounku tymu je vyslovene katastrofa!Potreti behem dvou let dostala tym do situace, kdy lezi veskera odpovednost za vysledek na mladicke spoluhracce.Tentokrat za ni tahala kastany z ohne Nasta, loni v Belehrade Alisa a obe ukazaly, ze nic nebrani tomu, aby se zacal tym stavet na nich.Minimalne hrajou s uplne jinym zapalem a odhodlanim.Sveta sice nakonec taky predvedla, ze ji na vysledku zalezi a v zaverecnem deblu obrat ridila ona, ale nemelo by to zastinit, ze jen napravovala, co zpackala nehoraznou prohrou s Cornet, kde navic dostala jeste pod vetsi tlak Mariu.Jeji vykon byl pro me taky zklamanim, jako vzdy v Moskve neskutecne svazana a tak jediny stesti, ze Olympiada se nekonna v Rusku:) Dinary ucast pak byla pouze symbolicka a jestli mela smysl se pozna nejdrive za par mesicu...
Plusem tak asi pouze nova role Nasti s Lenou Likhovtsevou, stejne jako pritomnost Marata.Jsem moc rad, ze vsichni dal zustavaji u ruskeho tenisu;)
Predpokladam, ze proti Italkam se tym kompletne obmeni, nicmene ani s Verou v tymu to nebude nic lehkeho, dva body od ni zarucene nejsou.Umi bohuzel jen na jednu z Italek.

A pozn. k clanku: Bartoli ani Rezai skutecne nejsou francouzske opory.Marion dokonce nikdy nehrala singla za Francii a jeji poslední ucast je velice vousata.Finale z roku 2004 - rozhodujici ctyrhra prave proti Rusandam, za kterou byla mimochodem pomerne kritizovana.V tymu se potom jiz nikdy neobjevila a jeji spory s francouzskou federaci jsou dobre zname.Nez by ustoupila ze svych zasad, radeji se vzdala ucasti na OH.Stejne tak je verejnym tajemstvim vzajemna averze mezi ni a prave dvojici Rezai/Razzano.
No a Aravane Reazai debutovala v FC teprve loni (bilance 1-1).
Reagovat
smazaný uživatel
Sveta sice možná v prvním zápase zklamala, ale v porovnání s marií hrála stále ještě doslova oslnivě. :-))

Čili nechápu, proč věnuješ půlku svého příspěvku kritice Svety (kt. koneckonců získala jeden a půl bodu + relativně dobře hrající Coornetovou i přes nepříliš dobrý výkon "málem porazila"), zatímco o naprosto trapném a tragickém výkonu Marie nenapíšeš ani řádku.

Maria haje poslední dobou čím dál tím hůře a čím dále více začínám být přesvědčen, že v tenise už nic velkého nedokáže.
Reagovat
skott
Tak si to precti jeste jednou a poradne.Rikam, ze je to v prvni rade chyba Svety, ktera zklamala opakovane, jenze konecny vysledek zase Tarpicheva a spol. uspokoji a nebude hledat priciny.Problem je v tom, ze u Svety uz delsi dobu postradam motivaci a celkove bych byl rad, kdyby se prestaly povolavat hracky, ktere uz se na viteznem Fed Cupu nekolikrat podilely a nemaji stejny hlad to znovu dokazat jako pred lety.Zvlast kdyz jsou po ruce skvele hrajici Alisa s Nastou.
Maria odehrala nejhorsi zapas, ktery jsem od ni videl kdyz ne za jeji karieru, tak alespon od navratu po operaci ramene.Ale znovu opakuji, Sveta prohrala s fedcupovou loserkou Cornet a Maria to mela tezke.Kdykoliv hrala v Moskve na Kremlin Cupu vzdy trpela nervozitou, jakoby ji svazoval pocit, ze ma nekomu neco dokazat a ted to bylo to same.Jinak souhlasim, ze jeji hra je velice spatna.Prekvapuje me to vic, ze se snazi delat zmeny, ale zatim ani Hogstedt nepomaha.Ale mam trpelivost...zatim...:/
Reagovat
smazaný uživatel
Tak na druhou stranu Nasta ze začátku taky nehrála proti Alize nic moc.

A je teda velkou otázkou, zda by Kleybanova hrála ve Fed Cupu aspoň tak, jako Sveta.

"A "omlouvat" výkon Marie mj. tím, že ji Sveta svou prohrou "dostala pod tlak", to mi připadá poněkud poiderní -- nemluvíme tu přece o žádné nadějné dorostence, ale o zkušené hráčce a bejvalé hvězdě. :-)

Anyway, Maria podala dost podobný výkon, jako proti Petkovičové na AO. Patrně si na podobné výkony u ní budeš muset zvyknout, nebopť její tenis očividně jde ne od 10 k 5, ale tak od tří k nule. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, a krom toho mám dojem, že dost silně podceňuješ Cornetovou. zdá se, že se poslední dobou zvolna dostává opět do formy a není úplně lehkou soupeřkou.
Reagovat
skott
Alisa loni Svetu zastinala.Ale nejde mi az tak uplne ¨jen¨ o vysledky, protoze radosti jsem si uzil u Fed Cupu beztak dost:) Rad bych videl, aby hrali tenistky, pro ktere je reprezentace dulezita.Driv nebo pozdeji stejne Alisa s Nastou tahounky budou, tak proc jim nedavat poradnou sanci, kdyz uz na to maji.Alisa je dustojnou nastupkyni Likhovtseve, Myskiny a Dementeve.Mnohokrat se vyjdrila, ze reprezentace je pro ni nejvic.Samozrejme chce vyhravat grandslamy, ale zlato z OH je pro ni vetsi cil.Nasta je podobna ke vztahu k repre.
Mariu nikde neomlouvam, sam jsem cekal vic.Pouze rikam, ze ji to Sveta neulehcila.Ona tam byla od toho, aby dala dva body.
Cornet nehrala nic, oba jeji singly byli o chybach souperek.Nasta prvni set ztratila ciste na servisu.Prijd za pul roku a popovidame si o forme Cornet...
Reagovat
smazaný uživatel
OK. Podle mě bude Alize za půl roku kolem 40. či 45. místa. :-)
Reagovat
skott
to ji teda predpovidas velkej skok:)) jsem cekal, ze reknes aspon Top 20...

*pardon za chyby v predchozim prispevku - tenistky hralY, samozrejme:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak já si jako nemyslím, že by to byla hráčka ptřeba první dvacítky (i když jednou už byla skoro na prahu první desítky). :-) Ale má podle mě na to, aby se pohybovala kolem 25. až 30. místa. S momentální hrou, kdy dělá relativně dost nevynucenných chyb (vezmeme-li v úvahu její herní styl), tak kolem toho 45. místa.:-)
Reagovat
skott
Kdyz udrzbarka jako Cornet dela nevynucene chyby, tak je neco spatne...40.misto si myslim, ze si trefil tak akorat, to je v mych ocich jeji strop.Ze nekdy klepala na branu elitni desitky, mi ani po tech dvou letech nedava spat.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist