Karlovič oficiálně ukončil kariéru. Na kontě má druhý nejvyšší počet es a pozitivní bilanci s Djokovičem

21. 2., 10:12
Aktuality 12
Chorvatský tenista Ivo Karlovič (44) oficiálně ukončil kariéru. Čtyřiačtyřicetiletý 211 centimetrů vysoký dlouhán, který se na okruhu ATP naposledy představil před dvěma a půl lety, to oznámil na sociální síti X.
Karloviče už na kurtech neuvidíme (© Profimedia)

"Moje začátky byly na tenisové poměry velmi skromné, ale nakonec jsem měl krásnou, neobvyklou a dlouhou kariéru," uvedl Karlovič. "Už jsem sice dlouho nehrál, ale pořád se mě lidé ptali, kdy se vrátím. Takže je musím zklamat a tímto oznamuji oficiální konec," dodal.

Karlovič během 25 let získal osm titulů a zaznamenal 371 vítězství a 346 porážek. Na odměnách vydělal 10,1 milionu dolarů (asi 237 milionů korun) a jeho maximem ve světovém žebříčku bylo 14. místo ze srpna 2008.

Na okruhu ATP se naposledy představil v říjnu 2021, kdy neuspěl v kvalifikaci v Indian Wells. Poslední start na grandslamu si Karlovič připsal o šest týdnů dříve na US Open, kde tehdy skončil už v prvním kole.

Karlovič se do povědomí fanoušků zapsal mimo jiné i jako stroj na esa, kterých zaznamenal 13 728. Víc jich má na kontě pouze Američan John Isner (14 470). Karlovič také jako jediný hráč dokázal ve třech zápasech po sobě nasázet minimálně 40 es.

Nejlepším Karlovičovým výsledkem na grandslamech bylo čtvrtfinále ve Wimbledonu 2009. Vítěz Davisova poháru z roku 2005, který příští týden oslaví 45. narozeniny, také patřil k neoblíbeným soupeřům řady favoritů.

Při premiéře na grandslamu v roce 2003 ve Wimbledonu například vyřadil obhájce Australana Lleytona Hewitta. Nad světovou jedničkou Novakem Djokovičem ze Srbska vyhrál dva ze tří vzájemných zápasů.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

12
Přidat komentář
petanovy
Můj oblíbený Dr.Ivo ..nikdo nikdy neměl takový dominantní servis jako on ani P.Gonzalez ani Roscoe Tanner či John Isner(i když dal více es) pokud všechny znáte. 0:40 při svém servisu neřešil ani s Djokovicem a bum bum bác otáčel game.Jedine co mu nešlo tak jak by se očekávalo byla hra na síti (bh neřeším ten prostě neměl). VWP Dr.Ivo
Reagovat
HolyMotors
Berdych, Korda, Novák, Nováček, Štěpánek. Možná by se i našli další. Ti dám 2, 3.
Reagovat
Krisboy
Sice sympaťák, ale vybral si špatnej sport. Těžil jenom z té výšky a tím pádem ze servisu. Backhand na úrovni futures, pohyb jak opilej slon, na saku nemotornej jak Djokovič.

Přeju všechno nejlepší do "druhého" života. Myslím, že má nějakou značku nebo obchod s oblečením, tak ať se daří!!!
Reagovat
Kandinsky1
Ale i tak slušná kariéra. Kolik našich tenistů mělo za posledních 30 let lepší kariéru? 2,3.
Reagovat
HolyMotors
Berdych, Korda, Novák, Nováček, Štěpánek. Možná by se i našli další. Ti dám 2, 3.
Reagovat
Kandinsky1
Nováček nespadá do časového ohraničí, Štěpánek v singlu úspěšnější nebyl a s Novákem je to hodně vyrovnané. Takže 2,3.
Reagovat
lars
Stepanek byl N. 8 v singlu , ma bronz z OH, vyhral 11,3 mil USD, v H2H vede 4:3
Reagovat
Krisboy

+ start na ATP finals, 2x Davis Cup (ve vzájemném zápase Karlovicovi nepomohlo ani tenkrát rekordních 78 es), 2 deblové GS tituly atd...
Snad jen H2H s Djokovičem hovoří v Radkův neprospěch.
Reagovat
Dovodo6
"Na odměnách vydělal 10,1 milionu dolarů (asi 237 milionů korun)"
očividně si vybral hodně dobrej sport
Reagovat
Krisboy
Já to píšu že svého fanouškovského pohledu...
Reagovat
Nola
tak hlavne nech si nastuduje jeho zivotopis ten pan nad tebou, kopyto sem, kopyto tam vyhral par turnajov, niektorym hracom sa to nepodari za celu karieru..... a nebol by to on, keby do toho nezamontoval jemu najmilsieho hraca
Reagovat
Krisboy
Já o voze, ty o koze. A že kvůli tomu malýmu rejpnutí vystartuješ zrovna ty, mě nepřekvapuje, hysterko.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist