Sabalenková je ve Wuhanu stále neporažena. Gauffová pokračuje ve vítězné sérii, Pegulaová vypadla

10. 10., 15:38
Aktuality 7
WTA WUHAN - Aryna Sabalenková (26) měla v osmifinále wuhanské tisícovky namále, ale nakonec vyhrála v tomto dějišti i svůj 14. zápas. Nasazená jednička a šampionka posledních dvou ročníků 2018-19 zdolala po dvou hodinách 1:6, 6:4, 6:0 letos skvěle hrající Julii Putincevovou (29). Mezi nejlepší osmičkou nechybí ani nyní už osm utkání neporažená Coco Gauffová (20), vypadla naopak její krajanka Jessica Pegulaová (30).
Aryna Sabalenková je ve Wuhanu stále neporažena (© WANG ZHAO / AFP)

Sabalenková – Putincevová 1:6, 6:4, 6:0

Aryna Sabalenková dorazila na oblíbenou čínskou půdu, na níž má vynikající historii, po prvenstvích na tisícovce v Cincinnati a na US Open. Na své první triumfy od lednového Australian Open chtěla navázat už na předchozím čínském podniku WTA 1000 v Pekingu, kde ale skončila už ve čtvrtfinále na raketě Karolíny Muchové a přišla o 15zápasovou vítěznou šňůru.

Příležitost má také v tomto týdnu ve Wuhanu. V další z čínských metropolí však zatím nehraje přesvědčivě. V úvodním duelu povolila osm gamů Kateřině Siniakové a proti Julii Putincevové, která letos porazila Igu Šwiatekovou a Coco Gauffovou, byla potenciálně jeden míček od porážky.

V první polovině utkání se vůbec nedokázala popasovat s vynikající obranou ruské rodačky reprezentující Kazachstán. Ve druhé sadě dvakrát nepotvrdila brejk a v osmé hře byla jediný míček od manka setu a brejku. Po srovnání na 4:4 se však uklidnila a ve zbytku zápasu nepovolila soupeřce už ani jeden game.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Se dvěma triumfy je společně s Petrou Kvitovou nejúspěšnější hráčkou v historii Wuhan Open. Turnaj se poprvé konal v roce 2014 a do kalendáře se vrátil poprvé po pěti letech. Sabalenková ovládla poslední dva ročníky 2018-19 a v tomto dějišti dosud zvládla všech 14 duelů.

Po skalpu letos skvěle hrající Putincevové si vylepšila bilanci v probíhající sezoně na 51:12. Navíc aktuálně 35. ženě pořadí oplatila porážku z US Open 2019. Její další soupeřkou bude Magdalena Frechová.

Frechová, která získala před pár týdny v Guadalajaře svůj premiérový titul z turnajů WTA, si ve Wuhanu připsala svůj první skalp TOP 10 na 16. pokus (proti Emmě Navarrové) a po vítězství 6:3, 6:2 nad Beatriz Haddadovou Maiaovou poprvé v kariéře prošla do čtvrtfinále na prestižních tisícovkách.

Gauffová – Kosťuková 6:4, 6:1

Coco Gauffová během loňské US Open Series poprvé kralovala na podnicích WTA 500, tisícovkách i grandslamech, ale v letošním roce se jí tato část sezony vůbec nepovedla. Rozhodla se tak změnit trenéra a po angažování Matta Dalyho se ihned dostavil jeden z nejlepších výsledků její kariéry.

Na předchozí tisícovce v Pekingu dosáhla na své první finále od úspěšné lednové obhajoby v Aucklandu, smetla v něm rozjetou Karolínu Muchovou a ve vítězné sérii pokračuje při debutu ve Wuhanu. Po Viktoriji Tomovové si suverénně poradila také s Martou Kosťukovou, které oplatila těsnou porážku z dubnové akce ve Stuttgartu.

Američanka nepotvrdila brejk z úvodního gamu, nicméně ve zbytku utkání už na servisu nezaváhala a v zápase proměnila všech pět brejkbolů. "Hrála jsem dnes opravdu dobře. Marta je těžká soupeřka. V krátkém období jsem odehrála spoustu zápasů a s dnešním výkonem jsem velmi spokojená."

Šampionka loňského US Open vyhrála i svůj osmý letošní duel na čínské půdě a při premiéře ve Wuhanu zapsala své už páté letošní čtvrtfinále na turnajích série WTA 1000. V něm bude čelit Magdě Linetteové, kterou v jediném předchozím souboji v roce 2021 na domácím grandslamu porazila.

Linetteová se teprve před dvěma týdny v Pekingu dočkala své první letošní vítězné série na betonech a nyní se jí to povedlo na dvou podnicích po sobě, přičemž ve Wuhanu zaznamenala své premiérové čtvrtfinále na prestižních tisícovkách. Dvaatřicetiletá Polka, která je úřadující šampionkou Livesport Prague Open, přehrála v osmifinále 6:2, 6:3 světovou jedenáctku Darju Kasatkinovou.

 

Xinyu Wang – Pegulaová 6:3, 7:5

Jessice Pegulaové se po fantastické US Open Series, během níž obhájila titul na WTA 1000 v Kanadě a hrála finále v Cincinnati a na US Open, přestalo dařit a na obou čínských tisícovkách skončila už v osmifinálové fázi.

Světová trojka nestačila ve Wuhanu na domácí Xinyu Wang, která zaregistrovala své teprve druhé letošní čtvrtfinále a první kariérní na akcích větších než WTA 250. S talentovanou Číňankou prohrála také před pár měsíci ve Wimbledonu a tentokrát jí nesebrala ani set. V utkání si vytvořila jen jednu brejkbolovou příležitost a sama jich nabídla celkem deset.

Na svůj druhý skalp TOP 10 (oba slavila proti Pegulaové) se Wang pokusí navázat v souboji s Jekatěrinou Alexandrovovou (H2H 1:1). Ruska zničila 6:1, 6:1 přemožitelku úřadující wimbledonské šampionky Barbory Krejčíkové a kvalifikantku Hailey Baptisteovou. V probíhající sezoně zvládla všech pět předchozích čtvrtfinálových duelů.

Poslední čtvrtfinálovou dvojici tvoří grandslamové finalistky a členky TOP 10 Qinwen Zheng s Jasmine Paoliniovou.


Výsledky turnaje WTA 1000 ve Wuhanu

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

7
Přidat komentář
tommr
Doufám že to vyhraje Sabalenka aby se dotáhla na Swiatekovou a na TM se pak bude bojovat i o post světový jedničky ...
Nejméně to přeju Gauffový protože nesnáším ten její styl "všechno doběhnu a vrátím" ...
Reagovat
Nola
tebe je Amazonka sympaticka? ja tu citam same hajty na jej osobu.... trebars mne nevadi ani Cori, chapem nastvala ta prehra vo finale, ale ona tiez prinasa do tenisu svojsky styl, ktory by mal byt akceptovany, utocne hracky mam rada, ale tenis nie je iba o utoku, ale aj o kvalitnej obrane......
damsky tenis je nevyspytatelny, preto nevyuzity potencial Kvitovej je pre mna tak trochu sklamanie, ma rovnako GS ako Barbora..... a tiez potencial Pliskovej, narodila sa do spatnej ery tenisu, dnes by asi slavila......
Reagovat
tommr
defenzivní hráčky samozřejmě do tenisu patří ale já je prostě nasnáším. Když hrály/hrajou Wozniacki, Kerber, Errani nebo Gauff tak vždycky fandím jejich soupeřkám ...
Reagovat
1semi1
Coco není čistě defenzivní - Wozniacki, Frech, Bouzková jsou úplně jiný styl. Jenom je atletická a hodně toho doběhne. Karolínu jednoznačně přehrála i z ofenzívy, ať se nám to líbí nebo ne...
Reagovat
milik254
Tak to bude tak jako tak, Aryna dokonce bude hrát na TM jako světová jednička
Reagovat
Marsia01
Mne je A.Sabalenka nesympaticka,herne/je to silova hracka,aj osobnostne.Preferujem hracky typu K.Muchovej,skoda,ze tak casto absenruje/zranenia/.Skoda,dufam v skvely navrat K.Muchovej,alebo nech sa uzdravi aj E.Rybakina
Reagovat
com
stale ceka na porazku
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist