Macháč si v Houstonu 'vyčekal' premiérové čtvrtfinále. V něm pak utrpěl debakl

8. 4. 2023, 23:18
Aktuality 23
ATP HOUSTON - Tomáš Macháč se na antuce v Houstonu dočkal po dvoudenním marném čekání zápasu druhého kola a po výhře 6-4 6-4 nad domácí nasazenou sedmičkou Marcosem Gironem postoupil poprvé do čtvrtfinále turnaje ATP. Radost si ale dlouho neužil, po pár hodinách odpočinku v něm utrpěl debakl 2-6 1-6 se zkušeným Němcem Yannickem Hanfmannem.
Tomáš Macháč (© Profimedia)

V Houstonu se v posledních třech dnech kvůli dešti téměř nehrálo a po pěti dnech tak bylo odehrané pouze první kolo. V sobotu konečně antukové kurty v nejlidnatějším městě Texasu prohřívalo slunce a pořadatelé mohli místo původně očekávaných semifinálových zápasů naplánovat nabitý program pro duely druhého kola a následné čtvrtfinále.

Po marném dvoudenním čekání se do hry dostal také Tomáš Macháč, jenž v úterý přehrál domácího bývalého šampiona Jacka Socka a připsal si první letošní výhru v hlavní soutěži turnaje ATP, a dnes vyřadil i dalšího Američana Marcose Girona. Nasazenou sedmičku porazil dvakrát 6-4 a včetně kvalifikace neprohrál už čtyři zápasy a osm setů v řadě.

138. hráč světa Macháč proti 69. muži žebříčku Gironovi odvrátil všech devět brejkbolů. Ten poslední v dlouhém gamu za stavu 3-4 ve druhém setu a definitivně tím zlomil odpor o sedm let staršího soupeře. V závěru získal 11 z 12 posledních fiftýnů, utkání ukončil druhým esem.

22letý rodák z Berouna se tak poprvé dostal přes druhé kolo turnaje ATP, ale než si stihl radost z premiérového čtvrtfinále vychutnat, musel se po necelých třech hodinách na kurt číslo 3 vrátit a nastoupit k dalšímu zápasu. A v něm bohužel na povedený výkon z druhého kola nenavázal.

Ve svém prvním čtvrtfinále svěřenec Daniela Vacka neměl šanci proti Yannicku Hanfmannovi. V souboji úspěšných kvalifikantů proti o devět let staršímu Němci se ani jednou neprosadil v gamu na returnu, čtyřikrát ztratil podání a po 65 minutách hry prohrála drtivě 2-6 1-6. Nenavázal tak na výhru z prvního vzájemného duelu, který svedli loni na halovém challengeru loni v Helsinkách.

Macháč se cestou z Texasu na antukové turnaje do Evropy zastaví ještě na Floridě, kde ho čeká kvalitně obsazený challenger v Sarasotě. V prvním kole narazí na Nizozemce Gijse Brouwera, kterého si v Houstonu vybojoval premiérové semifinále (viz. níže).

31letý Hanfmann si pár hodin před Macháčem vyšlápl po setech 7-6 6-2 na domácí nasazenou dvojku Tommyho Paula a teprve podruhé v kariéře porazil hráče Top 20. Po skalpu českého mladíka postoupil celkově popáté a poprvé mimo evropskou antuku do semifinále podniku ATP.

O 3. finále, ve kterém by bojoval o premiérový titul, si Hanfmann zahraje s Tomásem Martínem Etcheverreym (h2h 0-0). Argentinský tenista ve večerním čtvrtfinále zdolal 6-1 6-7 6-3 chilského šampiona z roku 2019 Cristiana Garína a po měsíci postoupil do svého druhého semifinále.


Velmi netradičně až dnes odehrál svůj vůbec první zápas na turnaji nejvýše nasazený Frances Tiafoe a dvakrát bez potíží zvládl roli favorita. Krajana a dvojnásobného šampiona Steva Johnsona porazil v prvním letošním vystoupení na antuce 6-2 6-4 a ve třetím vzájemném střetnutí si připsal první výhru.

Následně svou pestrou hrou diváky bavící světová patnáctka Tiafoe přehrál 6-4 6-4 Australana Jasona Kublera a potřetí v kariéře, z toho poprvé mimo Estoril, postoupil do semifinále antukového turnaje ATP.

"Už dlouho jsem nehrál dva zápasy během jednoho dne. Je neuvěřitelné, jak jsem se dokázal na kurt vrátit a hrát tak dobře. Míček byl mnohem rychlejší než dopoledne, více jsem se potil. Byl proti mě zcela jiný hráč. Jason hrál dobře, v poslední době se mu dařilo. Věděl jsem, že to bude těžké," komentoval Tiafoe, který hraje poprvé turnaj ATP jako nasazená jednička.


O 6. finále, v němž by hrál o 2. titul (Delray Beach 2018) a posun na žebříčkové maximum (11. místo), se 25letý Američan Tiafoe utká Gijsem Brouwerem. 27letý Nizozemec dnes zvládl do několika dnů rozdělenou dohrávku proti šampionovi z roku 2013 a loňskému finalistovi Johnu Isnerovi, následně porazil i dalšího nasazeného Američana Jeffreyho Wolfa a poprvé se prodral do semifinále turnaje ATP.

"První dnešní zápas byl psychicky velmi vysilující, protože trval několik dní. Přestože neustále pršelo, musel jsem být celé dny neustále připravený nastoupit. Druhý zápas jsem odehrál opravdu dobře. Měl jsem dobrou taktiku a vše fungovalo, proto jsem velmi spokojený," řekl Brouwer, jehož dělí jediná výhra od premiérového posunu do Top 100. 

37letý Isner ani na oblíbené domácí antuce v Houstonu neukončil letošní výsledkovou mizérii. Už na šestém ze sedmi turnajů totiž skončil hned po svém úvodním vystoupení.

• ATP 250 HOUSTON •
USA / Texas, antuka, 718.245 dolarů
sobotní výsledky (08. 04. 2023)
• Dvouhra - čtvrtfinále •
Hanfmann (Něm.) - Macháč (ČR) 6-2 6-1
Tiafoe (1-USA) - Kubler (Austr.) 6-4 6-4
Brouwer (Niz.) - Wolf (5-USA) 6-3 6-4
Etcheverry (8-Arg.) - Garín (Arg.) 6-1 6-7(2) 6-3
• Dvouhra - 2. kolo •
Macháč (ČR) - Giron (7-USA) 6-4 6-4
Tiafoe (1-USA) - Johnson (USA) 6-2 6-4
Hanfmann (Něm.) - Paul (2-USA) 7-6(6) 6-2
Brouwer (Niz.) - Isner (4-USA) 6-4 7-6(4)
Wolf (5-USA) - Kudla (USA) 6-4 6-1
Kubler (6-Austr.) - Galán (Kol.) 6-4 6-2
Etcheverry (8-Arg.) - Purcell (Austr.) 7-6(5) 6-1
Garín (Arg.) - Bergs (Belg.) 7-6(4) 7-6(1)
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

23
Přidat komentář
Tenisovy.nadsenec
Pořád o sebe Mácháč nedbá? Myslím teď jeho vykulený výraz v obličeji jako na perníku a jeho neoholená tvář? Z turnaje jsem neviděl ani highlighty ani zápas, takže by mě zajímalo, jestli Macháč zase (ne)dělá ostudu. Jsou to lidi jako Tomáš, kvůli kterým se pak o lidech z ČR říká, že o sebe nepečují, nekoupou se a smrdí....smile
Reagovat
soloo
i mne tak on pripadá a co si o nom ty Američany pomyslí nejspíš v zmysle uponahlaný vandrák zo zaostale ukrajiny, nekdy mi to pripada na ostudu co si divaci o nom pomyslí
Reagovat
Tomas_Smid_fan
"Jak to, že vidíš třísku v oku svého bratra, ale trám ve vlastním oku nepozoruješ?"
smile
Reagovat
tenisfan178
Jsem zvědavý jak by vypadal zápas Macháč-Paul.smilesmile
Reagovat
tenisfan178
Jsem zvědavý jak by vypadal zápas Macháč-Paul.smilesmile
Reagovat
tenisfan178
Jsem zvědavý jak vypadal zápas Macháč-Paul.smilesmile
Reagovat
Dobry-den
Po takovým výprasku bych hodně rád slyšel rozhovor s Tomem, co se mu přihodilo, protože po předchozím povedeném zápase takovej výbuch, pro to nemám žádné vysvětlení...smile
Reagovat
Mantra
vysvětlení nebude složité, prostě cítí fazonu, tak to po týdnu v H zabalil a frčí to prodat do Evropy, nehledal bych tam nic extra, prostě vše jde podle plánu, už tam být ani neměl
Reagovat
EllNino
v Evropě vůbec nehraje ... bude hrát Sarasotu a Tallahassee :)
Reagovat
Mantra
počkej za týden, tenhle to skalpuje od narcos a za týden hraje na rudé antuce evropry
Reagovat
Mantra
řečí sázkařů: skalpuje
Reagovat
soloo
a co hovoris na prehru profesora Lajovica s Humbertom na antuke? ja mam jedno vysvetlení a to že na žádny jediný tenisový zápas vysvetlení není !!
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tome?smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Mělo být smile
Reagovat
Ela-fon-isi
smile. Co se T. stalo???smile
Reagovat
EllNino
Tak tenhle vysledek vubec nechapu :/
Reagovat
soloo
ja jo, protože Giron BB = 0 z 9 nebude donekonecna odvracet BB smile
Reagovat
Pe3k
wtf?
Reagovat
HolyMotors
Viděl jsem oba zápasy, s Gironem to byla skvělá bitva a Tomáš působil dobře, bohužel s Hanfmannem je to bída a hraje fakt hrozně. Je to zřejmě náročné, ale soupeř měl plus mínus podobné podmínky, je skoro o 10 let starší, výhoda by snad měla být na Macháčově straně. Velké zklamání a promarněná příležitost.
Reagovat
Petra86
Škoda, zatím to vypadá na prohru ve dvou setech.
Reagovat
vergus
Gratulace, každá výhra nad žebříčkově výše postaveným hráčem se počítá. Toho Hanfmanna by zvládnout ještě mohl, aby se zase přiblížil top 100 smile
Reagovat
EllNino
jak tu Vlček před lety oprávněně kritizoval systém, kdy nasazený zahájí účinkování v turnaji až ve čtvrtek večer například ... no a Izzy, Foe a Tommy dokončili svůj první zápas v Houstonu až v sobotu smile

Tomášovi gratulace, těšil jsem se tedy na souboj se jmenovcem Tommym Paulem, ale Hanfmann je zase schůdnější na postup :))

Na tomhle turnaji je možné vše, výhodu tu nemají ani antukáři, ani hardaři, rozdíly se tu neskutečně stírají a myslím, že by toho Tomáš měl využít smile Bude rozhodovat fyzička a hlava
Reagovat
Tomas_Smid_fan
za svůj výkon zaslouží velkou gratulaci.smile Jakkoli by se pár chybek našlo, hrál skvěle, aktivně, ale na druhou stranu zbytečně neriskoval. Odvrátil myslím 10bb a dva Marcosovi sebral. Bylo tam poměrně dost parádních výměn i winnerů.
Hezky se na dívalo
Tenhle zápas vyhrál hodně hlavou.
Jen tak dál!smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist