Rybakinová je po skreči Kalinské třetí rok po sobě ve čtvrtfinále Wimbledonu, čeká ji Svitolinová

8. 7., 16:11
Aktuality 39
WIMBLEDON - Poslední bývalá šampionka v pavouku dvouhry žen Jelena Rybakinová (25) ve Wimbledonu nezaváhala ani se čtvrtou soupeřkou. S Ruskou Annou Kalinskou (25) vedla 6:3 a 3:0 ve chvíli, kdy jí Ruska kvůli bolestem pravého zápěstí vzdala, a třetí rok po sobě na trávě v All England Clubu nechybí ve čtvrtfinále. V něm kazašská vítězka z roku 2022 narazí na Ukrajinku Elinu Svitolinovou (29).
Jelena Rybakinová (© Profimedia)

Rybakinová – Kalinská 6:3, 3:0 / skreč K.

Jelena Rybakinová před turnajem laborovala s nemocí, kvůli které vzdala generálku v Berlíně, ve Wimbledonu ale patří k největším favoritkám na titul a svou roli zvládá. Během čtyř vystoupení ji o set připravila pouze Laura Siegemundová.

V osmifinále se dva dny po deklasování Caroline Wozniacké příliš nenadřela proti Anně Kalinské. Přestože hned v prvním gamu přišla čistou hrou o podání, zdravotně indisponovaná Ruska ji více potrápit nedokázala.

Statistika zápasu Jelena Rybakinová – Anna KalinskáStatistika zápasu Jelena Rybakinová – Anna Kalinská (@ Livesport)

Kalinská hrající své teprve druhé grandslamové osmifinále se sice ujala vedení 3:1, ale pak už neuhrála ani game. Za stavu 3:4 si vyžádala medical timeout, během kterého s fyzioterapeutkou řešila bolesti zápěstí.

Po návratu na kurt Kalinská pod ustaraným dohledem přítele a mužské světové jedničky Jannika Sinnera ještě přestřihla šňůru 15 prohraných fiftýnů a odvrátila čtyři setboly, v klíčových okamžicích ale ztrácela a za stavu 3:6 a 0:3 vzdala.

"Vím, že ji nějaké problémy trápily. Na kurtu je pak těžké se s tím vyrovnat a pokračovat, když vás něco limituje. Doufám, že bude brzy fit," řekla Rybakinová, jež zahrála 25 winnerů a 12 nevynucených chyb.

"Když se hraje pod zataženou střechou bez větru, tak jsou podmínky hlavně pro můj servis rozhodně výhodnější. Zápas na centrkurtu jsem si moc užila," poděkovala kazašská tenistka fanouškům na kurtu, na němž před dvěma lety slavila svůj největší úspěch.

Rybakinová postoupila do čtvrtfinále grandslamu pošesté v kariéře. Třetí rok po sobě je mezi osmičkou nejlepších právě ve Wimbledonu, kde má skvělou bilanci 18:2.

O třetí semifinále na majorech se ruská rodačka reprezentující Kazachstán utká s Elinou Svitolinovou, s níž má vyrovnanou bilanci 2:2. S o čtyři roky starší Ukrajinkou prohrála antukové finále ve Štrasburku 2020 a před třemi lety i na olympiádě, ale porazila ji na trávě v Eastbourne 2021 a nedávno v osmifinále French Open.

"Každá soupeřka je těžká. Vždy se snažím předvést maximum a užít si na kurtu každý moment. Jsem ráda, že pavoukem postupuju dál," dodala světová čtyřka Rybakinová.

Svitolinová – Xinyu Wang 6:2, 6:1

Svitolinová v osmifinále deklasovala 6:2, 6:1 Číňanku  Xinyu Wang a na třetím z šesti grandslamů po mateřské pauze postoupila do čtvrtfinále, v nichž má celkovou bilanci 3:7. Jejím maximem jsou semifinále z US Open 2019 a Wimbledonu 2019 a 2023.

"Z mé strany to byl určitě dobrý výkon, ale pro Ukrajinu je to těžký den," rozplakala se v pozápasovém rozhovoru na kurtu Svitolinová, jejíž rodná země čelí válečné invazi Ruska. Ukrajinskou metropoli Kyjev v pondělí zasáhl další masivní raketový útok, který částečně zničil i nemocnici. V Kyjevě a Dněpropetrovské oblasti si vyžádaly nejméně 31 mrtvých a 125 zraněných.

"Od rána čtu ty hrozné zprávy, co se u nás děje. Nebylo pro mě vůbec snadné nastoupit na kurt a soustředit se na hru. Ale jsem ráda, že jsem mohla hrát a našla cestu k vítězství," dodala.

Výsledky Wimbledonu ve dvouhře žen


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

39
Přidat komentář
Cico93
Elena Rybakina by v rebríčku od montyho25 hneď vyletela na 1. miesto mám taký pocit. Naozaj je veľmi sympatická a príjemná.

Veľmi jej prajem aby sa jej podarilo vyhrať tohtoročný Wimbledon. Bude to ale veľmi ťažké aj po vypadnutí veľkých mien.
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
Serpens
To je fakt neuvěřitelné, 15 minutové okno na Eurosportu pro zápas Krejčíkové, kde vrcholí první set a oni tam fláknou deset minut sestřihů pět let starých zápasů a další nesmyslnou omáčku, fuj
Reagovat
1semi1
Koukám na Eurosport AJ a nic takového se tam nedělo...
Reagovat
Serpens
CZ
Reagovat
Random33
Uz aby jim ty GS vyfoukl nekdo jinej
Reagovat
Vestec
Báro, jsi poslední, kdo nám může udělat radost. Jeď holka, jeď. Jsi naše!
Reagovat
com
ted je Big4ka Krejca kazdymu u pr..
Kvitovic ji sebrala veskerou pozornost
Reagovat
Vestec
Jako vždy. Klasika, že?
Reagovat
magnus
Tak Ostapenko (Lat) je už vo štvrťfinále dnes pohodový zápas.
Reagovat
com
Vostapenko je tam vsechny vystrili a po 7 letech bude konecne dalsi GS
Reagovat
GaelM
Jestli bude hrát s Collins a pak s Rybkou, tak to budou zápasy na 30 minut
Reagovat
1semi1
1ga to raději vzdala o rundu dříve, aby si dneska ušetřila ostudu - Penko by ji dnes vystřelila z kurtu.
Reagovat
Liverpool22
Taky jsem si to během zápasu říkal, že by Iga dostala naloženo
Reagovat
australan.tenis
Takticky se vyhnula dalšímu ponížení v H2H s Jelenou.
Reagovat
farr
https://tn.nova.cz/sport/clanek/563868-kvitova-je-maminkou-dvojnasobna-sampionka-wimbledonu-porodila-syna

Tak hlavně zdravíčko a klidně zkusit ještě návrat.
Reagovat
jih
Syna, wow ...co na to sudičky?
Reagovat
GaelM
Kdy jindy než na wimbledonskou neděli
Reagovat
jih
Julča snad podala spodem...to je prča...
Reagovat
1semi1
Lenko vs Putna celkem prázdné tribuny.

... i když u Penko asi nikdo moc v první řadě sedět nechce - aspoň ne bez helmy
Reagovat
Serpens
Dvě zuřivé temperamentní holky proti sobě v osmifinále, diváci se holt bojí o své zdraví
Reagovat
1semi1
6 úderů je prý nejdelší výměna zápasu. Komentátoři na Eurosportu z toho zápasu také mají jenom srandu ...
Reagovat
Liverpool22
bum, bum tenis - žádné dlouhé pinkání
Reagovat
jih
Krásně laňka...druhý set stejně, prosím.
Reagovat
Serpens
Julie Paštiková celkem zatápí jedné z favoritek, ale to (ne)využívaní brejkbolů je teda něco.
Reagovat
GaelM
Nejen brejkbolů, ale i gembolů
Reagovat
Serpens
Tam to aspoň ještě dotáhne, na příjmu jsme zatím na 1/9.
Reagovat
GaelM
Máš ho tam I když tady hodně pomohla soupeřka.
Reagovat
Serpens
A prd platné
Reagovat
Liverpool22
Ale Eliška Ticháčková postupuje ve 2. setech
Reagovat
GaelM
Jn tohohle zápasu je škoda, bylo to na tři sety a třeba i překvapení... Ale Jovic je fakt dobrá. Kdyby nebyla tak malá, nemá konkurenci.
Reagovat
Serpens
S Terezou asi nejlepší juniorky (nepočítám komety Andrejevu a Fruhvirtovou)
Reagovat
Mantra
Svit hodně nebezpečná
Reagovat
Liverpool22
Rybka zasloužený postup byť po skreči. Dnes hodně vlažný začátek, prohrát úvodní servis čistou hrou by se stávat nemělo, ale naštěstí zůstala klidná a trpělivá, seřídila mířidla a 1. set v pohodě otočila. V neúplném zápase stihla nastřílet 25 vítězných míčů Bohužel Rybka je v nadupané horní části pavouka a tak každý další zápas už bude takové malé finále. Se Svitolinou by to mohl být BIG zápas - pokud oběma vydrží zdraví.

Laura Samson taky super byť měla problém docvaknout zápas. Ještě musí zapracovat na servisu. Naštěstí na returnu byla dnes silná a celkově to tam pěkně střílela
Reagovat
GaelM
Zápas Laury byl hlavně o soupeřce. Která hrála velmi dobře, ale naštěstí pro Lauru měla katastrofální úspěšnost servisu. S tím se vyhrává fakt špatně V dalších kolech už to nejspíš bude výrazně těžší. Hlavně ve čtvrtfinále Iva Jovic, to by při neúčasti Terezy Valentové klidně mohlo být předčasné finále...
Reagovat
Liverpool22
Viděl jsem jen část zápasu, ale máš pravdu, že Britka byla na servisu hodně slaboučká. Bohužel Laura taky na servisu žádná sláva, ale zvládla to a co jsem viděl, tak se mi hodně líbila.
Reagovat
Vlk-v-trave
Jelena Rybakina (90 %, 18-2) je spolu s Ann Jones (92,3 %, 12-1) a Steffi Graf (91,4 %, 74-7) jednou ze tří hráček v Open éře, které mají ve Wimbledonu ve dvouhře žen procentuální úspěšnost vítězství 90 % nebo vyšší. :)

https://www.puntodebreak.com/2024/07/08/ribakina-mas-efectiva-wimbledon-junto-graf-jones
Reagovat
Vlk-v-trave
Jen dodám, že ty dvě prohry ve Wimblu má s Jabeur a Sabalenkou...:)
Reagovat
Liverpool22
Rybka prostě na trávě umí
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist