Rybakinová v Římě získala nejcennější antukovou trofej. Letos slaví podruhé

21. 5. 2023, 07:33
Aktuality 67
WTA ŘÍM - Úřadující vítězka Wimbledonu Jelena Rybakinová v Římě získala celkově 5. titul a vůbec nejcennější trofej z antuky. Ve finále proti Anhelině Kalininové vedla 6:4 a 1:0 ve chvíli, kdy Ukrajinka boj o premiérový triumf kvůli zranění levého stehna vzdala. 23letá Kazaška navázala na březnový triumf na jiném prestižním podniku WTA 1000 v Indian Wells a poprvé v kariéře vyhrála dva turnaje během jedné sezony.
Jelena Rybakinová (© Profimedia)

Jelena Rybakinová se loňským triumfem ve Wimbledonu a lednovým postupem do finále na Australian Open zařadila mezi světovou špičku a v posledních týdnech si svou pozici mezi elitou upevňuje. Třikrát se dostala do finále podniku WTA 1000 a dvakrát ho přetavila v titul.

Až dosud přitom dva turnaje během jedné sezony nevyhrála a na antuce na takto velkém turnaji nebyla ani v semifinále.

V březnu v Indian Wells i tento týden v Římě přitom čelila světové jedničce Ize Šwiatekové, kterou ovšem v této sezoně už třikrát porazila. Radost z triumfu v italské metropoli jí trochu kalí tři vítězství po skreči soupeřky - ve 3. kole jí vzdala Anna Kalinská, ve čtvrtfinále Šwiateková, které utekla ze stavu 2:6 a 2:4, a v sobotním finále outsiderka Anhelina Kalininová.

Souboj o titul začal kvůli dešti se čtyřhodinovým zpožděním až hodinu před půlnocí. Lépe odstartovala své největší finále Kalininová, která díky brejku z úvodní hry vedla 3-1. Postupně však převzala otěže zápasu Rybakinová, jež vývoj otočila a když vedla 6:4 a 1:0, soupeřka kvůli svalovému zranění levého stehna vzdala.

"Za titul jsem samozřejmě šťastná, ale tímto způsobem vyhrávat nechcete," řekla Rybakinová, jež má letos na turnajích WTA 1000 skvělou úspěšnost 19 výher a 2 porážky, včetně grandslamu pak 25:3.

"Každopádně Anhelina tu zaznamenala skvělé výsledky a odehrála těžké bitvy. Sama jsem za její zlepšení moc ráda, doufám, že v tom bude pokračovat. Škoda, že dnes nemohla pokračovat a jen doufám, že to není nic vážného a rychle se zotaví."

23letá Rybakinová proměnila své 14. finále v 5. titul, díky kterému se ve světovém žebříčku posune na 4. místo a o dvě příčky vylepší své maximum. V příštích týdnech ho může dál posouvat, neboť loňské body za Wimbledon se tenistům kvůli absenci Rusů a Bělorusů nezapočítávaly.

Do finále Australian Open a turnajů v Indian Wells, Miami a Římě během jedné sezony se v minulosti dostaly jen dvě hráčky: Monica Selešová (1991) a Maria Šarapovová (2012).

"Jsem pyšná, že si dokážu udržet takhle vysokou úroveň své hry. Není to snadné se vším tím plánováním, cestováním. Odvádíme s týmem dobrou práci. Vidím zlepšení na kurtu, ve fyzické kondici. Myslím, že jsem na správné cestě," pochvaluje si rodačka z Moskvy.

Rybakinová se zároveň stala teprve šestou hráčkou po Sereně Williamsové, Petře Kvitové, Simoně Halepové, Garbiňe Muguruzaové a Ashleigh Bartyové, která vyhrála grandslam nebo turnaj WTA 1000 na všech třech površích (od roku 2009).

"Myslím, že se svou hrou mohu být úspěšná na všech površích. Na antuku bych asi potřebovala ještě lepší fyzičku a víc na ní trénovat, ale na to mi chybí před začátkem antukové sezony čas," řekla týden před obhajobou 3. kola na French Open. "Mám odehráno více zápasů na antuce, takže si budu více věřit," dodala.

Kalininová se posune do TOP 25

Kalininová ve svém teprve druhém finále doplatila na tři náročné bitvy z předchozích kol, během nichž odehrála i nejdelší letošní zápas na okruhu WTA a na kurty strávila bezmále 9 hodin. A pravděpodobně také na deštivé počasí a související časté změny programu.

Loňskou sezonu 26letá Ukrajinka zakončila  nejcennějším triumfem na halovém podniku WTA 125k ve francouzském Limoges a nyní v Římě dokráčela až do svého největšího finále. O premiérový titul ji znovu připravila Kazaška, předloni na antukovém podniku WTA 250 v Budapešti podlehla Julii Putincevové.

"Cítím, že jsem teď na hranici svých fyzických možností. Už po dvou třech gamech jsem dnes nemohla. Snažila jsem se, ale bylo to absolutně nemožné. Každopádně jsem moc pyšná na bojovného ducha, kterého jsem tady v uplynulých dvou týdnech předvedla. Bojovala jsem navzdory jakémukoliv skóre, situaci, podmínkám i soupeřce. Byl to těžké los," prohlásila Kalininová, jež se ve světovém žebříčku posune poprvé do TOP 25.

• WTA 1000 ŘÍM •
Itálie, antuka, 3.572.618 eur
sobotní výsledky (20. 05. 2023)
• Dvouhra - finále •
Rybakinová (7-Kaz.) - Kalininová (30-Ukr.) 6:4, 1:0 / skreč K.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, Livesport

Komentáře

67
Přidat komentář
Drzymalski
Tituly z Říma Rusce s kazašským pasem a Rusovi. Inu, život někdy přináší absurdity. Snad to na G7 v Tokiu rituálně zamlčeli Zelenskému. Jinak bych se o něho bál.
Reagovat
peek
Ani jeden v ruským Mordoru nežije. Proč asi? Takže absurdní je leda tvůj příspěvek.
Reagovat
annah
Absurdní není. Russka propaganda obou vítězství určitě patřičně využije.
Reagovat
peek
O tom ale ten Dřímalského hloupý příspěvek nebyl.
Reagovat
lvicek
To bych tedy docela pochybovala, že by Rusko propagovalo vítězství hráčky, která zběhla z ruských barev. Už jen proto tu ten tlak proti sportovcům z Ruska je.
Reagovat
Liverpool22
Už jsem to tady psal, že nikdo neví proč odešla z Ruska do Kazachstánu - možností je více viz. účelové přestupy v krasobruslení na trase Rusko - Gruzie....
Ještě v 15letech byla Rybka kovaná Ruska viz. video: https://www.youtube.com/watch?v=K1wknQZCoDM
Reagovat
Mony
Kazachstán je známý, že podporuje hodně své hráče. Třeba Zarinka Diyaz, která žila a dlouhodobě trenovala na Stvanici a měla snad i České občanství odešla kvuli vetsi podpore domu do Kazachstánu.
Reagovat
Liverpool22
smile ano v Kazachstánu je díky ropě a plynu peněz dost - hodně se tam podporuje sport - cyklistika, tenis, fotbal.....
Reagovat
lvicek
Jasne, ja taky nevim, proc presla, ale ze by Rusko nejak medializovalo hodne vitezstvi hracky, ktera prestala byt Ruskou, to si uplne nemyslim.
Reagovat
lvicek
I kdyby to bylo jen kvuli penezum - to prece taky nedava moc dobry obrazek o Rusku, kdyz jeho elitni sportovec jde radsi pryc, protoze tam ma lepsi podminky.
Reagovat
Liverpool22
Těžko říct - do hlavy Rybce nevidíme a jen ona sama ví proč přeběhla do barev Kazachstánu - díky tomu má talíř z Wimbledonu
Reagovat
misa
Rybka smile

Finále od 23 hodin jsem vzdal...
Reagovat
Liverpool22
Hrát finále WTA 1000 ve 23hodin je úlet, ale vše dobře dopadlo a Rybka vyhrála smile
Reagovat
com
vyhrala rozena Ruska a dneska vyhraje Rus smile
Reagovat
Liverpool22
Medvěd to ještě nemá jistý, ale vede 1:0 na sety - měl už by to dotáhnout
Reagovat
Mony
Nevím, co mezi nimi je, ale jak se Tsipy kdysi choval k Medvedovi, to hodně klesl v mých očích. Navic byl ještě mladý bažant a foresy jako světová Hvezda..myslím, že se mu to ve vzájemných zápasech vrátilo.
Reagovat
Mony
Sorry, jsem o den zpátky.. teď na cestach
Reagovat
Liverpool22
jo, jo teď hraje Méďa a Rune, ale pochopil jsem pointu smile
Reagovat
Liverpool22
smile Cipíska taky moc nemusím - právě kvůli jeho hvězdným manýrům smile
Reagovat
Liverpool22
sestřih finále - pěkně to tam Rybka střílela:
https://www.youtube.com/watch?v=cxaiTY8_Q5k&t=164s

A loučení s uplakaným Římem - hymna AS Roma:
https://www.youtube.com/watch?v=VqM6j1De358
Reagovat
Dobry-den
Rybakina bere titul poté, co jí 3 ze 6 soupeřek skrečovaly. smile

Přitom tyto dvoutýdenní turnaje mají přinést hráčkám více času na regeneraci mezi zápasy a tím snížit počet zranění. smile

No, ve výsledku z toho byla akorát pořádná fraška a nejhorší turnaj letošního roku. Kdo mohl, radši zdrhl, i světové jedničky se na to vyprdly, i mezi muži. Hrát zápasy v noci, v dešti, bez diváků, včetně finále. je dost nedůstojné. Za déšť sice organizátoři nemůžou, ale i tak si s programem zápasů mohli poradit lépe.

Opravdu nepovedený turnaj a pořádná ostuda na to, že to byla tisícovka. smile

Rybce samozřejmě gratulace, ta za nic nemůže, přišla hrát a vyhrát a titul bere zaslouženě. Kecy některých lidí, že na antuce neumí, vzaly za své. :)

Jsem zvědavý, kdo převezme po Ize post jedničky. Sabalenka má k tomu blíž, ale Rybka by se mi tam líbila mnohem víc. :)
Reagovat
hanz
Asi tak, Ryba a antuka je výsměch. Pohybovala se tam jak koza na ledě. smile Ale což, někdo ten Řím vyhrát musel.
Reagovat
Liverpool22
Ano - počasí v Římě bylo špatné. smile Ohledně skrečí, tak Iga si za vše mohla částečně sama - měla Rybku dorazit ve 2.setech a šmitec - pak to nedala v hlavě. To stejné Kalinina - na začátku zápasu dostala čuchnout, ale pak viděla, že na Rybku nemá, tak to zabalila. Můj názor je, že finále GS by dohrála jak Iga, tak Kalina, ale těžko soudit....
Jinak boj o post jedničky se nyní zamotává - Aryna i Rybka půjdou Ize po krku - klíčové bude RG + W - právě po Wimbledonu by mohla být Iga sesazena z trůnu.
Reagovat
Drzymalski
Na to historie neptá. Vyhrála Rybakina a basta. Fligny, nenávist a pláč některých soupeřek na tom nic nezmění.
Reagovat
Liverpool22
smilesmile
Reagovat
Blondie
Karo Plíšková se odhlásila z té Francie? Nevidím ji tam...
Reagovat
hanz
Ta už si brousí zuby na GS.smilesmilesmile
Reagovat
com
smile presne tak smile Ale jako tresnicku na dortu mohla vyhrat i v tom Strasburku.. Herni pole celkem mizerne obsazeny, sance tam urcite byla smile
Reagovat
Blondie
Možná pořád zranění?
Reagovat
com
byla s Kvitovic na nakupech a chytla kvitózu smilesmile
Reagovat
Blondie
Čím se projevuje kvitóza?
Ale bacha, jsem hypochondr, tak ať to nedostanu taky smile
Reagovat
Liverpool22
Mája taky Štrasburg zabalila smile v pavouku není. Tady měla Plíšková šanci na titul i když je tam Mertens a hlavně strašák z AO Linette smile
Reagovat
Mony
Pouze TerMar a Rabatu LinFru
Reagovat
frenkie57
Ten závěrečnej ceremoniál byla slušná fraška. Např. moderátor dvakrát oslovil Rybku křestním jménem Kalininy - Anhelina. To by se mu teda stávat nemělo. Amatérovi. Celé to bylo takové divné.
Reagovat
Liverpool22
Vše začalo pozdním začátkem zápasu, pokračovalo podivnou skrečí Kaliny a ceremoniál byl taky divný
https://www.youtube.com/watch?v=GGNeLT7xmx8
Reagovat
Liverpool22
zaslouženě bere titul smile Po celý turnaj si hrála to svoje tenisové El Clásico - výborně servírovala, v zápasech byla dominantní a konzistentní, perfektně zvládala krizové momenty.....
Klíčové také bylo, že Rybka pojala turnaj v Římě pohodově, žádný stres, bylo vidět, že je uvolněná - nic nehrotila - neřešila, že 3x musela hrát pozdě večer a v dešti.
Prostě Rybka smile se soustředila pouze na tenis, vše brala s nadhledem a proto překvapivě vyhrála i velký turnaj na antuce.smile
Reagovat
elsky
smile hezky.
Reagovat
Nola
sa prekonala na antuke, sympaticka hracka, vymena pasu bola vyborna zalezitost, Kazachstan ani nesnival, ze mu rodena Moskovcanka prinesie take mety....
Reagovat
Liverpool22
Ano - Rybka se na antuce překonala. smile Spíše jsem čekal, že na antuce zvadne a ožije až na trávě. Ohledně výměny pasu se neví co za tím ve skutečnosti bylo viz. účelové přestupy krasobruslařů z Ruska směr Gruzie atd. Nicméně pro Kazachstán je to super reklama smile
Reagovat
misa
Jelena. Když máš pořád výhrady k západnímu establishmentu, tak nemusíš používat jejich přepis z azbuky :)

https://www.wtatennis.com/players/324166/elena-rybakina
Na WTA stránkách je k dispozici výslovnost jména přímo od ní.
Reagovat
Vlk-v-trave
DUBAJ - KREJCIKOVA (SWIATEK)
IW - RYBAKINA (SABALENKA)
MIAMI - KVITOVA (RYBAKINA)
MADRID - SABALENKA (SWIATEK)
RIM - RYBAKINA (KALININA)

Rybka se posune na druhe misto v race, a ctvrte v rankingu. Trochu prekvapive na Masters v 1 pol. sezony je to nejuspesnejsi hracka a zaznamenala take nej. antukovou sezonu.
Me potesila ta Dubaj a take Miami:) CZ fans by meli byt rozhodne spokojeni:) Z 5 Masters 2x cz hracky.

Polibek smrti Martiny Navrtilove opet funguje, Iga mela dominovat v r. 2023, ale zatim bez velkeho titulu...

Zatim nejuspesnejsi Aryna s Rybkou. Vavrinec nam rad vysvetli co mel na mysli s tou vyjimkou u Aryny na GS:), ktera stale v race vede, a to se neucastni vseho, a k tomu GS pridala Madrid.

Pegula za tim jen statistka, ale myslim, ze vsechny asi nejvic prekvapila ta Petra:)))

Uvidime v jake forme zastihne vsechny holky Pariz...
Reagovat
EllNino
To Petrino Miami stale nechapu :))
Reagovat
hanz
Vysvětlení nasnadě - někde spadl meteorit!smile
Reagovat
Vlk-v-trave
A CZ fans budou na TP brblat dal:)))
Mozna jak by prestali brblat, tak by to bylo vetsi prekvapeni nez ta Petra v Miami:)
Reagovat
Liverpool22
Z českého pohledu je to zatím super sezóna smile Máme 3-4 holky, které reálně můžou pomýšlet na tituly na GS či WTA 1000. Navíc máme mraky mladých nadějí viz. Linda F., Linda N., Brenda....
Reagovat
com
No tak zrovna s Lindickama a Brendickou se teda v posledni neni moc co chlubit smilesmile
Reagovat
Liverpool22
Lindám je 18 a Brendě je 16 - takže ještě puberťačky. Prostě musí dospět, vybouřit se a pak začnou zářit a vyhrávat smilesmile
Reagovat
Otmar
Tak to Vám podepíšu. Optimistické řeči kolem nich se vedou, ale ony si nevedou teda nic moc, a to chci být slušný! Snad dočasně...přejme si!
Reagovat
Liverpool22
Linda N. - 18let a je no. 54
Linda F. - 18let a je no. 55
Brenda F.- 16let a je no. 140
Takže ve srovnání s Kvitovou, Plíškovou, Krejčíkovou....mají náskok. Kde byla např. Plíšková v 16 či 18letech?
Reagovat
hanz
To je sice hezký, ale Kvitka měla alespoň ránu. Tohle vidím spíš jen jako udržovačky hry, snad Nosková do toho začne víc chodit a víc se hejbat.
Reagovat
hanz
Tak kdyby Plíškovic neměla servis, tak po ní pes neštěkne.
Reagovat
com
haf smilesmile
Reagovat
Otmar
Já furt com, com ..je to přezdívka, zkratka, symbol nebo co...a on to pejsek! Parádní jméno!
Reagovat
hanz
com je zkratka pro komika smilesmile
Reagovat
Nola
tak ja by som Igu neodpisovala, vacsinou po skvelej sezone pride prepad.... stupat rankingom je jednoduchsie, ako udrzat nastaveny level dlhodobo, je este velmi mlada, neskusena... a ked sa k tomu naviac pasuje do roly nejakeho arbitra hraciek, hovorkyne a hlasnej truby, tak sa na nu prave tie, ktore by najradsej zakazala prichystaju .....
Reagovat
Vlk-v-trave
Nevim, kto ju odepisuje, ale prehypovana byla hodne... v oblibene Parizi uz klidne moze vyhrat. Ikdyz ta Aryna... se dostala opravu do jine tenisove dimenze. Hlavne na trave muze byt k nezastaveni.
Rybka ma za mne prirozeny talent, ladne pohyby a udery, obecne uder placka v r. 2023 zatim dominuje. Pochopitelne se muze za pul roku hodne zmenit, je to WTA.
Reagovat
Liverpool22
IGA to bude mít letos na RG těžké - hodně zásadní bude rozlosování. Adeptek na titul bude více - Iga, Aryna, Rybka, Penko a naše Bára budou hlavní favoritky, ale za bukem bude číhat mraky holek, které můžou překvapit např. Badosa, Potápěčka, Muška, Gauff, Mája.....
Jinak s Rybkou souhlas - její přirozenost + elegance je neskutečná - prostě Federer v suknismile
Reagovat
Liverpool22
Pomaličku se nám rýsuje BIG 4 - od pondělí už se bude čekat jen na Báru až vystřídá v TOP 4 Pegulu. Děláme si z toho trošku prdelky, ale reálné to vážně je, ale to Bára musí zabrat na RG smile a výrazně uspět ve Wimbledonu smile
Reagovat
Vlk-v-trave
Bara to bude mit tezke... ale doufam v dobry vysledek v Parizi, ehm, a take v priznivy los:)
Reagovat
Hodysh
Bára je v poslední době dost mimo.Vůbec bych se nedivil,kdyby v tom smutném trendu pokračovala.smile
Reagovat
Liverpool22
Báře na antuce věřím - poslední dobou má smůlu na los stejně jako např. Badosa. Nicméně máš pravdu, že Bára by se měla nad sebou zamyslet - chováním a vystupováním na kurtu si dost škodí...
Reagovat
Mony
Saba byla lepší, to jo,
Martic byla na ni skvele připravena a ukázala
své kvality a silu
Penko ji vůbec nesedla a nepustila Baru ke své hře.
Všechno hodně blbe zapasy, kde Bára nezklamala, ale souperkam se podařilo vnutit jejich hru...I tohle limituje Baru do Big 4, že neumí vnutit svoji hru silným souperkam a těžko bude zvládat zápasy, kdy je až ta druhá.
Tohle velké hračky umí.
Kdo trochu hrál na úrovni, ví, že není problém vyhrávat, když jsi na vlně nebo ,když ti to sedne.., ale naopak velcí hráči zvládají zápasy, které jim nesednou nebo nehrajou v pohodě...a obávám se, že zrovna k těm Bára moc nepatri
Reagovat
hanz
Řím jako tradiční oraniště nezklamalo, tam jet je jen pro otrlé. Zrušit tento turnaj nebo ho dát do nižší kategorie. Hrůza hrůz.
Reagovat
Liverpool22
Prostě letos jim nevyšlo počasí, ale celkově mám Řím rád - krásné město, památky, většinou krásné počasí, Italky taky nejsou špatný, super atmosféra na fotbale....A letos vyhrála Rybka - takže spokojenost smile
atmoška na fotbale AS Roma:FC Liverpool
https://www.youtube.com/watch?v=5b0QN1NVZ8w
Reagovat
jackiec
Chtěl bych se tam vrátit, koloseum, forum romanum, fontána di trevi, andělský most...
Reagovat
Liverpool22
smilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist