Zastavena ve čtvrtfinále. Bouzková ve Wimbledonu nestačila až na Džabúrovou

5. 7. 2022, 20:39
Aktuality 39
WIMBLEDON - Cesta Marie Bouzkové životním grandslamem skončila ve čtvrtfinále. 23letá Češka na wimbledonské trávě ztroskotala až na světové dvojce Ons Džabúrové, které podlehla 6-3 1-6 1-6. Již deset zápasů neporažená Tunisanka si o finále zahraje v duelu dvou debutantek v grandslamovém semifinále s německou kamarádkou Tatjanou Mariaovou.
Marie Bouzková (© AFP)

Marie Bouzková měla před letošní sezonou jedinou výhru na grandslamových turnajích. V roce 2022 ale na každém ze tří grandslamů zvládla svůj úvodní duel a naposledy ve Wimbledonu našla přemožitelku až v pátém utkání.

Dnes ve svém prvním grandslamovém čtvrtfinále vítězka dívčího US Open z roku 2014 podlehla na travnatém Centrálním kurtu v All England Clubu 6-3 1-6 1-6 v životní formě hrající světové dvojce Ons Džabúrové z Tuniska.

Třiadvacetiletá Češka měla před zraky wimbledonského vítěze z roku 1973 Jana Kodeše výborný úvod a za stavu 2-2 prolomila poprvé servis soupeřky. Tunisanka mohla v dalším průběhu vývoj vyrovnat, ani jeden ze dvou brejkbolů ale nevyužila a Bouzková zakončila zisk první sady dalším úspěšným brejkem. Džabúrová prohrála set poprvé na turnaji.

Papírová favoritka se ale nevzdala a hned v úvodu druhého setu se jí podařilo Češku brejknout. Od stavu 2-1 eliminovala nevynucené chyby, prolomila servis Bouzkové ještě dvakrát a po zisku čtyř her za sebou si vynutila rozhodující sadu.

Před jejím začátkem Bouzková odešla na chvíli z kurtu, ani přestávka jí ale nepomohla. Džabúrová pokračovala v sebevědomém výkonu a po dalších dvou brejcích utekla do vedení 4-0. Češka pak sérii osmi prohraných gamů zastavila, za stavu 1-4 ale opět nedokázala udržet vlastní servis a Tunisanka potom hodinu a 49 minut trvající duel zakončila čistou hrou.

"I když jsem prohrála, zápas jsem si moc užila. Bylo to moje první čtvrtfinále na grandslamu a rovnou na centrálním dvorci ve Wimbledonu. Dala jsem do toho všechno, Ons ale hrála zkrátka skvěle. Po prvním setu se hodně zlepšila a zasloužila si vyhrát," citoval Bouzkovou web Tenisový svět.



Nasazená trojka Džabúrová, jež triumfovala před Wimbledonem na turnaji v Berlíně, vyhrála i desátý letošní zápas na trávě a se stala první grandslamovou semifinalistkou z arabských a severoafrických zemí.

"Věděla jsem, že do toho Marie půjde, a musela jsem si každý míček pořádně odmakat. Je to velmi nebezpečná soupeřka a jsem ráda, že jsem ten druhý a třetí set zvládla," řekla v pozápasovém rozhovoru na kurtu Džabúrová, jež hrála čtvrtfinále grandslamu potřetí v kariéře. Ve Wimbledonu překonala loňský výsledek.

"Jsem velmi šťastná. O to víc, že jsem uspěla na tomhle dvorci. Doufám, že moje cesta turnajem bude ještě pokračovat," doplnila 27letá Tunisanka.



O finále si Džabúrová zahraje s Tatjanou Mariaovou, která je její velmi dobrou kamarádkou. Často spolu trénují i tráví volný čas. "Bude to trochu divné nastoupit zrovna proti ní. Ale je skvělé, že si tu obě zahrajeme velký zápas," uvedla Džabúrová.

34letá Němka Mariaová, matka dvou dcer, se z celkově 34 grandslamových startů dostala jen jednou do 3. kola (Wimbledon 2015), nyní na trávě v All England Clubu ale vyřadila už pět soupeřek a postoupila do semifinále.

Po zdolání Astry Sharmaové, Sorany Cirsteaová, světové pětky Marie Sakkariové a bývalé vítězky Roland Garros Jeleny Ostapenkové, které utekla ze dvou mečbolů, si dnes poradila 4-6 6-2 7-5 s krajankou Jule Niemeierovou.

103. hráčka světa Mariaová po ztrátě první sady a úvodního podání ve druhém setu se proti o dvanáct let mladší soupeřce vrátila do hry čtyřmi vyhranými gamy za sebou a také v poslední sadě dokázala zareagovat na nepříznivý stav 2-4. Po téměř dvouapůlhodinovém boji zápas ukončila využitím prvního mečbolu.

Mariaová se stala ve věku 34 let a 332 dní nejstarší debutantkou v semifinále grandslamu v takzvané open éře. Zároveň je také čtvrtou hráčkou od roku 1984, jež se dostala do mezi čtyři nejlepší hráčky Wimbledonu, aniž by figurovala v první stovce žebříčku WTA.



• WIMBLEDON 2022 •
Velká Británie / Londýn, tráva, 40.350.000 liber
úterní výsledky (05. 07. 2022)
• Dvouhra žen - čtvrtfinále •
Džabúrová (3-Tun.) - Bouzková (ČR) 3-6 6-1 6-1
Mariaová (Něm.) - Niemeierová (Něm.) 4-6 6-2 7-5
• Čtyřhra juniorek - 1. kolo •
Bartůňková/Naefová (1-ČR/Švýc.) - Kuhlová/Valentová (Něm./ČR) 6-3 6-4
Tomajková/Vargová (8-ČR/SR) - Neilsonová-Gatenbyová/Xuová (Brit.) 6-4 6-4
Macaveiová/Štruplová (USA/ČR) - Blokhinová/Udvardyová (USA/Maď.) 5-7 6-3 10-2
Klimovičová/Šalková (ČR) - Balusová/Prestonová (6-SR/Austr.) bez boje
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

39
Přidat komentář
tommr
na Jabeurovou letos nestačila žádná smile naše hráčka. Postupně už porazila Petru Kvitovou, Terezu Martincovou, Markétu Vondroušovou, Karolínu Muchovou a ted Marii Bouzkovou. Doufám, že tuhle černou sérii brzo některá z našich zlomí ...
Reagovat
Jan
Takže s Plíškovou ještě nehrála ? Třeba to Kája zlomí smile
Reagovat
tommr
letos ne. Letos hrála jen s těmi 5 hráčkami, které jsem uvedl. Karolína s ní má ale z dřívějška plusovou bilanci 2:1 ...
Reagovat
makro99
Vzpomenete si na první letošní evropský antukový zápas Jabeur, průběh a výsledek?
Reagovat
Fransoas
První set ze strany Marušky byl vynikající.Vypadalo to nadějně.Bohužel od druhého setu se Tunisanka herně zlepšila.Její hra byla přesnější.Určitě rozhodly zkušenosti i více sportovního štěstí.I přes prohru předvedla naprosto úžasný výkon za což jí patří velké uznání.
Reagovat
dadaft
Z pohledu Marie to byl zápas dvou odlišných tváří.
V prvním setu z ní sršela energie, hrála aktivně, její míče měly dostatečnou délku na to, aby Jabeur neměla prostor pro svou hru, nedělala hloupé chyby a nakonec si nacházela cestu k vyhraným fiftýnům a gemům...
Od druhého setu jakoby už baterky odmítaly jít do červeného, když bylo zapotřebí. Razance a délka úderů se snížily a najednou ta mrška Ons mohla začít čarovat...

Celkově gratulace, skvělý turnaj. smile

Dneska samozřejmě těšák na Simonu s Amandou ......... zkusím si tipnout --- Simona předvede vynikající výkon a nejistou Amandu rozbije ve dvou.
Reagovat
Drzymalski
Bouzek nedělala v první sadě žádné chyby...bych si vás dovolil poopravitsmile v tenisu mě vždy fascinuje když se objeví někdo takový kdo normálně hraje kvaldy a vyfičí z pavouka v prvních kolech, aby najednou jako mávnutím kouzelného proutku předváděl tenis z jiné galaxie (Krejčíková 2021).
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
Jan
Škoda, že Marie nepostoupila. S Němkou mohla mít v smifinále snadnější pořízení.
Reagovat
brixner
Mařenku jsme už probrali...

Ale co tam vyváděly ty dvě Němkyněsmile Je mi jasné, že tohle už se asi opakovat nebude, ale přesto mě docela mrzí, že jsem neviděl celý zápassmile
Reagovat
tmora
Němkyně????smilesmile
Reagovat
Drzymalski
To je podobné jako kdysi legendární komentátor a plantala Slepička říkal "Rumuné"...
Reagovat
brixner
Rumuné, Bulharé...neni to nakonec správně?smile
Reagovat
Drzymalski
Nechci se přít ale asi není. Ovšem čeština někdy umí překvapit.
Reagovat
vavrinec
Němkyně je lidové pojmenování krysy či potkana v Čechách (německá myš). Na Plzeňsku se též používal termín rocna, ve Slezsku pak ščur. smile
Reagovat
brixner
No, pane, ke krysám bych si je přirovnat nedovolil, dyť to mastily docela řádně! Tydlencty Německyně maj prostě vejdrž..smilesmile
Reagovat
George_Renel
Už za 2. světové bylo rčení:
Češku do kuchyně, Polku do stáje a Němku do postele.smile
Reagovat
paddy
Polku do chléva
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Děkujeme za jazykové okénkosmilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Podle vzoru Řekyně smile
Neznáš?smile
Reagovat
Petr_Fisk
Němkyně podle vzoru motýle.
Reagovat
misa
Gratulace ke krásnému turnaji, čtvrtfinále Wimbledonu na centrkurtu byl moment, který si bude pamatovat až do konce života. První set odehrála výborně, Ons trochu pomohla.

Mám radost, že se po Torontu 2019 zase připomněla tenisovému světu a vzbudila zájem lidí. Je nesmírně pracovitá a tenis opravdu miluje, tak si kousek slávy taky zaslouží.

Výborným hráčkám je schopná konkurovat hlavně díky skvělému pohybu a precizní defenzivě. To je ale kondičně náročný styl a když trochu ubydou síly, je to v těch zápasech hned znát (snižuje se kvalita podání, přichází chyby).

Vyhrála juniorské US Open a na okruhu ITF celkem 12 turnajů, na nižší úrovni tedy její hra fungovala výborně, ale WTA je trochu jiný level. Sama Marie si je vědoma, že bude muset přidat, něco změnit, proto angažovala nového trenéra. Překvapila mě, že našla odvahu k rozchodu s Requenim. Říkala o něm, že je pro ni jako součást rodiny, byli spolu 7 let.

Ale je vidět, že má ambice a nechce strávit kariéru plácáním v sedmé desítce a čekáním na jeden titul z dvěstěpadesátky. Devoty by jí mohl pomoct, ale uvidíme, jak se rozkouká v prostředí ženského tenisu. Hned na začátku si pochvaloval její pracovní morálku a touhu po zlepšování.

Doufám, že až se Mařenka probudí do postwimbledonské reality, naváže na dobré výsledky a do konce sezony vylepší svůj žebříček. Pro začátek by bylo dobré uhrát něco v Praze a projít kvalifikací v Torontu.

Těším se na zbytek sezony na tvrdých površích, to už by měly hrát všechny moje holky, i ty dnes zraněné smile
Reagovat
Petr_Fisk
Amen.
Reagovat
Ela-fon-isi
smilesmile
Reagovat
Liverpool22
smilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
dadaft
smile
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
mamina
Maruška odvecdla v singlu nejlepší výkon z našich děvčat. Gratuluji ke koukatelné hře a přeji jí hodně úspěchů na dalších turnajích. Dnešní prohra s houževnatou Ons nic nemění na tom, že celý turnaj odehrála tato sympaťanda skvěle.
Reagovat
Liverpool22
smilesmile
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
lars
budes v SF fandit mamine ? :)
Reagovat
tommr
na tý ilustrační fotce je zachycenej klíčovej moment zápasu. Marie sice dokázala vyhrát fantastickou výměnu ve který už byla na kolenou, ale pak udělala 5 chyb v řadě a prohrála si servis ze stavu 40:0. Od tý chvíle už nebylo o vítězce nejmenších pochyb ...
Dnešní prohra ale nic nemění na tom, že se turnaj Marii mimořádně poved. Vždyt na něm vyhrála víc zápasů než na všech předchozích GS dohromady! Důležitý ted bude aby Marie nepolevila a dokázala na tento výsledek navázat i na dalších turnajích aby nám nevypadla z první stovky ...
Reagovat
Liverpool22
smile ano máš pravdu jeden z klíčových momentů zápasu byl prohraný servis ze 40:0 ve 3.setu. Ono už v 1.setu hned na úvod utkání to vypadalo, že to Mařence ujede, ale srovnala na 1:1 a tím i dost Žábu vykolejila. To se bohužel už v dalších setech nepovedlo.
Celkově však Mařenku musíme chválitsmiledržela český prapor statečně a určitě je příslibem do budoucna - musí zlepšit hlavně 2. servis - to je slabina....
Reagovat
lvicek
Tam byla velikanska skoda toho micku za stavu 40:0, ktery zahravala na lehky winner do volneho prostoru a skoncil v pasce. Rikala jsem si, ajajaj, jedna z mala fakt zbytecnych chyb. Ale jinak obrovska gratulka Marusce! Zajimave je, ze uz pred prvnim kolem jsem si rikala, ze na letosnim Wimbledonu Maruska urcite prorazi! Protoze se tu neudeluji body ;). A ono fakt jo :D Marusku proste provazi celkem smula, losy na GS mela vetsinou fakt silene a tech par lepsich chytla v dobe, kdy byla po zraneni (napr. ten prst ze zapasu s Petou). Takze v tomto si s ni osud tak trochu pohraval. Tak jsem si rikala, ze kdyz tu nejsou body, tak to urcite dojde daleko, abychom si mohli rikat, jaka je to pro ni smula. No tak doufam, ze si formu prenese i do nasledujicich turnaju a predvede nejake pekne vyhry i tam, aby si po pravu v zebricku polepsila.
Reagovat
Liverpool22
smile
Reagovat
Dobry-den
Divný zápas. Byly tam pochopitelně i hezké momenty, ale celkově převažuje zklamání. Ons byla v prvním setu marná, od druhého setu se zase někam vypařila Marie a do konce zápasu už se nevrátila. Možná to na ni mentálně dolehlo, těžko říct. Ale že by to byla fyzická únava, jak píšete vedle, to je u takové hráčky nepřípustné...
Aspoň poděkování Ons za ten darovaný gem ve 3. setu. smile Rozloučit se kanárem by bylo hodně smutné.

Každopádně pro Marii povedený turnaj, body do žebříčku sice nezíská, ale sebevědomí snad ano. A když na své výkony (kromě toho dnešního) naváže, tak se v žebříčku dřív nebo později určitě posune tam, kam patří. smile

Snad se jí zadaří už zanedlouho v Praze, mohla by tam už konečně vyhrát nějaký zápas. smile
Reagovat
paddy
Bouzková zažila úspěšný turnaj smile smile

a Žabáci slaví postup do SF

ještě dva smile

byl to tricky zápas
https://www.youtube.com/watch?v=LeqKIzeZel4&t=119s
Reagovat
com
smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist