Dvouhra na French Open už bude bez Čechů, Muchová se ve třetím kole zranila a vzdala

27. 5. 2022, 13:30
Aktuality 36
FRENCH OPEN - Karolína Muchová na French Open proti Amandě Anisimovové vedla 7-6(7) 2-2 a měla na dosah zkompletování sbírky účastí ve druhém týdnu všech grandslamů. Za tohoto stavu si však poslední česká naděje ve dvouhře při pádu zranila pravý kotník, ztratila následujících sedm gamů a vzdala. Bývalá semifinalistka Anisimovová bude v osmifinále čelit Leylah Fernandezové.
Karolína Muchová (© AFP)

Karolína Muchová má smůlu na zranění celou kariéru a poslední měsíce nejsou výjimkou. Loňskou sezonu musela ukončit už po US Open a kvůli přetrvávajícím potížím s břišním svalem se na kurty vrátila až na konci března v Miami. Na Floridě prošla do třetího kola, k němuž ale kvůli obnovení zranění nenastoupila.

V průběhu antukového jara konečně působila zase fit a na French Open měla po senzačním skalpu nasazené čtyřky a loňské semifinalistky Marie Sakkariové velmi blízko k tomu, aby zkompletovala účasti ve druhém týdnu všech grandslamů.

Proti Amandě Anisimovové v úvodním dějství dvakrát nepotvrdila brejk a za stavu 4-5 musela odvracet setbol, který Anisimovová zahodila returnem do sítě. Následně soupeřce znovu sebrala podání, jenže sama setbol neproměnila, když Američanka zahrála vynikající return.

Vedení si nakonec vybojovala až po dramatickém tie-breaku (9-7), v němž prohrávala už 1-5, ale pěti míči v řadě se dostala ke druhému setbolu. Return si oběhla na forhend, jenže míč trefila rámem. Následně měla setbol Anisimovová a Muchová měla štěstí, protože soupeřka poslala volej do autu. Češka už třetí setbol proměnila a ze zisku setu se radovala po hodině a 22 minutách.

Poté si 25letá Češka nechala v šatně zavázat levý stehenní sval a na úvod druhé sady přišla o podání. Během druhého gamu si obvaz sundala a srovnala na 2-2. V páté hře za stavu 15-15 se ale Češce zasekla noha při doklouzávání a zvrtla si pravý kotník. Spadla a chvilku ležela na antuce na zádech. Zvedla se s pomocí hlavního sudího a musela si nechat nohu zatejpovat.

V očích měla slzy, ale vrátila se do hry za potlesku obecenstva. Prakticky se ale nemohla hýbat. Po podání skákala po zdravé levé noze, v obličeji měla bolestivé grimasy a na míče do stran nebo za síť nereagovala. Druhý set ztratila 2-6 a po třech hrách třetího skrečovala.

Muchová přišla mezi novináře o berlích. Stále měla slzy v očích a na otázku, proč zkoušela hrát i se zraněnou nohou dál, v angličtině odvětila: "Dostala jsem nějaké prášky proti bolesti a doufala, že zaberou. Snažila jsem se hrát rychlé míče a doufala, že by to mohlo jít. Ale nešlo." Následně se z tiskové konference omluvila.

Hráčku se skvělou rukou a tenisovým myšlením, kterou oceňují mnozí odborníci, brzdí v kariéře její tělo. Letošní Roland Garros bylo pro loňskou světovou devatenáctku teprve čtvrtým turnajem sezony. Od loňského US Open doléčovala záda a břišní sval, který si natrhla v lednu cestou do semifinále Australian Open. V roce 2020 dohrávala osmifinále v New Yorku s nataženým stehenním svalem. Zdravotní komplikace mívá od dospívání.


Dvouhra French Open bude pokračovat bez Čechů
Dvouhra letošního ročníku antukového grandslamu tak bude pokračovat bez českých barev. Přes třetí kolo se české hráčky na pařížské antuce naposledy nedostaly v roce 2016.

Zranění Muchové symbolizuje letošní rozpoložení nejlepších českých tenistek. Barbora Krejčíková nehrála před obhajobou titulů ve dvouhře i čtyřhře tři měsíce kvůli zraněnému loktu a do debla v Paříži nenastoupila kvůli koronaviru, který vyřadil z druhého kola i Marii Bouzkovou. Karolína Plíšková začala sezonu později po zlomenině ruky, Petra Kvitová měla bolavé zápěstí i tříslo a Kateřina Siniaková žeberní svaly. Finalistka z roku 2019 Markéta Vondroušová po operaci zápěstí do Francie ani nepřijela.

Semifinalistka ročníku 2019 Anisimovová dosáhla na 13. letošní antukovou výhru, což je nejvyšší počet ze všech zbývajících hráček na letošním French Open. Dvacetiletá Američanka se nyní pokusí vylepšit svou bilanci 1-2 v osmifinále majorů, dvakrát neuspěla na Australian Open. Její soupeřkou bude Leylah Fernandezová (H2H 0-1). Finalistka loňského US Open ve třetím kole French Open, kde v roce 2019 ovládla juniorku, udolala 7-5 3-6 7-5 žebříčkově nejvýše postavenou hráčku dolní poloviny pavouka Belindu Bencicovou a podruhé si zahraje osmifinále grandslamových turnajů.

V životní formě hrající Jil Teichmannová ve své premiéře ve 3. kole grandslamu udolala po třech a čtvrt hodinách boje 4-6 7-5 7-6(10-5) bývalou světovou jedničku a dvojnásobnou grandslamovou vítězku Viktorii Azarenkovou a oplatila jí debakl z letošního Australian Open. 24letá Švýcarka přitom prohrávala 4-6 a 2-4 a ve třetím seti soupeřka podávala na vítězství.

O čtvrtfinále a premiérový posun do Top 20 si Teichmannová zahraje se Sloane Stephensovou (h2h 0-0). Americká finalistka z roku 2018 zastavila po setech 6-2 6-3 domácí Diane Parryovou, přemožitelku české obhájkyně titulu Barbory Krejčíkové z prvního kola.

• FRENCH OPEN •
Paříž, Francie, antuka, 43.600.000 eur
páteční výsledky (27. 5. 2022)
• Dvouhra - 3. kolo •
Anisimovová (27-USA) - Muchová (ČR) 6-7(7) 6-2 3-0 / skreč
Fernandezová (17-Kan.) - Bencicová (14-Švýc.) 7-5 3-6 7-5
Teichmannová (23-Švýc.) - Azarenková (15) 4-6 7-5 7-6(5)
Gauffová (18-USA) - Kanepiová (Est.) 6-3 6-4
Sasnovičová (-) - Kerberová (21-Něm.) 6-4 7-6(5)
Mertensová (31-Belg.) - Gračevová (-) 6-2 6-3
Trevisanová (It.) - Savilleová (Austr.) 6-3 6-4
Stephensová (USA) - Parryová (Fr.) 6-2 6-3
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK, Luboš Zabloudil

Komentáře

36
Přidat komentář
tommr
https://www.rolandgarros.com/en-us/results/SF?round=1

letošního ročníku juniorky se účastní rekordní počet 9 českých hráček. Z naší juniorské špičky chybí jen dvě nejlepší juniorky, které už hrály v hlavní soutěži ...
Los bohužel nepřál naší největší naději. Nikola Bartůnková narazí na turnajovou jedničku a největší favoritku Marcinko už ve třetím kole ...
Reagovat
makro99
Marcinko určitě není největší favoritka :) jestli to někde fakt nemůžeš brát podle žebříčku, tak je to žebříček juniorskej, pže nejlepší holky z něj samozřejmě utíkaj do dospěláckýho.. Nikola má na chlup stejnej ranking jako Marcinko a čerstvej titul z antukové 60ky v Turecku v kapse (o čemž si může Chorvatka zatím nechat jenom zdát). Sara Bejlek má ženskej ranking ještě o ňakých 60 míst lepší...
Reagovat
makro99
pardon, dílčí oprava - Nikola sice v Istanbulu vyhrála 6 zápasů, a suverénně, ale to bylo i s kvaldou; finále samozřejmě prohrála.. ale to už jsme jí vyhlíželi na štvanici :)
Reagovat
tommr
upřímně řečeno já ani nevím jak juniorskej žebříček momentálně vypadá protože ho vůbec nesleduju. Marcinko považuju za favoritku s ohledem na její výsledky mezi dospělými. Letos už vyhrála 2 ITF turnaje a má celou řadu solidních skalpů včetně senzační vítězky nad Karolínou Plíškovou ...
Pokud jí Nikola přehraje budu jen rád, ale moc tomu nevěřím a štve mě že se potkají už ve třetím kole ...
Reagovat
makro99
no dobře, dobře :) ale naše holky maj skalpy minimálně srovnatelný..
Reagovat
SydneyOpen
Zdá se že se blíží doba 2008-2010 kdy také nijak velké výsledky nepřicházely, je pravděpodobné že si na další velké výsledky a úspěchy budeme muset počkat až od Noskové, Lindy F., Brendy, Bartůňkové, Bejlek atd. holt je tu generační obměna, ta potká každého.
Reagovat
Esgalnor
Nevim, ja verim, ze Muska se z tech zraneni vyhrabe a do 30 neco velkyho jeste vyhraje. Bara taky nerekla posledni slovo, Maruska je porad dost mlada a Marketa ma sanci na velkej vysledek na kazdym turnaji. Ted mame par hluchych mesicu ale ze by to byly skoro 3 sezony jako pred tim si nemyslim.
Reagovat
makro99
Přesně, loni 4 různé hráčky 4 top výsledky na 4 z 5 největších turnajů.. loni se to sešlo mimořádně do plusu, letos se to holt schází mimořádně do minusu, všechna ta zranění a nemoci...
Reagovat
tommr
snad nám to vynahradí aspon juniorky i když nebudou hrát obě nejlepší Lindy:
https://www.rolandgarros.com/en-us/players?event=2022&competition=SF&country=CZE&tab=Women&favorite=false
Reagovat
Dobry-den
Tohle už není smůla. To je vyloženě prokletí. smile

A ještě jsem minule psal:

Od: Dobry-den 25.05.2022 17:03
Já budu rád, když vůbec k zápasu nastoupí a nezraní se při něm. smile
Reagovat
misa
Přeju brzké uzdravení, což platí pro všechny naše tenistky.
Reagovat
EllNino
Doufám, že přechod na trávu vleje našim holkám novou krev do žil, vyléčí zranění a ještě se poperou o nějaké dobré výsledky ... nebylo by hezké vidět top 20 bez jediné Češky :/
Reagovat
tommr
pokud se nebude Wimbledon bodovat tak si na trávě naopak ještě pohorší ... smile
Reagovat
misa
Je to tak. Plíšková ztrácí body za finále, Muchová za čtvrtfinále, Krejčíková za 4. kolo a i pro Martincovou nebo Siniakovou nejsou body za 3. kolo žádná sranda.
Reagovat
JohnB
Kam spadne Plíšková?
Reagovat
misa
Po odečtení bodů za Wimbledon by teď byla 17. V zámoří pak obhajuje další velké body.
Reagovat
tommr
to bude záležet i na výsledcích FO. Odhaduju že se propadne někam okolo 20.místa ...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Prostě, aby upozornili na nevhodný postup vůči BLR a RUS hráčům a hráčkám, tak poškodí všechny ostatní.smile Bravo, to je teda kumšt, něco takového vymyslet.
Co kdyby rovnou vynulovali ranking a začalo by se od znova?
Covidem počínaje, přes excess na AO a Wimbledonem konče totálně zprznili ranking. Do Wimbledonu bude více vypovídající Race a po něm už nic...
Proto navrhuji vytvoření vlastního žebříčku TP, který bude vůči podobným zemětřesením a náladám bafuňářů imunní.smile
Reagovat
milik254
Kňů
Reagovat
tommr
přemožitelka Petry Kvitový si proti Trevisanový ani neškrtla. To jen podtrhuje v jak mizerný formě Petra letos je ... smile
Reagovat
RFanousek
Petra už dlouho hráti nebude. Tam ten konec kariéry visí ve vzduchu.
Reagovat
Ondra979
no toj e pech, ale jinak je to teda bida..proti lonsku jasnej propadak co se tyka singlu
Reagovat
brixner
Už se na to nebudu snažit myslet, ale sere mě to nekutečněsmile

Tak snad aspoň Endží porazí tu nítěnkusmile
Reagovat
vergus
Tak to bychom měli: podvrtnutý kotník, zranění kolene, 2x zápěstí, loket, žebra, zlomená ruka, těhotenství, covid.. tady už fakt chybí jenom ty opičí neštovice smile
Reagovat
horska.kraslice
České tenistky v letošní sezóně - jedna velká marodka..... :-(((
Reagovat
ladinec
...A VŠECHNY JSOU PO OČKOVÁNÁ NA KOVIT... DALI BY JSTE NAOČKOVAT VAŠEHO PSA PROTI VZTEKLINĚ A ON DOSTANE VZTEKLINU...? A TO ONI MAJI 3 DÁVKY OČKO....smile
Reagovat
brixner
Čokla utratim a hotovo, né?
smilesmilesmile
Reagovat
Liverpool22
To nevíš jestli jsou všechny naočkované - fakt si myslíš, že jsou všichni tenisti naočkovaní? Osobně si myslím, že i některá z Češek minimálně jedna naočko není - snad alespoň jedna měla rozum a nenechala si to píchnout.....
Reagovat
horska.kraslice
Asi to očkování nechrání před zraněním lokte, zápěstí, kotníku apod. smile
Reagovat
tommr
Karolína završila českej zmar na FO. Nejen že vypadla, ale navíc se ještě zranila takže bude zase nejspíš několik týdnů/měsíců mimo ... smile
Reagovat
makro99
achjo... s její regenerční schopností můžem trnout, aby se to zas netáhlo do konce sezóny...:(
Reagovat
misa
Zranění, covid a dva smutné zápasy pomalu odcházejících třicátnic. To bylo letošní French Open z pohledu českých tenistek :-(
Reagovat
EllNino
a ještě odhláška Markéty...

Ale také pěkné přísliby (Nosková, Lehečka, Kolář), skalp Sakkari, Katka taky překvapila výhrou nad Martic

Jinak ale bohužel hodně smolný půlrok
Reagovat
SpacialRecognition
Byl někdy tak smolařský grandslam, z pohledu českých hráčů? Nepamatuji
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Spíš smolařský půlroksmile
Reagovat
tommr
jj FO je jen vyvrcholením mimořádně nevydařený sezony ... smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist