Sabalenková otočila zápas s Gauffovou. O třetí titul ve Wuhanu se utká s Qinwen Zheng

12. 10., 13:55
Aktuality 4
WTA WUHAN - Aryna Sabalenková (26) v semifinále jasně prohrála úvodní set a v tom následujícím celkem třikrát doháněla manko brejku. Přesto vyhrála na Wuhan Open i svůj 16. zápas, když po setech 1:6, 6:4, 6:4 udolala devět utkání neporaženou rivalku Coco Gauffovou (20). Šampionka posledních dvou ročníků 2018-19 se ve finále střetne s Qinwen Zheng (22).
Sabalenková v semifinále urvala vítězství nad Gauffovou. (@ Profimedia / ČTK / imago sportfotodienst / IMAGO)

Gauffová – Sabalenková 6:1, 4:6, 4:6

Aryna Sabalenková nastupovala k semifinálovému duelu s Coco Gauffovou s fenomenální bilancí 15:0 na Wuhan Open. Očekávaný šlágr dvou největších favoritek turnaje ze začátku vypadal na jednoznačnou zálažitost pro mladou Američanku, ta však neudržela vedení 6:1, 4:2 a nakonec po dvou a půl hodinách boje prohrála. Úřadující šampionka US Open tak ani v 16 zdejším zápase nepoznala pocit porážky a vzájemnou bilanci s Gauffovou srovnala na 4:4.

Běloruska trefila v úvodním dějství pouhé dva vítězné údery a vůbec si nedokázala poradit se skvělou obranou soupeřky. Na výsledkovou tabuli se dostala až po skončení šestého gamu. Ve druhé sadě si prohrála úvodní tři servisy a byla dvě hry od konce v turnaji.

V tu chvíli se však karta naprosto obrátila, Gauffová začala dělat více nevynucených chyb a gamy při podání si komplikovala dvojchybami, kterých za celý zápas udělala celkem 21. Sabalenková získala sedm her v řadě, srovnala na 1:1 na sety a v rozhodujícím dějství měla náskok brejku. Ten však neudržela a dovolila soupeřce srovnat na 4:4. Poslední dvě hry patřily opět světové dvojce, která tak mohla slavit postup do finále. V letošní sezoně si připsala již 37. výhru na tvrdém povrchu.

Sabalenková získala během nedávné US Open Series první tituly od lednové obhajoby na Australian Open, když ovládla tisícovku v Cincinnati a následně na US Open získala třetí grandslamový titul. Na oblíbených čínských turnajích ale nejlepší možnou formu zatím nepředvedla. Po vyřazení ve čtvrtfinále v Pekingu s Karolínou Muchovou, musela cestou do finále ve Wuhanu dvakrát otáčet zápas po prohraném prvním setu 1:6.

Gauffové se naopak letní sezona severoamerických betonů vůbec nepovedla, což vedlo ke změně trenéra. Pod vedením nového kouče Matta Dalyho vyhrála turnaj v Pekingu, kde vylepšila vynikající bilanci 8:1 ve finálových duelech. Jediný nezdar zaznamenala proti Ize Šwiatekové na French Open 2022. Ve Wuhanu přišla o sérii devíti výher v řadě.

Vítězka letošního US Open bude usilovat o svou čtvrtou letošní trofej proti jedné z domácích hráček Qinwen Zheng.

Qinwen Zheng – Xinyu Wang 6:3, 6:4

Qinwen Zheng v semifinále porazila krajanku Xinyu Wang 6:3, 6:4 a stala se první domácí finalistkou ve Wuhanu. Vítězka olympijského turnaje v Paříži, si hned při debutu v hlavní soutěži zahraje o svou nejcennější trofej.

Favorizovaná z čínské dvojice měla utkání od začátku pod kontrolou. Celkem pětkrát získala servis soupeřky, nasázela osm es a na svém prvním podání vyhrála 76% bodů.

Aktuálně sedmá hráčka světa prožívá nejlepší sezony kariéry. Na prvním grandslamu roku v Austrálii si zahrála premiérové finále na majorech a poprvé pronikla do TOP 10. Vyhrála antukový turnaj v Palermu a následně získala olympijské zlato v Paříži, kde vyřadila i čtyřnásobnou šampionku French Open Igu Šwiatekovou. Daří se jí také v závěru sezony na tvrdých površích, na US Open si zahrála čtvrtfinále, na domácí tisícovce v Pekingu semifinále a ještě o kolo dál se dostala na stejně prestižním turnaji ve Wuhanu.

O titul si zahraje proti neoblíbené Aryně Sabalenkové, s kterou všechny tři zápasy na betonech prohrála ve dvou setech. Běloruska zde navíc neprohrála žádný z šestnácti zápasů a bude útočit na třetí trofej v řadě.

Výsledky turnaje WTA 1000 ve Wuhanu

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

TenisPortal.cz, Jakub Hájek, Ondřej Jirásek

Komentáře

4
Přidat komentář
Mony
Iga doma za pecí a já Velká Amazonka ani toho Čínského Draka nedám?...Tohle tedy ne!
Reagovat
Nola
Amazonka dnes v prvom sete uplne mimo, nakoniec to zvladla aj vdaka Coco dvojchybam, Coco dnes returnovala servis Amazonky ako bohyna, ten jej BH je asi najlepsi na WTA, zapas to bol plny zvratov, Coco ma snad naj obranu, ale dnes aj celkom slusne utocila, bolo mi jedno ktora vyhra, nemam predsudky ani k jednej hracke, obcas nechapem tu nenavist k jednej alebo druhej, su obe kvalitne a je mi jedno odkial pochadzaju, dolezite je aky tenisovy zazitok prinesu a ten bol dnes celkom zabavny, vlastne to bol jediny zapas, ktory som mohla sledovat, ale stalo to zato
Reagovat
hanz
Velkohubý Korýsek dostal na pr---. Prý jak pod novým trenérem změnila hru, ale nic víc k tomu říkat s ohledem na soupeřky nebude, apod... Prdlajs, měla štígro na soupeřky, o ničem jiném to nebylo. (Tak jako celý tenis. Je to hlavně o losu - viz taková Osty padá jak hrušně, ale jen co uvidí Igýska, tak ho smete, i kdyby měla kdovíjakou krizi.) Nu, dostala zas jednu, co to na ní poměrně umí a pakovala se.
Reagovat
TenisJeNejzkorumpovanejsiSport
Tenis je nejzkorumpovanejsi sport na světě. Hrají ho labilové, kteří dopují a ATP i WTA je kryje. Tenis je ostuda a ztráta času. A tenisoví fanoušci jsou fanatici. Tenis = nejzkorumpovanejsi a nejvíc mafianský sport na světě!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist