Teenager Menšík padl s nasazeným Hurkaczem v pěti setech, v Melbourne končí i Lehečka

18. 1., 05:56
Aktuality 61
AUSTRALIAN OPEN - Jakub Menšík (18), padl ve druhém kole Australian Open v dramatické pětisetové bitvě se světovou devítkou Hubertem Hurkaczem (26) z Polska. Končí také Jiří Lehečka (22), který v deštěm přerušovaném utkání s Američanem Alexem Michelsenem (19) prohrál 6:4, 3:6, 4:6, 4:6. Nejlepší český hráč se tím rozloučil s myšlenkami na obhajobu loňského čtvrtfinále.
Profily hráčů
Jakub Menšík na Australian Open 2024. (© Profimedia)

Michelsen – Lehečka 4:6, 6:3, 6:4, 6:4

Jiří Lehečka minulý týden v Adelaide přerušil sérii pěti porážek, po čtyřech měsících vyhrál dva zápasy po sobě a nakonec své druhé finále na okruhu ATP přetavil v premiérový titul.

Nabyté sebevědomí a jízdu na vítězné vlně ale v úspěch na Australian Open prodat nedokázal. Dvaadvacetiletý mladík z Mladé Boleslavi nevyužil ani příznivého losu, po úvodní hladké třísetové výhře nad španělským antukářem Bernabém Zapatou nestačil na 91. hráče světa Alexe Michelsena.

Lehečka nepřekročil už druhou ze čtyř překážek na cestě za obhájením čtvrtfinále z loňského ročníku, během kterého vyřadil Bornu Čoriče, Camerona Norrieho či Félixe Augera-Aliassimea a zaznamenal svůj nejlepší grandslamový výsledek.

Statistika zápasu Alex Michelsen – Jiří LehečkaStatistika zápasu Alex Michelsen – Jiří Lehečka (@ Livesport)

Lehečka přitom začal dobře a navzdory nepotvrzení jednoho brejku získal první set. Jenže od té doby se už na returnu neprosadil. Ve druhé sadě často chyboval, trápil se na servisu, při celkově sedmém brejkbolu kapituloval a čím dál lépe hrající Michelsen vyrovnal.

Ve třetí sadě Lehečkovi nepomohly dostat se do rytmu ani dešťové pauzy. Poprvé bylo utkání krátce přerušeno za stavu 2:2 a 40:30 při podání českého hráče, který po návratu na kurt o servis přišel.

Celkově třetí přestávka kvůli nepřízni počasí přišla za stavu 1:2 na sety, kdy tenisté na více než hodinu zmizeli v šatnách. Ani tento moment však českému favoritovi nepomohl najít recept na servis devatenáctiletého Američana. Tomu stačil k zisku čtvrtého dějství jediný brejkbol v deváté hře. Následně při svém prvním mečbolu udělal druhou dvojchybu, ale napodruhé už duel ukončil.

23. hráč světa Lehečka sice soupeře přestřílel na vítězné údery 40:30, jenže zároveň se dopustil výrazně více nevynucených chyb (53:36) a přišel o šestizápasovou šňůru bez porážky. Ve světovém žebříčku vypadne svěřenec trenéra Michala Navrátila z elitní třicítky, díky bodům za triumf v Adelaide ji ale bude mít stále na dostřel.

Michelsen ještě před rokem figuroval mimo TOP 500. Nyní si připisuje teprve druhý start na grandslamu a po druhém kole na loňském US Open se při premiéře v Melbourne dostal již mezi 32 nejlepších a přiblížil se posunu do TOP 50. O postup do osmifinále se utká se světovou šestkou Alexanderem Zverevem, s nímž svede první vzájemný souboj s členem TOP 10.

Menšík – Hurkacz 7:6, 1:6, 7:6, 1:6, 3:6

Menšík došel loni na svém prvním grandslamovém turnaji v New Yorku do třetího kola a podobně sebevědomě si počínal i v Melbourne. Poté, co v prvním kole poslal ze hry bývalou světovou desítku Denise Shapovalova, začal ve velkém stylu i duel s Hurkaczem. V prvním setu si udržel svůj servis a v bitvě dvou výjimečně podávajících hráčů odvrátil v tiebreaku dva setboly a naopak první nabídnutou příležitost proměnil ve zisk sady.

Zkušenější Hurkacz ale zůstal nad věcí a rychle stav zápasu srovnal, druhá sada se totiž českému mladíkovi vůbec nepovedla. V té třetí ale Menšík dokázal reagoval na ztracený servis a rebreakem se dostal zpět na pozitivní vlnu. V závěru setu pak za stavu 6:5 dostal polského hráče pod tlak a druhý setbol proměnil.

Statistika zápasu.Statistika zápasu. (@ Livesport)

Pak se ale opět opakoval scénář z úvodu zápasu. Hurkacze nepovedená pasáž jen namotivovala ke zlepšené hře, které už Jakub Menšík nestačil vzdorovat. Možná se projevil i náročný program posledních dnů, český talent totiž narozdíl od nasazeného polského ranaře musel absolvovat tři kvalifikační zápasy navíc. Čtvrtou sadu ztratil Menšík poměrem 1:6 a pátou pak 3:6.

V utkání oba hráči nastříleli shodně 19 es, Menšík ale také přidal 10 dvojchyb. A i když měl Čech lepší bilanci i v kolonce vítězných úderů (57:48), klíčovým faktorem zápasu byl zcela jistě dvojnásobek nevynucených chyb.

Výsledky Australian Open ve dvouhře mužů

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

61
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Mantra
za ty prize money to může být třítýdenní turnaj - bez problémů
a ze stejného pohledu, za ty prize money, si mohou 4x do roka udělat 12hodinovej pracovní den. Za mě je to ok.
Je to prostě výzva se vším všudy, chceš vyhrát největší turnaj planety, tak to dotáhni v podmínkách a v čase, který ti byl nabídnut.
Reagovat
Pergolek
Tyhle noční zápasy jsou úplně k ničemu. Kromě toho, že si je může pustit někdo na druhé straně zeměkoule. Jinak k ničemu to není.
Reagovat
Kandinsky1
Hrát do 4 do rána To jsou deb.ilové
Reagovat
enfee
Nelidske podminky
Reagovat
farr
Je to potíž a sme furt u toho programu i když se podíváte na rozpis zápasů dneska na centru tak i kdyby na krásně začali už v 11 tak by to tolik neřešilo hold by bylo pul 3 rano a ne pul 4. spíš se zamyslet jestli je potřeba Night session začínat tak dlouho a mít tam dva zápasy zeny a muze je fakt kdyby hrali vecir jen muzi vsichni budou rvat a když jen zeny muze se stat že bude zapas co bude mit 50 minut a budou rvat taky úplně všichni. Takze je to tezky no, a kor pokad se protahne i day session ze se nestihne ani dokonce zavčasu zahájit v 7 ten night tak je vymalované hold dnes 2 extra dlouhé zapasy a dva delsi a sme tam do pul 4.... To je realita no
Reagovat
farr
Jo a nezapomínejme že dneska vlastně chcalo a i centr jim zmoknul, protože nikdo v Austrálii evidentně nemá v mobilu nakou apku s radarem na počasí, aby včas zatahli střechu lol sečtu časy zápasů pridam naky prostoje mezi a to chcaní a ještě to stihli hezky mohli tam bejt i do svítání kdyby Alkáč taky chtěl trénovat 5 ti setovy zapasy .
Reagovat
Kandinsky1
Jen tak pro srovnání. Z první šestnáctky nasazených do třetího kola nepostoupil jeden tenista a devět tenistek, celkem brutální. (Medvěd ještě nedohrál)
Reagovat
baba
takže velký zklamání, fakt jsem věřila alespoň v jedno příjemné překvapení , asi nejvíce zklamal Lehečka, Kuby je škoda....no a AO končí pro české barvy v dalším kole...
Reagovat
EllNino
Já myslel, žes chtěla být pozitivní :))
Reagovat
aape
Reagovat
lars
Mozna Makac nekolik kol zmakne ????
Reagovat
EllNino
AO velká bída
Ze 14 Čechů jen 3 ve třetím kole, navíc Linda skoro stoprocentně končí a zbyde nám tam Bára, která nemá nic jisté
U mužů ve 3. kole jen Tomáš, ten má taky šanci jít dál, tak uvidíme

Zbtek těžký los a zklamání, popřípadě zranění, nic moc start, ale jsme zmlsaní z loňských GS, kde bylo na každém GS minimálně jedno ČF
Reagovat
Serpens
Nereptali jsme takhle náhodou všichni loni začátkem French Open?
Reagovat
Sinuhet1
jj presne si to pamatuju
Reagovat
Krisboy
Ne.
Reagovat
Serpens
Ale ano, výbuch, katastrofa, český tenis už není co býval, všichni se pakovali po prvním kole, kromě Karolíny Muchové, která však stejně nemá šanci... tak nějak to bylo?
Reagovat
Krisboy
Píšeš, že "jsme všichni reptali". Já jsem si naprosto jistý, že nejsem jediný, kdo nereptal. Takže pravda to prostě není.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
zase jedna položka do almanachu Naše slavné prohry Ale Kuba hrál moc pěkný tenis. Jestli vydrží, bude šplhat vzhůru. Ve čtvrtém setu mu bohužel odešel servis, a to že výrazně. V pátém se ještě trochu zvedl, ale už to nebyl ten lauf ze třetího. Příště už Huhu dá. Doufejme, že Tomáš s Kačenou bude pěkná bitva.
Reagovat
Mony
Tomáš se už s Katkou pere ?
To teda brzy
Reagovat
ReadyTeddy
Koukám, že Menšík zatím míchá solidní huhu koktejl... Jen škoda, že na Eurosportu to nemůžeme sledovat, panč tam zase a opět dávají Medveděva
Reagovat
aligo
Menša skvěle
Reagovat
Blondie
Ha, můj veliký neoblíbenec Rune out, tak ještě Zverev a Tsitsipas.

A Rybka taky venku... O_o
Reagovat
Ondra979
hm to jsou veci..ten Rune je fakt zvlastni, velke prohlaseni delat umi, ale pak skutek utek...na vrstevnika Carlose proste nema, a asi ho to trosku zere..
Reagovat
Blondie
Oba jsou mlaďoši a mohou ukázat mega velké věci.
Ale je mi strašně nesympatický :D
(ale mě rivalita na sportu baví, takže vlastně nic proti)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Taky jsem byl za Spratka rád. No, vydržovat si kouče Rogera a Jokera zároveň, to je slušná rozmlsanost. Ale není to universální recept na úspěch. Ještě potřebuje pár lekcí slušného chování a pokory.smile
Reagovat
Blondie
KUBO, POJĎ!!!!
Reagovat
Ondra979
tak Lehecka velke zklamani...tohle mel dat..njn co se da delat..Kuba je dobry, ale Huhu bude asi moc velke sousto..tak hlavne at odehraje dobry zapas, na to urcite ma!
Reagovat
frenkie57
Kuba bere v TB první set!
Reagovat
Ondra979
jj, no druhy mu nevysel..ale nevadi, at maka a neda mu ni zadara. a jeste Linda super samo velka pochvala, KAtka skoda no
Reagovat
annah
Právě dal třetí set 7:5. Skvělá hra na síti!
Reagovat
Kandinsky1
Lehečka si tím připsal nejblbější a nejzbytečnější vypadnutí z našich.
Vondroušovou omlouvá, že nebyla zdravotně v pořádku.
Reagovat
turista
Je to fakt blbý. Jirka Lehečka vyhučel s takovým outsiderem. Škoda.
Reagovat
farr
Vypad jen o jedno kolo dřív než papírově měl ...Nějakých 50 bodů vem čert (Zvereva by myslím neporazil , s loňskou fazónou by šance byly podstatně vyšší), pro něj byl zásadní ten titul a porce bodu z minulého týdne. Teď dostal facku od mladýho Juuuesej booje. Je potřeba dál makat a obhájit loňský body jinde. Dnes se ale jako hráč TOP 25 na kurtu neprojevoval, strašně negativní, frustrovaný, žádný plán B je potřeba dál makat , ono to půjde.
Reagovat
Ela-fon-isi
Reagovat
winsett8
Tak svým způsobem si prožil takový "malý" 14-ti denní GS. Během 9-ti dnů 7 zápasů. K tomu první titul, který mu dodal klid, ale zároveň mu vzal odhodlání po dalším úspěchu. Odvedl solidní práci, ale pro trvalejší průlom na GS to bude chtít o něco větší tréninkovou zátěž, která by mu dodala delší vytrvalost v zápase.
Reagovat
Blondie
Ach jo :( škoda, škoda... Nevěřila jsem, že by měl na postup do závěrečných kol, ale doufala jsem, že obhájí fakt dost bodů... :(

A teď ještě Kačka... :(
Reagovat
Mantra
dává tomu dobře na řiť, Kačenka
Reagovat
Pe3k
No to si snad dělá sedinku te šlehačka ne?
Reagovat
baba
škoda ho, los měl fakt dobrý. Ta hlava !!!!
Reagovat
elsky
Jeho?
Reagovat
farr
Jirka nevěděl vůbec první set urval ještě i se štěstím spíš, ale dobrý dojem jsem z toho neměl, avšak od druhého setu úplně bez náznaku naděje na výhru škoda, chce to lepší taktiks příště. BTW teď koukám na Alcatraze na českém Eurosportu, pane Járo co to tam je za žvanila úplně neuvěřitelný . Neeee Jajajajajajaj úplně jak na koksu, sem snad v životě takovýho žvanila komentovat tenis teda neviděl... těžkej bizár .
Reagovat
farr
Aleš Procházka jo hmhm
Reagovat
farr
Tak pane Procházka vycházky skončily..., blekota mekota úplný pulpy historky z podsvětí. Doporučuju kdo se chce pobavit pusťte si záznam zápasu Karlita na Eurosportu 1 . Kam se hrabe třeba takovej pan Vichnar, úplný čajíčky teda takový žvanění a perlení to bylo něco haha .
Reagovat
Drzymalski
Vichnar tenis nekomentoval. Myslíte Svačinu? Nebo nedej bože Kozohoráka?
Reagovat
farr
Jo loni si vzpomínám myslím Kvitovou v United Cupu někde ve 4 ráno asi to vzal jako melouch netuším ale to bylo vůbec něco .
Reagovat
Mantra
večr jsem koukal kdo s kým bude dnes hrát, tady byl takovej vykřičník u toho Lehečky, že mě to ani nepřekvpauje. Víc mě překvapil ztracený set LN a hlavně jak hrál Klein.
Reagovat
Drzymalski
Klein v módu Prižmiće nebo včera Popyrina. Vždy mě strašně bere když, jak říkám s oblibou "hráči co mají problém uhrát pár kol na chalengeru v Komeňáku v Ostravě" najednou vytáhnou světový tenis a prohánějí borce z top ten.
Reagovat
Pavol
Reagovat
Pavol
Reagovat
mamina
Proti hráči se kterým jsi nikdy předtím nehrál se špatně hraje skoro vždy. Buď máš k dispozici kvalitní analýzu soupeřovy hry a pak to jde, což by J. L. nebo hráč jeho kvalit k dispozici mít měl nebo nemáš a pak hraješ vabank. Neviděla jsem, nemohu soudit. Pouze konstatuji.
Reagovat
Mantra
... výmluva jak u fotbalistů, když prší nebo to klouže.

To je snad pro obě strany stejné, když spolu nehráli ti dva, pak jim prší oběma .
Reagovat
EllNino
Jiří

Dneska mi to připomínalo Berďu proti některým hráčům, kteří mu neseděli, vždycky hrál steně až do konce a nedokázal nic změnit ... naproti tomu mladý teenager, který neměl co ztratit, a bylo po zápase

Dneska to byl od začátku boj sám se sebou a podmínkami, bohužel se s tím nesrovnal a 2. kolo je v kontextu sezóny zklamáním - prohra se Zverevem by se kousala lépe
Reagovat
Mantra
ten měl namále s LKleinem, ale to jsou ty rozdíly top hráčů (včera Djokovič), i když se nedaří, tak v rozhodující chvíli (třeba tb) se kousne a jde za hrnanici.
Reagovat
Krisboy
Kdepak, J1rka je pořád jen jeden
Reagovat
Tomas_Smid_fan
jj, vzal set Filsovi, to se cenísmile
Reagovat
Dobry-den
Výborně, Jirko, jen tak dál a přidávat (Zátopek).
Reagovat
Sinuhet1
Reagovat
Drzymalski
Myslím že Lehečka dostal zaslouženě naloženo. Trochu moc sebevědomí po výhře v béčkovém turnaji. Je to mladý facet a snad se poučí.
Reagovat
farr
Vidím to podobně, možná si tak trochu myslel, že se Amík porazí sám a navrch ten backhand byl dnes... na plnou hubu řečeno fakt příšerný. Den blbec, důležitější bude jestli se z toho nedokáže poučit a zlepšit se a ne zapadnout to podprůměru jako celý loňský podzim. Držím mu palce .
Reagovat
Kandinsky1
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist