Trojí český úspěch. Menšík, Gengel a Palán triumfovali na akcích ITF

20. 11. 2022, 12:55
Aktuality 2
ITF - Hned tří čeští tenisté tento týden triumfovali na turnajích ITF. 17letý Jakub Menšík dobyl řecký Heráklion, Marek Gengel neztratil ani set v egyptském Šarm aš-Šajchu a Dominik Palán zvítězil v indické Bombaji. Z českých finalistů dnes neuspěl jen Matěj Vocel, který v Columbusu vzdal boj o premiérový triumf.
Jakub Menšík (© USTA)

Jakub Menšík byl loni v anketě Zlatý kanár vyhlášen Talentem roku a v lednu zazářil postupem do finále juniorského Australian Open. Od té doby se až na pár výjimek soustředí na nelehkou transformaci do dospělého tenisu a výsledky nemá špatné. 

Na kontě má jedno challengerové semifinále a dva tituly z turnajů ITF. Po zářiovém triumfu na antuce v německém Allershausenu (ITF M15) dobyl tento týden řecký Heráklion (ITF M25), kde se hrálo na tvrdém povrchu. 

17letý Čech porazil Itala Federica Arnaboldiho (479. v ATP), Brita Billyho Harrise (323.), Izraelce Daniela Cukiermana (394.), Francouze Titouana Drogueta (306.) a dnes si udržel finálovou neporazitelnost, když zdolal 6-4 7-6 Ukrajince Oleksandra Ovčarenka.

Díky zisku druhého a nejcennějšího titulu se Menšík posune ve světovém žebříčku poprvé do Top 500. 

Solidní formu v závěru sezony našel Marek Gengel. Před dvěma týdny v Sydney si poprvé zahrál v semifinále challengeru a dnes na turnaji ITF M25 v egyptském Šarm aš-Šajchu ukončil rok dlouhé čekání na 7. titul. V prvním finále po devíti měsících 27letý Čech smetl za necelou hodinu hry 6-3 6-1 domácího Amra Elsayeda a soutěží tak prošel bez ztráty setu.

Gengel zvítězil i posedmé v kariéře v egyptském letovisku Šarm aš-Šajch, po šesti triumfech na akcích ITF M15 poprvé vládl na akci s dotací 25.000 dolarů.

Dominik Palán si dnes potřetí během posledních čtyř týdnů zahrál finále a zatímco v kuvajtské Al Zahře a indickém Indaur neuspěl, dnes na podniku ITF M25 v indické Bombaji slaví. 22letý Čech porazil 6-4 6-4 Japonce Ryuki Macudu a získal druhý letošní titul. Celkovou bilanci ve finálových duelech si vylepšil na 3-4, poprvé si ve finále zahrál teprve loni v prosinci.

Matěj Vocel na turnaji ITF M25 v americkém Columbusu z kvalifikace až k premiérového triumfu nedokráčel. 25letý Čech, který má tenis na vedlejší koleji a zápas v hlavní soutěži vyhrál tento týden poprvé po třech letech, ve svém druhém finále a prvním po čtyřech letech vzdal za stavu 6-2 1-6 a 1-3 domácímu teenagerovi Alexanderu Bernardovi.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

2
Přidat komentář
GaelM
Pěkná práce, v 17 letech dobrý počin. Nějaké ty juniorské GS by ale ještě příští rok mohl dát, na kvalifikace dospělých GS zatím pozici ještě nemá a byla by škoda, kdyby tam úplně chyběl.
Reagovat
EllNino
Super :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist