Isner, Sock, Strýcová, Ymer a další hráči, kteří řekli sbohem tenisu v roce 2023

5. 12. 2023, 08:00
Aktuality 1
Tenisová sezóna na okruhu ATP i WTA skončila a mnoho hráčů se už připravuje na tu následující. Někteří tenisté se však rozhodli, že v profesionální kariéře už nebudou pokračovat. Poslední sezónu letos prožili Američané John Isner a Jack Sock, Španěl Feliciano López, bývalá světová dvojka Anett Kontaveitová či wimbledonská vítězka v ženské čtyřhře Barbora Strýcová.
J. Isner a J. Sock (© AFP)

Barbora Strýcová se letos v dubnu vrátila na tenisové kurty, aby po US Open dala definitivní sbohem profesionální tenisové kariéře. Češka se letos na kurtech představila ve dvouhře i čtyřhře, ve které získala svůj druhý grandslamový titul. Po boku Tchajwanky Su-Wei Hsieh zvítězila ve Wimbledonu, kde navázaly na prvenství z roku 2019.

Na jejím posledním turnaji ve Flushing Meadows tvořila v ženské čtyřhře pár s šampionkou letošního Wimbledonu ve dvouhře Markétou Vondroušovou. České duo však muselo po dvou vyhraných utkáních z turnaje odstoupit, kvůli zranění aktuální světové sedmičky. Posledním zápasem sedmatřicetileté Strýcové bylo čtvrtfinále smíšené čtyřhry po boku mexického deblisty Santiaga Gonzáleze.

Na US Open zakončil kariéru také americký obr John Isner. Rekordman v počtu es letos jen na dvou turnajích vyhrál více než dva zápasy. Na svém 17. a posledním newyorském grandslamu postoupil do druhého kola, kde prohrál pětisetovou bitvu s krajanem Michaelem Mmohem. Po boku Isnera se s kariérou rozloučil i jeho parťák Jack Sock. Bývalí šampioni turnajů Masters 1000 v Šanghaji 2016, Indian Wells 2018 a 2022 prohráli poslední společnou čtyřhru v prvním kole.

Isner i Sock se během své kariéry dostali do TOP 10 žebříčku ve dvouhře. Ve čtyřhře byl úspěšnější mladší z dvojice. Sock tvořil pár s Mikem Bryanem, se kterým vyhráli v roce 2018 Wimbledon i US Open. Titul z All England Clubu získal i po boku Kanaďana Vaska Pospisila v roce 2014. Vedle grandslamů přidal Sock i dvě medaile z olympijských her v Riu. Zlato ze smíšené čtyřhry s Bethanií Mattekovou-Sandsovou a bronz z mužské se Stevem Johnsonem.

Dalším tenisovým veteránem, který letos ukončil kariéru je Feliciano López. Španěl, který byl vždy nebezpečný i pro nejužší světovou špičku, vynikal především na trávě. Třikrát se dostal do čtvrtfinále Wimbledonu. Pyšnit se může také rekordem v počtu účastí na grandslamech, na kterých startoval v 79 dvouhrách bez přerušení. Jediný grandslamový vavřín slavil ve čtyřhře s krajanem Marcem Lópezem na French Open 2016.

V roce 2024 se spolu na kurtech nepředstaví kolumbijská deblová dvojice a bývalé světové jedničky Robert Farah a Juan-Sebastian Cabal. Jejich nejlepší společný rok byl 2019, ve kterém vyhráli Wimbledon i US Open. V letošním ročníku amerického grandslamu společně ukončili kariéru porážkou ve druhém kole.

 

Nešťastný konec kariéry zaviněný zraněními či kvůli dopingovým kontrolám

S profesionálním tenisem končí také Švéd Mikael Ymer.Teprve pětadvacetiletý hráč se tak rozhodl poté, co obdržel trest 18 měsíců za zmeškání dopingové kontroly. Jeho posledním turnajem byl letošní Wimbledon, kde skončil ve třetím kole. Mladší z bratrů Ymerových to na konci srpna oznámil na Twitteru.

Zdravotní problémy donutili pověsit raketu na hřebík Estonku Anett Kontaveitovou. Kvůli degenerativnímu postižení ploténky byl i pro ni posledním turnajem letošní Wimbledon. Na travnatém grandslamu v Londýně skončila bývalá světová dvojka ve druhém kole na raketě Marie Bouzkové.

S dráhou na profesionálním okruhu ATP se rozloučili také dva výjimeční antukáři. Španěl Pablo Andújar získal čtyři tituly ATP 250. Argentinec Guido Pella vyhrál jeden turnaj a dostal se na 20. místo žebříčku. Oba se během kariéry potýkali s vážnějšími zraněními.

TenisPortal.cz, Jakub Hájek

Komentáře

1
Přidat komentář
Mantra
no tak Ymera bych do toho seznamu ani nedal, to je jen uražený výkřik na internetu, za 2 roky bude jako 27letý hrát znovu - takovou práci jinde nesežene, navíc je v tom adrenalin, je to droga s výhodami.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist