Murray pomohl Británii vrátit se mezi elitu

15. 9. 2013, 15:44
Aktuality 7
Andy Murray byl u všech tří bodů britské daviscupové reprezentace a stal se hlavním strůjcem úspěchu v barážovém duelu s Chorvatskem o Světovou skupinu Davis Cupu. Světová trojka získala dnes třetí postupový bod v zápase s Ivanem Dodigem vítězstvím 6-4 6-2 6-4.
Andy Murray (© daviscup.com)

Britům po úspěšné čtyřhře stačilo v dnešních závěrečných singlech vyhrát jeden zápas. O vítězství se postaral Andy Murray, který si v Davis Cupu zahrál po dvou letech, už v prvním duelu. Brit v souboji jedniček porazil Ivana Dodiga 6-4 6-2 6-4 a svoji reprezentaci vrátil mezi elitu po pětileté přestávce.

Daviscupový tým Velké Británie hrál naposledy Světovou skupinu v roce 2008. Jejich poslední vítězství v Davis Cupu mezi elitou je datováno dokonce před dlouhými 27 lety. Reprezentace Chorvatska bude ve Světové skupině chybět teprve podruhé od roku 2001. Vyřazení v roce 2008 napravil tým Chorvatska hned v následujícím roce a v podobný návrat bude doufat i teď.

Nepříznivý stav 1-2 po sobotní čtyřhře otočili hráči Japonska. V dnešním singlu nejprve srovnal na 2-2 domácí Kei Nišikori hladkým vítězstvím 6-1 6-2 6-4 nad Santiagem Giraldem a klíčový bod vybojoval Soeda výhrou 4-6 6-4 6-3 6-3 nad mírně favorizovaným Kolumbijcem Fallou.

Soeda po zápase, který nazval největším vítězstvím v kariéře, neskrýval slzy radosti. „Cítil jsem obrovský tlak, ale snažil jsem si ho nepřipouštět a zůstat pozitivní. Držel jsem se taktiky hrát agresivně a nespadnou do defenzívy. Povedlo se,“ prozradil.

Japonsko se do Světové skupiny vrátilo po 27 letech loni, po porážkách s Chorvatskem a Izraeli se mezi elitou ale neudrželo. Kolumbie usilovala o historicky první účast v elitní skupině Davis Cupu neúspěšně.

Baráž hráli po sedmi letech tenisté Španělska, ale se záchranou potíže neměli. Udržení ve Světové skupině si zajistili už včerejší výhrou 6-2 6-7 6-3 6-4 ve čtyřhře, do které po boku čerstvého vítěze US Open Rafaela Nadala nastoupil Marc López proti páru Molchanov/Stachovský.

„Čtyřhry jsou v Davis Cupu vždy dlouhé zápasy plné zvratů, obzvlášť na antuce,“ komentoval po vítězství Nadal. „Začali jsme skvěle, jenže pak jsme ve druhém setu pár gamů odehráli špatně. Zbytek zápasu už jsme měli pod kontrolou a splnili jsme cíl, zůstáváme mezi elitou,“ dodal.

Mezi elitu se po šesti letech vrací tenisté Austrálie díky skvěle zvládnutým singlovým zápasům v Polsku. Lleyton Hewitt v jednom a Bernard Tomic dokonce ve dvou svých zápasech neztratili ani set. Světovou skupinu Davis Cupu si zahrají v příštím roce také Holanďané, kteří s Rakušany neprohráli ani jeden duel, i Švýcaři díky výhrám v pátečních singlech i sobotním deblu.

Světovou skupinu Davisova poháru si v příštím roce zahrají také Němci, kteří v baráži vyzráli nad Brazílií. Vítězství 3-0 postupně nad svými soupeři vybojovali Philipp Kohlschreiber, Florian Mayer i Daniel Brands a tak naše východní sousedy nemusela mrzet sobotní porážka ve čtyřhře. Mayer neztratil set ani v posledním zápase, který už pouze upravil skóre na konečných 4-1, když porazil dvakrát 6-4 Brazilce Dutra Da Silvu.

Podobně jako Japoncům se dnes povedlo i Belgičanům otočit nepříznivý stav 1-2 na zápasy. Za Belgii nejprve na 2-2 srovnal Bemelmans výhrou 7-5 3-6 6-0 6-4 nad Izraelcem Selou a o triumfu rozhodl Steve Darcis přesvědčivou výhrou 6-2 6-2 6-2 nad Weintraubem.

- DAVIS CUP 2013 -
(Baráž o Světovou skupinu)
nedělní výsledky (15. 09. 2013)

Tokio: Japonsko - Kolumbie 3-2
Nišikori - Giraldo 6-1 6-2 6-4
Soeda - Falla 4-6 6-4 6-3 6-3

Umag: Chorvatsko - Velká Británie 1-4
Dodig - A. Murray 4-6 2-6 4-6
Pavič - Evans 4-6 6-7 (4-7)

Varšava: Polsko - Austrálie 1-4
Kubot - Tomic 4-6 6-7 (5-7) 3-6
Przysiezny - Kyrgios bez boje

Neuchatel: Švýcarsko - Ekvádor 4-1
Lammer - Quiroz 6-3 2-6 6-2
Chiudinelli - Escobar 0-6 5-7

Ulm: Německo - Brazílie 4-1
Brands - Bellucci 6-4 6-2 6-3
Mayer - Dutra Da Silva 6-4 6-4

Madrid: Španělsko - Ukrajina 5-0
Lopez - Molchanov 6-3 6-3
Verdasco - Manafov 6-2 6-1

Groningen: Nizozemsko - Rakousko 5-0
Huta Galung - Melzer 3-6 7-5 6-3
De Bakker - Marach bez boje

Antverpy: Belgie - Izrael 3-2
Bemelmans - Sela 7-5 3-6 6-0 6-4
Darcis - Weintraub 6-2 6-2 6-2

Komentáře

7
Přidat komentář
smazaný uživatel
Jen bych rád poukázal na předposlední odstavec a větu: .. a tak naše VÝCHODNÍ sousedy nemusela mrzet sobotní porážka ve čtyřhře.
Samozřejmě západní sousedé :)
Reagovat
smazaný uživatel
http://www.bbc.co.uk/sport/0/tennis/24072835

Zajímavý názor Murrayho směrem k DC, který by udělal povinným.
Reagovat
freeteepek
DC stejně jako FC ztrácí prestiž, když tam nehrají ti nejlepší. Sezona je náročná a tak těm nejlepším někdy chybí síly na zápasy, kdy nejde o peníze, o slávu, ale "jen" o reprezentaci. V DC alespoň za vítězství získají nějaké body, ve FC ani to ne. A přitom je to pro mnohé fanoušky za celý rok jediná možnost, jak vidět na vlastní oči ty nejlepší tenisty a tenistky. Kdo si může dovolit jezdit po světě a platit enormní sumy za vstupy, dopravu, ubytování?
Reagovat
smazaný uživatel
Paráda, všem jsem popsal už vedle. Ted jen doufat v přijatelný los :-))
Reagovat
smazaný uživatel
"I'm looking forward to playing against some of the biggest countries in the world," Murray told Eurosport. "It will be exciting and hopefully I can be part of it."

Snad teda bude hrát příští rok.
Reagovat
carolyn
celý víkend jsem sledovala, jak jinak, takže paráda :-)
Doufám že příští rok to snad zase bude doma!

http://www.rtve.es/deportes/tenis/copa-davis/
Reagovat
Mayo
vamos La Furia Roja :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist