Samsonovová ve Washingtonu zamířila za obhajobou titulu, Bencicová postoupila po skreči

31. 7. 2023, 20:34
Aktuality 4
WTA WASHINGTON - Ve Washingtonu odstartovala ženská část US Open Series. Hladkou výhrou bez ztráty podání vstoupila do turnaje, který letos povýšil do kategorie WTA 500, obhájkyně titulu Ljudmila Samsonovová (24). Světová osmnáctka, jež loni v metropoli USA odstartovala úspěšné období tří triumfů během dvou měsíců, smetla domácí Daniellu Collinsovou (29). Po skreči Anastasie Potapovové (22) postoupila do druhého kola Švýcarka Belinda Bencicová (26).
Ljudmila Samsonovová

Ljudmila Samsonovová loni ve Washingtonu odstartovala parádní období, když během pár týdnů vyhrála 18 z 19 zápasů, získala tři tituly a došla do osmifinále US Open. Na celkově pátý triumf ale čeká už 10 měsíců, letos si jediné finále zahrála v Abú Zabí.

Nyní má obhajobu v hlavním městě Spojených států amerických výrazně složitější, neboť podnik povýšil do kategorie WTA 500 a v pavouku figuruje hned sedm žebříčkově lépe postavených hráček.

Nicméně svůj úvodní duel světová osmnáctka bez problémů zvládla. Proti domácí Danielle Collinsové odvrátila oba brejkboly a v prvním vzájemném duelu s o pět let starší Američankou zvítězila hladce 6:1, 6:3.

Ve druhém kole se čtyřiadvacetiletá rodačka z Oleněgorsku utká s Chorvatkou Petrou Martičovou, nebo Rumunkou Soranou Cirsteaovou.

Ukrajinka Marta Kosťuková udolala po odvrácení tří mečbolů 2:6, 6:3, 7:6 Kanaďanku Biancu Andreescuovou a oplatila jí porážku z letošního Hua Hin.

"Udělala jsem pár bolestivých chyb a nevěřila jsem, že můžu vyhrát. Ale snažila jsem se bojovat o každý bod a zůstat v zápase," komentovala Kosťuková. O čtvrtfinále si zahraje s druhou nasazenou Francouzkou Caroline Garciaovou (h2h 0:2).

Elina Svitolinová znovu po necelém měsíci porazila v duelu 'tenisových maminek' dlouho neoblíbenou soupeřku Viktorii Azarenkovou. Ve šlágru prvního kola zvítězila v repríze osmifinále Wimbledonu 7:6, 6:4, když obě hráčky celkem sedmnáctkrát neudržely svá podání.

Svitolinová si v úvodu vypracovala vedení 3:0 s dvěma brejky v zádech, ale pak ztratila pět gamů v řadě a prohrávala 3:5. Jenže Azarenková od té chvíle neudržela ani jeden ze sedmi servisů a Svitolinová snížila vzájemnou bilanci na 2:5.

"Rozhodně mě to dnes motivovalo k tomu, abych zabrala. Vždy, když se v zápase potýkám s problémy, podívám se na vlajku a ta mě motivuje ještě víc přitlačit a bojovat," řekla osmadvacetiletá Ukrajinka k vlajkám v hledišti po vítězném duelu s běloruskou soupeřkou.

O čtvrtfinále si Svitolinová zahraje se světovou jedenáctkou Darjou Kasatkinovou, s  níž vyhrála všech sedm vzájemných duelů. Naposledy letos na Roland Garros. Kasatkinová si v prvním kole poradil s Belgičankou Elise Mertensovou.

Skrečí skončil zahajovací zápas turnaje. Anastasia Potapovová vzdala za stavu 5:6 šesté nasazené Švýcarce Belindě Bencicové.

Domácí šampionka z roku 2015 Sloane Stephensová skončila na turnaji ve Washingtonu už poosmé v kariéře hned v 1. kole. Letos bývalá vítězka US Open podlehla 6:7, 6:3, 1:6 krajance Lauren Davisové, když v první sadě nevyužila devět setbolů.

Jediná Češka v soutěži Karolína Plíšková vstoupí do přípravy na US Open zápasem proti domácí kvalifikantce Hailey Baptisteové. Nasazenou jedničkou je domácí šampionka z roku 2019 Jessica Pegulaová.

• WTA 500 WASHINGTON •
USA, tv. povrch, 780.637 dolarů
pondělní výsledky (31. 07. 2023)
• Dvouhra - 1. kolo •
Kasatkinová (5-Rus.) - Mertensová (Belg.) 6:3, 7:5
Bencicová (6-Švýc.) - Potapovová (Rus.) 6:5 / skreč P.
Samsonovová (8) - Collinsová (USA) 6:1, 6:3
Kosťuková (Ukr.) - Andreescuová (Kan.) 2:6, 6:3, 7:6 (7:5)
Svitolinová (Ukr.) - Azarenková (Běl.) 7:6 (7:2), 6:4
Davisová (USA) - Stephensová (USA) 7:6 (10:8), 3:6, 6:1

Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, Livesport

Komentáře

4
Přidat komentář
Drzymalski
Bianca je tragédie. Na druhou stranu Kostjuková vrátí snad úplně všechno. Umí ovšem i zakončit. Marně hledám na multidimenzi O2TV špil Viky se Sviťolínou. Po změně grafiky se z hledání programu na kyslíku stala loterie.
Reagovat
tommr
O2 včera skončila přenosy z Washingtonu ve 22:00 takže šlágr Azarenky se Svitolinou vůbec nevysílali smile Doufám že to dneska večer zase neutnou a budou vysílat aspoň zápas Karolíny ...
Reagovat
Drzymalski
Divné. To snad ještě nikdy neudělali. Mají snad práva na všechny špily včetně deblů. Na hlavním kanálu dávali baseball z US který skoro nikoho nezajímá. Washington mohli mít na kanálu Tenis. Sráči.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist